Budete se stěhovat a zařizovat nový domov od píky? Čeká Vás pravděpodobně hodně měření a plánování. Sepsali jsme pro Vás pár tipů, na co se připravit a jak správně naplánovat interiér dle místností.

 

Nezapomeňte, že každý domov je originálem a nelze jednoznačně určit, co je pro koho správné. Dejte si dostatek času na rozmyšlenou, kterým designovým směrem se chcete ubírat a co je pro Vás nejlepším řešením. Vybavení interiéru totiž jen tak nezměníte a bude s Vámi určitě dalších pár let.

Prvním krokem je praktičnost

Máte k dispozici půdorys a nejlépe i míry stěn a stropů? To je pak ideální stav na to, začít plánovat a objednávat vestavěný nábytek. Zaměřte se při plánování také na sluneční cyklus. Kvůli teplu je dobré mít obývák s kuchyní na jih, protože tam trávíte více času, ale někdo doma oceňuje spíše chladnější teplotu, rozhodně tedy není pravidlem se tím řídit. Pokud chcete prostor opticky zvětšit zrdcadlem nebo jinými lesklými doplňky, v tu chvíli je pro Vás sluneční cyklus ale zásadní. Přece nechcete být oslňovaní vždy, když se díváte na televizi. Přemýšlejte tedy nejdříve prakticky a pak teprve vizuálně.

Čím jednodušší, tím lepší

Ze začátku se Vám něco možná zalíbí a bude Vám to dávat smysl, ale zaměřte se na dlouhodobé užívání celého prostoru. Pokud budete muset přeskakovat přes křeslo nebo obcházet jídelní stůl vždy, když chcete pro něco do kuchyně, kde máte ještě jako překážku ostrov, tak Vás to brzy přestane bavit a budete se cítit nepohodlně. Vsaďte tedy na otevřený prostor, jednoduché rozmístění nábytku a jasné struktury.

Zajistěte si prevenci k nepohodlí

Jako prevenci k nepohodlnosti si sepište Vaši denní rutinu a zkuste si na půdorysu zobrazit vaše nejčastější cesty. Stačí půdorys vytisknout, vzít do ruky tužku a jednoduše zvýraznit Váš nejčastější pohyb. Pak už můžete vidět, kde jsou místa, kde by Vám nemělo nic bránit v cestě a kde máte naopak prostor pro doplňky, větší nábytek apod. Zkuste se zamyslet nad tím, jak trávíte volný čas nebo kde relaxujete. Neřiďte se pouze vizuální identitou, ale také funkčností celku.

Dejte do toho kus sebe

Nejde jen o jednotlivé místnosti zvlášť, ale o celek, který na Vás dýchne svou atmosférou a zároveň je přesně podle Vašich potřeb. Určitě se inspirujte a zjistěte, který styl je Vám nejblíže, ale nebojte se do toho dát kus sebe a vyjádřete se svým domovem. Kopírovat podle časopisů nebo showroomu není tou správnou cestou, abyste se cítili jako doma.

Jak na zařízení obýváku

Obývací pokoj je centrální místností, kde budete trávit spoustu času a dýchne na Vás jako první při vstupu do domu. Pokud je propojený s kuchyní, může být oříškem pro vybavování, protože byste měli sjednotit styl dvou funkčních místností. Nejdříve začněte od podlahy, ta by měla být spíše v neutrální barvě, stejně jako koberce odezdi ke zdi, by mohly působit rušivě v kontrastních barvách. Pokud potřebujete obývák opticky zvětšit, zkuste nábytek na nožičkách, který působí vzdušně a opticky rozšiřuje prostor. Další zvětšení způsobíte dlouhými úzkými poličkami na knihy nebo dlouhé závěsy, které rozšíří místnost do výšky. V obýváku se snažte udržet průchozí prostor a polohu televize volte spíše u zdi, aby Vám za ní nikdo nemohl chodit a periferně Vás rušit.

Vytvořte si funkční kuchyň

Úplným základem je namalovat si, kde by měly být spotřebiče, aby pro Vás vaření bylo co nejpohodlnější a činnosti na sebe navazovaly. Jednoduše vezměte svůj oblíbený recept a podle postupu rozvrhněte prostor. Zásadním bodem je lednice, ze které vyndáte suroviny a následně je omýváte nebo krájíte a pak je tepelně upravujete a podáváte. Takové by mělo být i rozvržení pracovní linky. Soustřeďte se i na světlo, počet zásuvek a použité materiály. Tmavá barva v lesku je asi nejtěžší na údržbu, protože je na ní vidět každý otisk. Snažte se vybírat kachličky i nábytek s rozumem a berte ohled i na Vaše uklízecí návyky.

Ložnice pro sladké sny

Tady se zaměřte hlavně na umístění postele. Je důležité, abyste se k ní mohli dostat z obou stran a umístěte ji nejlépe naproti oknu nebo dveřím. Najít vhodné místo na velkou skříň je vždy trochu obtížnější, ale nejlépe uděláte, když si ji necháte udělat na míru až ke stropu. Získáte mnohem více prostoru a opticky zvětšíte celý prostor. Předem si ale sepište, co vše ve skříni chcete skladovat a připravte si plán ideální skříně právě pro Vaše oblečení. V odborném studiu Vám poradí i s různými vychytávkami, která ušetří spoustu místa. Při zařizování je vhodná kombinace světlých i tmavých barev ve střídmých odstínech. Tmavší barvy pomáhají lépe usínat, ale mohou působit negativně na psychiku, zatímco světlé barvy působí klidně a v kombinaci s tmavými závěsy nabudí ideální prostředí pro dobrou noc.

Pokojíček pro budoucnost

Při zařizování dětského pokoje se zaměřte na neutrálnost nábytku i barev. Dítě totiž s pokojíčkem roste a veškeré motivy či křiklavé barvy ho brzy omrzí. Je lepší jít s dítětem vybírat doplňky a pokoj nejdříve vyzdobit podle jeho aktuálních představ a vyjádřit tak  lépe jeho osobnost a případné změny koníčků a stylů pak bude snadnější, než měnit všechen nábytek a malovat stěny. Velkým pomocníkem jsou také úložné boxy, které se dají snadno vyměnit a navíc je díky nim lépe možné udržovat pořádek.

Už máte představu o svém novém bydlení?

Právě teď stavíme řadové domy uprostřed přírodního parku, kde budete usínat za zvuku šumění lesa a budete se probouzet za zpěvu ptáků. Je to ideální místo pro odpočinek i pro běžný život. Budujeme totiž celý areál, kde vznikne nová komerční zóna s obchodem a kavárnou. Takové bydlení můžete prozkoumat na forestviews.cz.

 

Chcete se dozvědět více?

Vyplňte formulář a my se Vám obratem ozveme.

Ozvěte se mi