Máte jasný plán: Najít si bydlení tak, abyste každé ráno byli včas v práci a každý večer usínali ve svém. Otázkou zůstává, zda si chcete ustlat ve vlastním bytě, nebo v domě?

Bydlení je odraz životního stylu

To, kde budete jednou s vaší rodinou bydlet, nerozhodne nikdo jiný než vy. A toto dilema se před námi většinou otevírá ve chvíli, kdy se rozhodneme založit rodinu či učinit jiné, podobně zásadní životní rozhodnutí. Zvažte proto všechny možnosti, abyste zjistili, co se víc hodí k vašemu životu. Zkusme to společně rozlousknout za pomoci pár dotazů:

  1. Kam jdete raději na procházku do města či do parku?
  2. Chcete pěstovat bylinky v květináči nebo na zahrádce?
  3. Chodíte s košem ještě v županu?

Byt, nebo dům?

I na první pohled ten nejjednodušší dotaz může mít na váš výběr největší dopad – jste městský, nebo spíše venkovský člověk? Váš životní styl vám napoví. Pokud denně řešíte, že byste raději šli běhat do parku, než mezi domy či pokud pravidelně uvažujete nad tím, že byste raději jezdili s kočárkem klidnými ulicemi, než kličkovali mezi auty a jinými dopravními prostředky – pravděpodobně jste spíš typ, co si užije život na maloměstě. Avšak pokud milujete možnost být z divadla doma do pár minut nebo volbu nevlastnit auto a přesto se pohodlně dostat kamkoli, pak život ve městě pro vás představuje přirozenou volbu.

Pokud si chcete do skříní vkládat domácí balíčky levandule, která bude odpuzovat moly a na maso pokládat snítku rozmarýnu, pak vám s největší pravděpodobností na pěstování bylinek balkon stačit nebude. Na druhou stranu, pokud ve vaší péči uschne i kaktus a na přibití nového obrazu raději voláte hodinového manžela, pravidelné činnosti kolem domu nebudou úplně váš obor. A to je naprosto v pořádku, usnadní vám to značně rozhodování.

Soukromí je faktor, který bude mít přímý dopad na všechny vaše činnosti, ať bydlíte v bytě, nebo v domě. V bytovém domě musíte dodržovat stanovená pravidla, stejně jako očekáváte od všech ostatních, že je budou dodržovat a nenaruší tak vaše soukromí. V bytě musíte krotit skákající a křičící děti, pračku nezapínáte uprostřed noci, ovšem na druhou stranu rozhodně taky nemusíte uklízet takovou plochu jako v domě.

Stále netušíte?

Zkuste si nyní představit činnosti, kterým v novém domově chcete věnovat svůj čas – jsou realizovatelnější v bytě, či v domě? Pomocí jednoduché tabulky, pak sami zjistíte, která možnost je nejlepším matchem s vaším životním stylem.

 

Chci grilovat a pěstovat domácí produkty: V rámci sousedských vztahů chci: Jak se vám povede coby kutilům?
BYT Na balkóněUdržet si anonymituBudete bojovat s místem i hlučností
DŮM Na zahraděZvát své sousedy

na grilovačku na zahradě

Můžete mít dílnu a řadu nástrojů

 

Jedno je jasné, ať už zvolíte dům, nebo byt, jste to vy a vaše rodina, kdo v něm vytvoří domov.

Podívejte se na naše projekty