Plánujete dům se zahradou, takže děti cítí šanci a jejich prosby o pejska nabraly na síle? Nebo nad štěnětem sami dávno přemýšlíte, a teď máte o to větší cukání si ho pořídit? Máme pro vás základní typologii, jak vybírat.

 

Pes je prý jediné stvoření, které vás miluje víc, než samo sebe. Přesto je ale první podmínkou pro pořízení psa právě volný čas. Je prima, pokud máte k pejskovi i zahradu, ale ta mu páníčka nenahradí. Společně strávený čas je pro psa nejvíc.

Pes potřebuje prostor, ale hlavně vás

Než začnete vybírat, jak má být pes velký, barevný, chlupatý, přítulný nebo uštěkaný, odpovězte si (ideálně s celou rodinou včetně dětí) upřímně na důležitou otázku: máte na něj dost času? A to neznamená jenom čas se s ním občas pomazlit nebo mu sem tam naplnit misku – máte čas ho pravidelně venčit, cvičit, hrát si s ním déle než 3 minuty? Nebude jen smutně koukat přes plot? Kromě vás (a případně toho výběhu na zahradě) pes potřebuje také objevovat, značkovat si území, potkávat další lidi a další psy, udělat si kamarády – zkrátka, potřebuje se socializovat.

Socializaci nepodceňujte

Pokud nemáte nervy na to, aby vašeho pudlíka, jezevčíka nebo jorkšíra očichával bulmastif, možná si raději kupte kočku. Pes nemůže být pořád zavřený doma (ani na té zahradě), stejně jako vy nemůžete být pořád v nervu z toho, že vám nejbližší stromeček v parku nebo oblíbenou louku obsadil jiný podobně neurotický pejskař. Pes se musí vyběhat, unavit, ale také seznamovat. Pravda, někdy to může být o nervy, ale jakmile trochu lépe pochopíte signály, které psi vyjadřují tělem a svými pohyby, dovedete situace poměrně dobře předvídat.

Výcvik je grunt

Abyste se ovšem mohli k té socializaci dostat, je potřeba nezapomínat, že každý pes potřebuje aspoň základní výcvik. Jak se říká, problém nejsou psi, ale jejich páníčci. Správný výcvik neznamená, že učíte čivavu nebo russel teriéra zadržet zloděje, ale že váš chlupáč ovládá pár povelů, není agresivní ani ustrašený. Psa učíte disciplíně a sebe jeho řeči těla. Ovladatelný pes znamená sebevědomí na obou stranách. Nebojte, že výcvikem psa týráte. Naopak. Psi totiž strašně rádi plní úkoly a ještě radši jsou za ně pochválení. Psa, který je ze smečky prehistoricky zvyklý na čitelnou hierarchii, naopak trápí, pokud neví, kdo je tady pánem.

Pět základních povah napříč rasami

 

  • 1. Malí chlupáči

Neplatí, že do interiéru se nejvíc hodí malí psi. Zaberou sice fyzicky méně prostoru, o to víc ho ale pohltí svým neurotickým chováním – hodně štěkají a potřebují pohyb. Takového psa si proto pořiďte v případě, že jste klidnější povaha a nedáte se jen tak obelstít roztomilostí. Malé potvory totiž moc dobře ví, jak na vás. Jejich nesmírnou výhodou je ale fakt, že je s přehledem strčíte do tašky, nezdemolují vám byt jako doga a také téměř neslintají. Jsou tak trochu ozdobou vašeho domova a přinášejí radost celé rodině.

  • 2. Maxi psi

Jeden z největších omylů okolo psů je, že velký pes se neobejde bez zahrady. A současně, že zahrada je pro něj to nejdůležitější. Ani jedno není pravda. Velmi sice záleží na tom, jaké plemeno jste si vybrali a do jaké skupiny patří (pastevecký pes, ohař, obranář apod.). Pes je ale bez ohledu na velikost především společenský tvor. Ani maxipes nechce být primárně na zahradě – bude vám čenichem zamlžovat okno a prosebně koukat, abyste ho pustili dovnitř. Bude nejradši mezi všemi, ideálně na gauči nebo v posteli. Nebo klidně ve svém velkorysém pelechu. Když si ale chcete pořídit velkého chlupáče, doporučujeme i tak zahradu a prostor.  Počítejte, že chce celou rodinu zahrnout láskou a nechce být sám.

