Příroda. Neexistuje snad jiné slovo, které by vzbuzovalo tak jednoznačně pozitivní pocity. Zeleň, zpěv ptáků, klid – to všechno má blahodárný vliv. Méně vědecky to ostatně potvrzují i šňůry aut, plazící se každý pátek směrem z měst. Ale trávit v přírodě víkend nebo dovolenou a bydlet v ní, to jsou dvě dost odlišné věci.

Existuje něco mezi?

Dost záleží už na tom, kam se do té zeleně vrhnete. Bydlet za městem, v přírodě a obklopeni zelení, je samozřejmě super. Ale ačkoli nejsme ve Švédsku, kde běžně najdete samoty desítky kilometrů od nejbližšího dalšího stavení, rozdíly jsou i u nás. A pořádné – je totiž venkov a venkov. Je přece jen rozdíl bydlet na horské boudě v Krkonoších, u rybníka v jižních Čechách nebo na vesnici kousek od Prahy. Od toho se pak logicky odvíjí všechno ostatní. A tahle otázka rozhodně stojí za zamyšlení, než se třeba hypotékou upíšete k romantické samotě někde mimo civilizaci.

Někde je auto výhoda, jinde nezbytnost

Počítáte s tím, že to nejspíš nepůjde bez auta? Nebo že se někde dokonce špatně obejdete bez dvou? Třeba u zmíněné krkonošské boudy to bez auta prostě nedáte. A navíc se nejspíš bavíme o festovním offroadu s pohonem 4×4. Efektní leštěnka s hromadou plastů, ale pohonem jenom na předek, vám tam půlku roku nebude skoro k ničemu. K bydlení na venkově je prostě auto potřeba. I v tom jsou ovšem rozdíly. Existují vesnice, kde není ani hospoda, ale také obce s výbornou občanskou vybaveností, několika obchody i sportovišti, které raz dva obrazíte na kole. Nebo dokonce pěšky.

V okolí Prahy najdete všechno

Když se zaměříme vyloženě na oblíbené obce v okolí Prahy, tak budete mít základní vybavenost nejspíš ještě blíž, než leckde v Praze. Pěšky a za pár minut. Často uváděný příklad jsou třeba Vysoký Újezd, Unhošť nebo Strančice. V posledně jmenované obci právě vzniká moderní rezidenční projekt East Gardens, který těží nejen z blízkosti místních obchodů a služeb, ale mladé rodiny láká také volná kapacita školky i školy. Strančice jsou navíc příměstským vlakem napojeny na pražskou integrovanou dopravu, která vás za 30 minut pohodlně doveze do úplného centra Prahy.

Klid, prostor a čistý vzduch

Další z často zmiňovaných výhod života na venkově je méně hluku. I tady záleží na nátuře a úhlu pohledu. To, co jeden považuje za božský klid ideální k odpočinku, může být pro druhého ticho, v němž se nemůže pořádně soustředit. Někteří lidé také mají potřebu prostoru, dělají jim dobře pohledy do dálky, možnost kdykoli nasednout na kolo a vydat se na projížďku krajinou. Pro druhé je ta samá krajina až moc liduprázdná. Pokud jste vážně dítě města, musíte si na venkov nejdřív kapku zvyknout. Ale stojí to za to! Dýchat totiž musíme všichni a pak už je výhoda života v přírodě nepopiratelná.

Pokud jde o zdraví, není o výhodách života v přírodě sporu:

  • Ve všech ohledech kvalitnější životní prostředí
  • Mnohem větší možnosti (i motivace) k pravidelnému pohybu
  • Zdravější a bezpečnější prostředí pro správný růst dětí
  • Nejde navíc jen o zdraví fyzické, zeleň výrazně pomáhá i naší psychice

Spousta studií zkrátka dokázala, že už pár minut v přírodě denně nás doslova uzdravuje. Přečtěte si k tomu třeba náš nedávný článek.

Blízká setkání vesnického druhu

Na vesnicích jsou si lidé také blíž než ve městě. Pokud jste vyrostli v anonymitě sídliště, asi vás trochu šokuje, že se lidé běžně zdraví, prohodí skoro pokaždé aspoň pár slov, udržují komunitu. Také mají sklon si více pomáhat – ono je totiž jednodušší zavolat na souseda za plotem, než obvolávat kamarády z města. A soused vám taky nejspíš rád pomůže, protože mu to zase brzy oplatíte. Počítejte i s tím, že na vesnici si rozšíříte sociální bublinu o lidi, s nimiž byste se ve městě asi vůbec nepotkali. Ale samozřejmě i tady je na vás, jak bohatý společenský život chcete vést. Když ovšem někoho potkáváte denně dlouhá léta, úroveň důvěry je úplně jinde, než ve velkoměstě.

Ideální bydlení na vás čeká za Prahou

Zaujal vás projekt ve Strančicích, máte nějaké dotazy ohledně stěhování za Prahu nebo byste si prostě jen chtěli popovídat s někým od zdroje? Ozvěte se. Získáte komplexní pohled na výhody bydlení na okraji Prahy, dozvíte se o nejaktuálnějších novinkách ze světa nových realit a už vždycky budete vědět, na koho se obrátit o pomoc. Kontaktujte nás tady nebo na telefonu 220 873 614. A objednejte si i náš newsletter přímo tady na stránce. Všechny novinky a výhodné prodejní akce odhalíte mezi prvními. Včetně těch za nejlepší ceny, které se na veřejnost vůbec nedostanou.

Chci vědět o všem jako první