Když máte zahrádku, brzo na vás přijde chuť něco pěstovat. A jak by ne! Ve fitku máte sice pohyb a vyčistíte si hlavu, ale bio potraviny z toho nekápnou. Bylinky a nějaké ty jahody nebo lusky zvládnete navíc vypěstovat i v truhlíku na terase. Pokud si ještě k tomu pořídíte kompost, výsledek je zaručený!

Máte pocit, že kompost patří někam do historie, podobně jako dřevěná kadibudka? Kdepak! Správný kompost výrazně zlepšuje kvalitu půdy i rostlin, které v ní rostou. Pokud navíc frčíte v zero waste životním stylu, měli byste ho mít vlastně povinně. 

 

Organický odpad je hodnotná surovina

Vsaďte se, že až polovinu vašeho odpadkového koše tvoří bioodpad. Což znamená, že kdo myslí ekologicky a kromě recyklace se pustí i do kompostování, ušetří po čase za odvoz odpadu slušné částky. Pak totiž koš naplníte opravdu sporadicky. K tomu, abyste mohli organické zbytky rostlinného původu zpracovat, navíc dům ani velkou zahradu nepotřebujete. Kompostovat můžete klidně na balkoně, na terase nebo dokonce na společném dvoře. Kompost už dávno není tlející hromada slupek a trávy. Moderní kompostéry umí být dokonce elegantní a cool.

Pecky, slupky a rovnováha

Jeden chytrý citát o udržitelnost říká, že odpad není odpad, dokud jím neplýtváme. Co všechno tedy můžete kompostovat? Do kompostéru patří jen organické zbytky rostlinného původu. Takže slupky a odřezky od ovoce a zeleniny, posekaná tráva a klidně i plevel. Nebojte, nic vám nikde růst nezačne, kompost se samočinně zahřívá až na 70 stupňů, a to všem semínkům sebere chuť klíčit. Pestrá skladba bioodpadu je důležitá. Nebojte se přidávat i suché a dřevnaté materiály – větvičky, ale i krabičky od vajíček, rolky od toaleťáku nebo pytlíky s čajem! Ze samotné zelené trávy totiž kvalitní zemina nevznikne.

I mikrobi potřebují pohyb

Jde o to, aby byl kompostovaný materiál vyvážený – suchý i vlhký, prodyšný i hutný, zelený i hnědý. Jinak řečeno, poměr uhlíkatých (sušší, hnědý materiál) a dusíkatých látek (zelený, šťavnatý materiál) by měl být v rovnováze. No nesmějte se, správný kompost není žádný hnůj, ale docela věda. Navíc je ho potřeba jednou až dvakrát ročně (ideálně na jaře a na podzim) provzdušňovat. Na klasické zahradě ho můžete proházet vidlemi nebo lopatkou, hi-tech kompostéry to zařídí automaticky. Takto načechraný materiál se rozkládá rychleji a lépe. Rozdovádíte totiž mikroorganismy, které se pustí do rozkládání organických zbytků s větší vervou.

 

Jak si vybrat kompostér? 

Jak jsme říkali, záleží na tom, kde ho budete mít. Tedy i na tom, jestli bude venku nebo uvnitř (tam se budou hodit žížaly). Začněme od toho nejjednoduššího. 

1. Kompostovací silo je v podstatě dřevěná ohrádka z prken nebo palet. Je zpravidla objemná, takže je lepší ji umístit někam do rohu zahrady. U tohoto typu samozřejmě počítejte s tím, že až ho budete provzdušňovat, zavlažovat a obracet, docela si máknete.2. Plastový kompostér s víkem je v posledních letech v kurzu. Je jich spousta velikostí a nestojí majlant. Taky ho ale doporučujeme zašít někam do rohu, protože na cenu za design žádný z nich není. Pozitivní je, že tyhle typy mívají zpravidla sofistikovaný systém provzdušňovacích otvorů. Když na dno nacházíte větve, bude luftovat ještě líp a nebude držet vodu. Na druhou stranu, pořádné provzdušnění zase nepůjde jinak, než ručně. 3. Otočný kompostér vám proces provzdušňování usnadní. Je to vlastně takový nenápadný zahradní „gril“ kombinovaný s míchačkou a většinou má i kolečka, takže ho můžete relativně snadno vozit z místa místo. Jeho výhodou a zároveň nevýhodou je nižší hmotnost, tedy samozřejmě menší kapacita. Nicméně k menší zahrádce, kde chcete mít možnost ho stěhovat, se hodí. 4. Pro milovníky designu doporučujeme vermikompostér. Je malý, ladných tvarů a můžete ho mít dokonce i v bytě. Jeho „obsluha“ je jednoduchá, provzdušňování řeší samotná konstrukce. Zásadní pohon pro ideální rozklad ale obstarávají žížaly, bez kterých to moc nefunguje. Kde sehnat ty správné dešťovky a jak je ubytovat, to už je na delší povídání. Poraďte se při nákupu.

Ať už máte zahradu, terasu nebo jenom květník na balkóně, kompostování stojí za zkoušku. I kdybyste díky němu „jenom“ snížili objem domácích odpadů a jednou za půl roku přisypali trochu čerstvé hlíny na záhony v parku, není to zbytečná práce. 

 

Ozvěte se nám, rádi si popovídáme

Dýchla na vás vůně venkova, takže vám najednou kompostér přijde málo a nejraději byste se porozhlédli po nějakém bydlení v zeleni za Prahou? Ozvěte se nám na webu nebo přes telefon 220 873 614. Dejte vědět, co byste si představovali a společně určitě najdeme řešení. Třeba až časem, ale vždyť není všem dnům konec. Zůstaneme v kontaktu a až na to přijde, nový domov si vyberete mnohem lépe a výhodněji. Když si navíc hned tady na stránce objednáte náš newsletter, dozvíte se o všech našich akcích a nejlepších nabídkách mezi prvními. 

Chci vědět o všem jako první