  • 3. Akčňáci

Milujete chození do lesa a do přírody? Jste vášniví sportovci? Pak se k vám bude skvěle hodit akční pes. Řeč je o ohařích, chrtech a některých druzích pasteveckých psů. Budou hodní a vyrovnaní pouze v případě, když denně vybijí energii. Nechte je běhat, čmuchat a hrát si s ostatními psy. K tomu ideálně poslouží les, pole nebo louky. Samozřejmě to může být i městský park, ale to už je v jejich případě spíš nouzovka. Pokud mají možnost se vyřádit, nebudou trpět ani v bytě. Když ale nemají běžně nadosah přírodu, z fleku vám zlikvidují všechny boty, vykoušou díru do dveří nebo budou výt tak dlouho, až se na vás budou mračit i sousedi z vedlejší ulice. Jsou to úžasní parťáci do přírody, kempování nebo na agility. S tímto psem se nudit nebudete a určitě vás bude motivovat ujít tisíce kroků denně.

  • 4. Přísavky

Chcete opravdu, ale opravdu věrného psíka, který bez vás neudělá ani krok? Máte nějakého vyhlédnutého v útulku? Bude vás milovat do smrti smrťoucí. A někdy až moc. Přísavky jsou psi, kteří omdlévají radostí, když na ně jen promluvíte. Stáhnou uši, udělají ten nejroztomilejší obličej a roztají jako karamel. Nejsou zrovna samostatní a potřebují hodně pozornosti. Přísavky vyjou, když je necháte samotné. Škrábou na dveře, když jste v koupelně. A v posteli zásadně a zodpovědně leží mezi vámi a vaším partnerem. Ale i s tím vším se dá pracovat a vy změníte život nejen sobě, ale také tomu chlupáčovi. Jako prevenci doporučujeme nejdříve občasnou separaci (jděte do práce, kavárny nebo na návštěvu bez něj), dobrý výcvik a zahradu, kde se alespoň na chvíli pes zabaví, i když je sám. Za chvíli si pravděpodobně zvykne a pokud má hodně prostoru, je nejšťastnější.

  • 5. Ostří hoši

Líbí se vám československý vlčák? Chcete si pořídit akitu inu, protože jste právě viděli film Hachiko? Tak tohle si rozmyslete opravdu velmi dobře. To samé platí pro další plemena: karakačanský ovčák, rhodéský ridgeback, středoasijský pastevecký pes apod. Někteří z nich jsou spíš samotáři, jiní by se pro svou smečku rozkrájeli. Ale všichni potřebují silnou ruku a zkušeného chovatele. Začněte hned od štěněte, hrajte si s ním, cvičte ho a socializujte s ostatními psi i lidmi ze sousedství. Nakonec z něj budete mít skvělého společníka, kterého znají i vaši sousedé. Určitě bychom ale doporučili zahradu a dostupnost okolní přírody, kde se může pořádně vyběhat.

Toužíte po bydlení se zahradou pro svého mazlíčka?

Právě teď prodáváme první jednotky opravdu unikátního bydlení 25 minut od Chodova. Lokalita Forest Views je ideální pro rodinný život – a hlavně pro ten se čtyřnohými mazlíčky. Hned ze zahrady se totiž dostanete pěší cestou rovnou do místního lesa. Vy si dokonale vyvětráte hlavu a váš miláček se vyřádí ve svém přirozeném prostředí v přírodě. Nenechte si ujít bydlení za zaváděcí ceny! Ozvěte se nám na webu nebo přes telefon 220 873 614. A vůbec nevadí, pokud si zatím chcete jenom popovídat. Zůstaneme v kontaktu, takže získáte všechny naše novinky a nejlepší nabídky z první ruky. První skvělý krok je objednat si náš newsletter přímo tady na stránce.

Chci vědět o všem jako první