Bývalé průmyslové zóny, zemědělské objekty, opuštěná nákupní centra nebo zchátralé stavby dopravní infrastruktury, to jsou brownfieldy s vysokým potenciálem hodnoty v budoucnu, které často volají o kompletní revitalizaci a nabízí naprosto unikátní příležitost k investici. 

 

Brownfield doslova přeložený jako “hnědé pole” najdete tam, kde dříve fungoval komplex továren nebo bývaly vojenské prostory, ale dnes je místo opuštěné plné prachu, pavučin a zeje prázdnotou. 

 

Brownfield Dolní oblast Vítkovice

 

Jak vzniklo přes 10 000 ha brownfieldů

Hlavní příčinou vzniku „brownfieldů“ je právě restrukturalizace ekonomiky státu i jednotlivých regionů. Přecházení k tržní ekonomice bylo po roce 1989 značné a z těžkého průmyslu jsme přešli na výrobu spotřebního zboží s jednodušším výrobním procesem a začali podnikání v oblasti služeb. Postupem času jsme se z polí přesunuli do továren a nakonec jsme skončili v kancelářích u počítače. Podle dat Národní strategie regenerace brownfieldů z roku 2008 je v České republice přes 11 tisíc území s rozlohou podobnou městu Olomouc, která čekají na revitalizaci a využití jejich potenciálu. Nejvíce brownfieldů se nachází v Libereckém kraji, kde je jich přes 350. Ve Středočeském kraji je nejznámějším brownfieldem Poldi Kladno, bývalý důl Tuchlovice nebo bývalé vojenské výcvikové prostory v Milovicích.

 

Brownfield Poldi Kladno

 

Developeři dávají život mrtvým místům

Revitalizace browfieldů je dlouhodobým procesem a na našem území je spousta známých míst, kterým se díky developerům vrátil život. Názorným příkladem je například známá O2 Arena, která leží na místě bývalého známého strojírenského podniku ČKD Lokomotivka. Nyní je největší sportovní halou a hostila mistrovství světa v hokeji i dalších sportů. Dalším příkladem je jedno z největších obchodních center v Brně Vaňkovka, které je revitalizovaným brownfieldem, kde se ještě do roku 1988 vyráběly lodní motory a motorové skříně traktorů Zetor.

Bydlení na místě brownfieldu je lákavou investicí

Díky nedostatku bydlení na trhu, se stále více na brownfieldech staví nové rezidenční projekty. Nový rezidenční projekt nejen přiláká více lidí do lokality, ale také zvyšuje její hodnotu a podpoří rozvoj celého území. Časem se místo stane lákavým i pro další developery a díky tomu se rozvíjí a nabírají hodnotu celé čtvrti i města. Investice do bydlení na místě brownfieldu mají vysokou návratnost, protože ještě při výstavbě takových projektů, jsou ceny nemovitostí na velmi nízké úrovni a jejich hodnota stoupá v souladu s rozvojem okolí. Moderní developeři navíc do takových míst přinesou více než jen bydlení. Zahrnují i nové společné prostory, parky, obchody, školky apod. Bydlet tak můžete v naprosto nové moderní čtvrti za nižší náklady.

Moderní čtvrť místo brownfieldu

Jedno takové místo ideální pro výstavbu rezidenční čtvrtě je právě v Dubí, které leží mezi Prahou a Kladnem. Brownfield Poldi Kladno je po několikaleté slavné éře průmyslu nyní opuštěným místem s historickým vlakovým nádražím, ale nabízí skvělou příležitost k investici. My vstoupíme do lokality jako první a postavíme zde nejmodernější čtvrť 10 minut od Prahy. Vytvoříme vzorový příklad toho, jak lze ze zchátralého a zanedbaného místa vytvořit ideální místo ke spokojenému životu. Objevte projekt ICON Park na iconpark.cz a využijte příležitost výhodné investice do vlastního bydlení.

Chcete vědět o podobných projektech jako první? Objednejte si náš newsletter přímo tady na stránce a mějte informace o projektech a speciálních nabídkách.

Chci vědět o všem jako první