Kvalitu bydlení v městečkách kousek za Prahou s plnou vybaveností a skvělým spojením objevili zájemci o klid a přírodu už dávno. Před stoletím tak získaly status luxusního bydlení třeba Klánovice, dnes součást Prahy 9. 

 

Hranice metropolí se neustále zvětšují. Praha, ale i Brno a další naše větší města tak navazují na trend známý ze všech vyspělých zemí. Stále větším důvodem odlivu zejména mladých lidí s rodinami je i neustálé zdražování životních nákladů. Můžete mít skvělou práci a bydlet v relativně klidné ulici, ale pokud máte rodinu, stejně jsou vaše představy o klidu, prostoru a bezpečnosti s ohledem na finanční nároky nesrovnatelně vyšší než u tzv. singles. Chtít životní úroveň metropole s kvalitami venkova zní nesplnitelně. Ale sociologové i urbanisté se shodují, že takové nároky ideálně plní menší městečka se skvělou dostupností. 

Smog a hluk, nebo příroda a klid?

Typickým příkladem tohoto trendu bydlení se díky aktivní starostce stalo nenápadné město Magog v jihovýchodním Quebecu. Na první pohled nebylo jasné, proč se pravidelně umisťuje na top příčkách ankety „spokojeného sousedství“ v rámci celé Kanady. Ale stačilo si dát dvě a dvě dohromady. Jak vysvětluje starostka Vicki-May Hamm: „Obecné mínění se dlouho drželo mýtu, že se malá města vylidňují, bojují o přežití a podobně. Je to nesmysl.“ 

 

Magog brzy oslaví 250 let existence a počet obyvatel za poslední dvě dekády vzrostl o pětinu, což je největší nárůst v historii. Leží uprostřed turistické oblasti na malebném soutoku stejnojmenné řeky a oblíbeného jezera Memphremagog – prostě ideální výletní destinace. Navíc je 30 km od hranic s americkým Vermontem, asi hodinu od Montrealu a dvě od Quebec City. „Máme všechno: školky, školy, lékařskou péči, lokální byznys, obchody i kulturu. Úřady oběhnete pěšky. Ani dřív nebyl důvod bydlet s celou rodinou kvůli práci někde v Montrealu, natož dnes. Je to trend,“ říká ze zkušenosti starostka, ex-prezidentka Federace kanadských obcí. 

Vlak je nové metro

„Více než 30 % lidí, kteří tvoří ekonomickou aktivitu Prahy, bydlí mimo ni. A z celého Středočeského kraje dojíždí přes půl milionu lidí,“ říká na základě interních dat generální ředitel developerské společnosti Getberg Egor Khlebnikov. Ostatně jak dodává, dobře vybrané lokality v okolí nabízejí často lepší dostupnost než okrajové části Prahy samotné, trpící přecpanou MHD. Vzhledem ke složitému cestování a parkování autem proto kladou lidé větší a větší důraz na příměstskou dopravu.

 

„Ideálně chtějí vlak,“ upřesňuje šéf výstavby a designu Getbergu Kamil Dunaj. V anketě Lidových novin mezi velkými pražskými developery byla jasná shoda: „Vlak je nové metro. Například ze Strančic u Říčan to trvá na pražské Hlavní nádraží 36 minut. Ve špičce jedou čtyři spoje za hodinu, takže cestu nemusíte nijak plánovat. Prostě jdete z domu s jistotou, že něco pojede,“ odpovídal architekt Dunaj. Vezete se přitom klimatizovaným a bezbariérovým vlakem, kde platí pražská Lítačka. 

 

Kvalitnější rodinný život za Prahou 

„Čím větší metropole, tím větší zázemí. Čím kapacitnější dálnice a častější vlaková příměstská doprava, tím delší je vzdálenost, ze které jsou ochotni lidé do města dojíždět,“ potvrzuje pražské zkušenosti Radka Loukotová z Magistrátu města Brna. I podle ní je bydlení na hranicích velkoměst aktuálně nejsilnější trend. Potvrzuje také zkušenost respondentů z ankety v Lidovkách – primární není vzdálenost lokality od centra, ale kvalita její dopravní dostupnosti.

 

Zájem o blízké okolí velkoměst se potvrzuje i rozvojem rezidenčních projektů v oblíbených obcích s dobrou dostupností. Ty nejlepší se přitom nepodbízejí výrazně nižšími cenami než v Praze. Spíše za podobné ceny nabízejí nesrovnatelně vyšší kvalitu života – klid, blízkost přírody, vlastní zahradu s terasou, ekologičtější bydlení s fotovoltaikou či rekuperací tepla, ale také větší prostor, o třídu až dvě luxusnější vybavení, nebo dokonce rozsáhlou přípravu pro technologie chytré domácnosti nebo třeba nabíjení elektroaut, které možná i sami obyvatelé ocení až časem. 

East Gardens Strančice

Právě takový životní standard na hranicích metropole nabízí nejnovější projekt pražské firmy Getberg. Strančice leží na dotek od Prahy i národní přírodní rezervace Voděradské bučiny, uprostřed romantického Ladova kraje. K metropoli mají blíže než Říčany a jejich tradiční význam dokládá i fakt, že zde už na počátku minulého století stavěl rychlík Praha–Vídeň. Až pak nabral finálně rychlost směr Rakousko. 

 

Stejně jako ve zmíněném kanadském „městečku snů“, i tady jste v klasické výletní destinaci, kde je zároveň veškerá občanská vybavenost. I tady obejdete všechny úřady pěšky a děti těch pár minut do místní (čerstvě modernizované) školy zvládnou s přehledem samy. Pro informaci stojí za to mrknout i na nezávislý Strančický facebook, který je ukázkovým příkladem mezilidských vztahů v městečku, na něž jsou obyvatelé pyšní a ve kterém bydlí rádi. Pokud byste mezi ně chtěli patřit, neváhejte a koukněte na web East Gardens nebo rovnou zavolejte na 220 873 614.

Chci žít spokojeně