Postupující pandemie koronaviru začíná společně s vládními nařízeními měnit trh s nemovitostmi. Do jaké míry se tak ale děje? Do problémů se dostávají například majitelé bytů pro Airbnb a řada investorů si v tuto chvíli klade otázku, zda je právě nemovitost bezpečným „přístavem“ pro uložení peněz.

 

 

Na akciovém trhu jsme mohli sledovat největší propad indexu Dow Jones od roku 1987, na burzách se (zatím vždy jen na pár minut) pozastavuje obchodování kvůli vysoké volatilitě, zlato je také jako na houpačce. Zkušeným hráčům se nabízejí zajímavé příležitosti, ale pokud nesedíte každý den v grafech, je bezpečnější se držet zpět a počkat na obrat trendu.

 

Ukazuje se, že nejstabilnější dlouhodobou investicí jsou právě nemovitosti. Vždyť developerské projekty jsou z velké části vyprodané ještě během výstavby. Očekává se také, že ČNB sníží úrokové sazby a vyjde všemožně vstříc koncovým zákazníkům. Plánované zrušení daně z nabytí nemovitosti nákupu nemovitosti jen nahrává. A hlavně – všichni potřebujeme někde bydlet. To jsou faktory, které je nutné brát na vědomí.

 

 

Ačkoli nikdo přesně neví, kdy se současná situace vrátí k normálu, historie ukazuje, že jednou se tak určitě stane. Pokud zvažujete koupi bytu či domu na bydlení, není zřejmě výhodné příliš otálet. Mohou se sice objevit jednotlivé nabídky například od majitelů více bytů, kteří měli živnost založenou na krátkodobých pronájmech, ale velký převis nabídky se neočekává. Realitní trh byl rozjetý dobře a jen tak něco jej nezastaví, zřejmě ani pandemie.

 

Pokud vybíráte byt na investici, je dobré se zamyslet nad některými věcmi:

 

1. Dejte si záležet na výběru lokality

V posledních letech bylo moderní kupovat nemovitosti například na severu Čech, kde se daly koupit celé bytové domy za přijatelné ceny. Potřebujete mít však velké štěstí na nájemce, v opačném případě se stává, že majitel nemovitost po několika měsících se ztrátou prodá. Vždy je tedy dobré se dopředu rozhodnout, kdo bude vaší cílovou skupinou.

 

2. Přemýšlejte nad velikostí investičního bytu

Ve větších bytech sice můžete ubytovat více lidí (například studentů), ale nejoblíbenější jsou stále byty 2+kk a 2+1. Nájemné zde nemusí být o tolik nižší, ale pořizovací ceny jsou přívětivější. Navíc je lepší dát přednost 2kk dále od centra, než mít 1kk v centru.

 

3. Nastudujte si územní plán

Neplánuje se v lokalitě například silniční obchvat, který sníží kvalitu bydlení, případně ohrozí přímo nabízenou nemovitost? Nezastíní výhled do lesa v nejbližších letech jiný stavební projekt? Z územního plánu vyčtete spoustu zajímavých věcí. Výběr by mělo ovlivnit také to, jaké sousedy budete mít do budoucna

 

Getberg se zaměřuje na nemovitosti a pozemky v zajímavých lokalitách okolo Prahy, které jsou z dlouhodobého hlediska velmi atraktivní. Praha se stále rozrůstá a díky lepší dopravě je bydlení „za městem“ populárnější a cenově také dostupnější. Současná situace ukazuje, že než být zavřený v centru města, je lepší se nadechnout ve vlastním domě se zahradou nebo alespoň v bytě poblíž přírody. Bydlení například v Unhošti https://gresidence.cz/ nebo v Kolovratech https://getberg.cz/cs/projects/pozemky-kolovraty/ slibuje více klidu, bezpečí pro rodinu i sousedské sounáležitosti.

 

Přečtěte si další články