Kdo by netoužil po tom objevit v sobě skrytého zahradníka? Není přece nic krásnějšího než mít možnost vychutnat si vlahý večer s knihou v ruce na rozkvetlém a voňavém balkoně. Jak tedy tuto vizi přenést do reality a vytvořit si v bytě živý a krásně barevný kout?

Co budete potřebovat?

Ještě předtím, než se vydáte do zahradnictví, zvažte návštěvu hobby marketu. K úspěšnému zahradničení jsou totiž potřeba nejen rostliny a sazenice, ale také to správné vybavení.  Na seznam si určitě zapište zahradnické nůžky, pracovní rukavice, motyčku a v neposlední řadě i konev. Užitečné mohou být i provázky a opěrné tyče pro plazivé rostliny. A jestli si chcete pojistit, že se budou vaše rostliny mít jako v bavlnce, kvalitní hnojivo je tou správnou volbou.

Bylinný koutek

Všechny šikovné kuchařky a kuchaři nedají dopustit na čerstvé koření. Proto jsou nejčastěji pěstovanými balkonovými rostlinami právě bylinky. Škála druhů je opravdu široká – bazalka, kopr, koriandr, majoránka, oregáno, máta, rozmarýn, tymián, pažitka, petrželka a spousta dalších. Při výběru druhů myslete na to, kolik prostoru jednotlivé bylinky zaberou. Mezi ty, které se rozrostou nejvíc, patří máta, oregáno nebo šalvěj. Oproti tomu bazalka, majoránka či rozmarýn jsou na prostor skromné.

Ovoce a zelenina k nakousnutí

Ačkoliv to může znít až neuvěřitelně, ano, i na balkóně je možné si vypěstovat vlastní ovoce a zeleninu. Většina kvalitních zahradnictví má ve své nabídce sloupovité ovocné stromky v květináčích, takže už toto léto budete moct sklízet vlastní třešně, jablka, hrušky, broskve, a dokonce i exotické kaki. Rozhodně se ale nebojte pustit se i do pěstování zeleniny! Domácí rajčata, papriky nebo cukety totiž vylepší chuť vašeho oblíbeného salátu natolik, že si budete připadat minimálně jako michelinský šéfkuchař.

Domácí květinářství

Balkon je vhodným místem pro celou řadu okrasných rostlin, od letniček přes trvalky až k okrasným keřům. Nejdůležitějším kritériem při výběru je orientace balkonu a délka slunečního svitu. Intenzivní jižní sluneční záři ocení například petunie, surfinie či oblíbené pelargonie. Naopak stín a polostín, které přináší severní balkony, je skvělým prostředím pro begónie, fuchsie, balzamíny a další. Až vám budou rostliny kvést, nezapomínejte na stříhání odkvétajících hlaviček, jedině tak zabráníte vytváření semínek a umožníte rostlině kvést i dál.

Balkony v G Residence