Pokud nemáte zahradu, budou balkon nebo terasa nejspíš jediná část vašeho bytu, která je venku pod oblohou. Proto se vyplatí věnovat jim trochu péče a zvětšit si s nimi obytný prostor pro relaxaci. Skladiště přece můžete mít ve sklepě nebo v kumbálu. Záleží ovšem na tom, jak velký prostor máte k dispozici. Úprava malé lodžie bude hračka. Jestli ale máte terasu, kde by se dal hrát ping pong, půjde o dost větší projekt. Naše tipy každopádně můžete zkusit aplikovat v podstatě všude.

 

  • 1. Vezměte to od podlahy

Často zapomínáme, jak je celkový dojem z prostoru ovlivněný tím, po čem chodíme. A tak je rozdíl, jestli máme na terase chladnou dlažbu, dubová prkna nebo anglický trávníček. Kouzlit se dá ale i s malým balkonem. I ten můžeme pokrýt umělým trávníkem nebo třeba dřevěnými dlaždicemi. Ke zvážení jsou i speciální venkovní koberce s nepřebernou řadou dezénů a tvarů.

 

  • 2. Pořádek dělá nejen přátele

Možná to bude znít banálně, ale ze všeho nejdřív byste měli začít úklidem. Balkony a terasy mají totiž tu nepříjemnou vlastnost, že přitahují různé málo používané věci- Znáte to: „když nevím, kam s tím, šup s tím ven“. Takže. Co už se nehodí, nemilosrdně vyhoďte nebo dejte potřebným. A u zbytku se zamyslete, jestli si nepořídit nějaké pěkné boxy nebo lavice s úložným prostorem.

 

  • 3. Na nábytek jedině s rozmyslem

Než se pustíte do nákupu nového nábytku, rozmyslete si, na co hlavně budete balkon nebo terasu používat. Jestliže tam chcete snídat, neobejdete se bez stolku se židličkami, přičemž bezdětné páry s malým balkonem mohou zvolit i sklapovací verze. Naopak na večerní posedávání u skleničky vám bude stačit pohodlná lavička s polstrováním a třeba výklopným stolkem. Na opalování stačí polohovatelné křeslo.

 

  • 4. Myslete vertikálně

Tento tip je platný všude, ale dvojnásobně ho oceníte, když nemáte prostoru na rozdávání. Využít totiž můžete i stěny. A nemusíte na ně dát jen popínavý břečťan, ale i celou řadu jiných květin nebo bylinek. K tomu slouží speciální rámy tzv. vertikálních zahrad nebo prosté závěsné květináče. (Mrkněte na náš nedávný článek.) Na stěny lze také pověsit skládací židle i stolky. A hned máte víc místa! Podobným způsobem jde ostatně ozdobit a zároveň využít i zábradlí.

 

  • 5. Ve stínu je dobře nejen pod fíky 

Slunce je fajn, když se chcete opalovat. Ale pokud si mají na terase v parném červenci hrát děti, tak to může znamenat spíš problém. Naštěstí existuje spousta řešení. Nemusí jít hned o relativně dražší výsuvné markýzy. Často stačí obyčejný slunečník. Snadno se přesouvá, na menší balkon můžete použít půlkruhové řešení, které šetří místo. Pokud potřebujete zastínit větší plochu, nabízí se sluneční plachta, jejíž jeden konec upevníte na stěnu a druhý třeba na zábradlí.

 

  • 6. Budiž světlo

Když už jste si balkon nebo terasu pěkně zařídili, je dost pravděpodobné, že tam budete chtít trávit i vlahé letní večery. Tehdy je dobré mít trochu světla, abyste si třeba nerozlili to drahé víno, které si chcete vychutnat. Osvětlení navíc dokáže navodit atmosféru. Mohou to být třeba solární lampy, které vypadají jako lampiony a nepotřebujete k nim ani elektřinu. Další variantou je světelný řetěz. Můžete ho dát na strop i stěnu a jako dekorace poslouží i ve dne. 

 

  • 7. Nezapomínejte, že ďábel je v detailech

Důraz na detaily vám totiž může pomoci, když nemáte obří rozpočet. Malé polštářky, deky, přehozy, taburety a všelijaké ozdoby totiž dokáží vaši terasu nebo balkon zútulnit často úplně nejlépe. Na rozdíl od nábytku je navíc můžete snadno vyměnit nebo přemístit. Jenom to s nimi nepřežeňte, ať se z doplňků nestane chundelatá hromada roztočů. Abyste nebyli zase na začátku – balkon plný krámů.

 

Chcete něco víc než jen balkon nebo terasu?

Pak si zasloužíte zahradu! Nejenom, že nejspíš získáte další úložné prostory v zahradním domku, aby terasa mohla být vyloženě relaxační. Ale na vlastním trávníku váš život získá úplně jiný ráz – pohodovější, zdravější. Jak to zařídit? Nastěhujte se s celou rodinou do zeleně za Prahou. Právě teď začínáme s přípravou nového rezidenčního bydlení v domech 3+kk a 4+kk v Dolním Posázaví, kde můžete žít v městském stylu, a přitom v náruči lesů. Napište nám přes web nebo se ozvěte na telefon 220 873 614. A ozvěte se, i kdybyste si zatím chtěli o bydlení za Prahou jenom promluvit. Získáte všechny naše nejlepší nabídky z první ruky. Nebo si alespoň přímo tady objednejte náš newsletter a limitované akce už vás nikdy neminou.

Chci vědět o všem jako první