„Když se řekne okraj Prahy, možná si představíte Zličín, Háje, Letňany… Ale to jsou přelidněné oblasti, kde klidné bydlení v zeleni s dobrou dostupností do centra rozhodně nenajdete,“ říká majitel Getbergu Egor Khlebnikov. 

 

Co tedy máte na mysli, když mluvíte o okraji Prahy?

Například Strančice, které jsou jako příklad klidného bydlení na prahu velkoměsta naprosto ukázkové. Tam právě stavíme náš nejnovější projekt rezidenčního bydlení East Gardens. Dostupnost do centra Prahy mají lepší, než spousta okrajových čtvrtí města samotného. Navíc pohodlným, klimatizovaným vlakem, který jezdí každou chvíli. Nebo autem přes D1.

A láká lidi takové bydlení? 

Osídlení okolo Prahy kopíruje světové trendy. Víc než 30 procent z těch, kteří tvoří ekonomickou aktivitu hlavního města, už dnes bydlí mimo něj. A to procento poroste. Ze Středočeského kraje dojíždí přes půl milionu pracujících a kvalitní prostorné bydlení na hranicích Prahy láká celkem asi milion lidí. 

 

Bydlení za Prahou je něco jako vaše vize?

Ne za Prahou, v jejích širších hranicích. Které se navíc stále zvětšují – zrovna Strančice jsou dokonce okres Praha-východ. I proto je takové bydlení zároveň výhodná investice. Nemovitosti na dnešním okraji Prahy se budou vždycky už jen zhodnocovat. A když mluvíme o naší vizi, tak kromě vztahu k hlavnímu městu k ní patří určitě zeleň, příjemné sousedství, ale i ekologie a nejmodernější technologie. Jsou to parametry, díky kterým cena našich projektů už během výstavby vzroste v průměru o 25 %. Koupíte naši nemovitost a než ji dostavíme, zhodnotí se o čtvrtinu.  

Jak vybíráte místa, kde budete stavět?

Zaměřujeme se na lokality, které mají potenciál. Které i díky nám a našim klientům porostou. Ne primárně rozlohou, ale zejména svým významem a přitažlivostí pro bydlení. Zkrátka tím, co nabízejí a v budoucnu nabídnou svým obyvatelům. Praha má skvělou logistiku, takže se zájemci o klidné rodinné bydlení můžou rozhlížet i poměrně daleko, a přitom zůstat velkoměstu téměř nadosah.  

 

Mluvil jste o Strančicích, ty konkrétně nabízejí co?

Je to oblíbené městečko uprostřed přírody, s kompletní občanskou vybaveností, skvělou dostupností do centra Prahy a příjemným sousedstvím. Naše East Gardens tam nabídnou téměř stovku bytových jednotek – domů i bytů. Obrovská výhoda podobných městeček je, že když do hlavního města nemusíte, nic vás nenutí tam jezdit. Nejste na něm závislí, jako někde na periferii. Všechno důležité máte pár minut od domu. Pěšky. Na louce za sídlištěm prostě obyvatelům nikdy nezajistíte zázemí, které se v příměstských obcích vyvíjelo třeba i stovky let.

Nebude „na venkově“ Pražákům chybět Praha?

Jak jsem říkal, díky skvělé dopravě v ní mohou být rychleji, než z leckterého sídliště. A navíc, lidé odcházející z metropole si do nového bydliště přinášejí zejména nároky na bydlení. Určitě jim nebude chybět stres, hluk nebo davy lidí. A právě požadavky na bydlení jim Strančice a spousta dalších, třeba ještě neobjevených lokalit, splní s naprostým přehledem. Za podobné peníze získají prostornější, bezpečnější a zdravější domov mezi lidmi, se kterými budou mít hodně společného. Klienty dnes hodně zajímá, kdo bydlí okolo. Komunitu zkrátka nevytvoří pár jednotlivých domů. Proto dbáme na pečlivý výběr lokalit, vztahy s místními úřady, atmosféru místa. 

 

Zaměřuje se Getberg na větší projekty záměrně?

Kdysi jsme dělali projekt tří domů. To je ale příliš malý celek na to, abychom mohli dostatečně ovlivnit okolí. A papírování je v podstatě stejné, jako u velkého projektu. Chceme budovat obytné celky. Je důležité se ptát, proč by měl chtít klient svůj dům zrovna od nás. A odpověď zní: protože získá mnohem víc, než jenom nemovitost. 

Například? 

Klidný domov, zdravý životní styl se standardem bydlení v Praze. My se ale od jiných developerů lišíme primárně jinak – já nechci, aby se z nás stal supermarket s designovými nemovitostmi. Jsme zvyklí poskytovat servis, zařizovat, starat se, chceme, aby se k nám klienti vraceli, až budou řešit další nákup nebo prodej. Nechci pořád jen shánět další zákazníky. Chci se věnovat i těm, kteří už si od nás bydlení koupili a snažit se, aby neměli důvod obrátit se příště někam jinam.

 

Plánujete už po Strančicích nový projekt? 

Věnujeme se průběžně několika projektům naráz. Loni jsme začali intenzivně pracovat na exkluzivním souboru luxusních městských vil v pražských Čimicích, které chceme zhruba po roce příprav začít stavět. Nabídnou unikátní architekturu s plechovou fasádou, špičkové vnitřní vybavení a vlastní park v uzavřeném rezidenčním komplexu. Další projekty představíme během pár měsíců. 

Covid vás nijak neovlivnil? 

Covidová mezidobí jsme se naučili využívat na efektivní řešení věcí, na které v normálním shonu není čas. Možná i díky tomu momentálně pracujeme na přípravě největšího projektu v historii Getbergu. Touha odstěhovat se z centra Prahy navíc během epidemie ještě zesílila. East Gardens jsme začali prodávat loni v září a do konce roku byla třetina projektu vyprodaná. A mimořádný zájem se drží i letos.

 

Umím si představit, že projektová, strategická nebo marketingová práce se nezastaví. Ale co stavba samotná? 

Hlavním dodavatelem East Gardens je společnost Hlava – Stavby. Pro tak důležitý projekt jsme samozřejmě hledali firmu s výbornými referencemi kvality prací i bezproblémového průběhu stavby. A máme velkou radost, že spolupráce běží podle očekávání. Navzdory covidu, se kterým původní plány samozřejmě nepočítaly, se navíc zhruba po šesti týdnech stavby stále držíme harmonogramu.

 

Co říkají o Getbergu reální zákazníci?

Abyste neřekli, že vás lákáme jenom na hezká slova našeho generálního ředitele, připravili jsme pro vás i video s reakcemi našich klientů. Poslechněte si, proč se rozhodli bydlet za Prahou, jak se jim jednalo s našimi realitními specialisty nebo co je na projektech nejvíce zaujalo.

Chci vidět projekty