Výzkumnou agenturu Pew Research Center zajímalo, zda Američané znají své sousedy. Asi vás nepřekvapí, že „vyhrál“ venkov. Až 40 % tamních obyvatel uvedlo, že přesně vědí, kdo kolem nich bydlí. Ale pokud šlo o vzájemné interakce, byla na tom vesnice stejně jako město i předměstí. Ve všech prostředích platí, že zhruba půlka lidí si se sousedy aspoň jednou týdně popovídá. Sousedské srazy nebo večírky pak pořádá asi 40 % Američanů. Roli ovšem může hrát i to, že v USA žije řada imigrantských nebo náboženských komunit, které bývají semknutější.

 

Sousedy zná jen každý druhý Čech

Češi jsou jako národ mnohem homogennější a také je u nás relativně málo věřících. Propisuje se to do sousedských vztahů? Nejspíš ano. Podle webu Sousedé.cz každý druhý Čech neví, vedle koho bydlí. Zajímavé ale je, že podle letošního průzkumu společnosti STEM/MARK si na sousedy obecně příliš nestěžujeme. Nezhoršilo se to dokonce ani během lockdownů, kdy jsme v jejich blízkosti nedobrovolně trávili mnohem víc času. V březnu 2021 hodnotilo své sousedské vztahy jako „velmi dobré“ nebo „spíše dobré“ celých 90 % obyvatel Česka.

Seznamujeme se na hřišti i v okolí domu

Rozdíly mezi městem a venkovem v Česku přece jenom jsou. V menších městech a zejména na vesnicích znají lidé své sousedy lépe a také si s nimi častěji tykají. Když už si potykají ve městě, nejčastěji jde o vlastníky bytů, kteří se znají například ze schůzí SVJ. Sousedské vztahy navazují Češi i na dětském hřišti, při povídání přes plot zahrady nebo třeba na společné grilovačce. To všechno se zase přirozeně více děje na venkově. Ve městě lidi trápí právě nedostatek vhodných prostor pro společné setkávání, ale stěžovali si také na hlučné partaje, neuklizené psí exkrementy v okolí domu a nepořádek u popelnic.

Skočili byste k sousedovi pro mouku?

Většina Čechů by to neudělala. Podle výzkumu STEM/MARK by se také jen každý desátý odhodlal zazvonit u vedlejšího vchodu, aby si půjčil nářadí. Sousedskou výpomoc čas od času využívá jenom třetina z nás. V tom už rozdíly mezi městem a vesnicí velkou roli nehrají. Hlavní je žít v místě, kde je dobrá vybavenost. Klubovna. Kulturní centrum. Hřiště, na kterém se z prcků stávají parťáci na celý život. Kavárna, kde vždycky potkáte někoho, s kým se rádi dáte do řeči a třeba si i potykáte a pro mouku nebo šroubovák příště zajdete bez obav. Bydlet tam, kde se s ostatními znáte osobně, je základ pro bezpečnější a pohodovější život.

Krásné bydlení, pohodová komunita

Venkovský životní styl v blízkosti Prahy – to je naše motto, se kterým neodmyslitelně spojujeme i budování přátelských vztahů se sousedy. Tam, kde jsou naše projekty, musí být dobrá vybavenost i prostor pro setkávání. Aktivně se na tom podílíme. Když chybí hřiště, postavíme ho. Když v místě není občanská vybavenost, vybudujeme ji, ale například les jen tak nevysázíme. A proto teď stavíme projekt Forest Views rovnou uprostřed přírodní rezervace Hornopožárského lesa.


Chcete se dozvědět víc o tom, jak rozvíjíme místní komunitu a jak bude vypadat nový projekt Forest Views? Ozvěte se nám na webu nebo zavolejte na +420 220 873 614. Úplně nezávazně se s vámi potkáme a vše vysvětlíme. Nezapomeňte se také přihlásit k našemu newsletteru – získáte informace o novinkách jako první a neminou vás speciální akce pouze pro naše odběratele.

Chci vědět o všem jako první