Hypotéky v ČR lámou rekordy. V únoru si Češi vzali těchto úvěrů na bydlení za téměř 30 miliard korun, což je podle ukazatele Fincentrum Hypoindex historický rekord. Úrokové sazby navíc dosáhly čtyřletého minima.

 

„Rodiny, které plánují nákup klidnějšího bydlení a chtějí využít hypotéku, mají nejspíš právě teď naprosto nejvhodnější příležitost. Úroky už v podstatě nemohou jít níže,“ reaguje na aktuální stav na trhu finanční ředitel Getbergu Artem Iaroshevskyi. Jeho názor sdílí většina analytiků. Ideální chvíle je zejména pro všechny, kteří chtějí využít příznivé situace a investovat do kvalitnějšího, zdravějšího nebo prostornějšího bydlení právě s pomocí úvěru. Ekonomové původně odhadovali, že banky půjdou s úroky nahoru nejpozději na začátku letošního roku. Zlom je tedy otázkou týdnů.

Sazby klesají už rok a níž v podstatě nemohou

Už za devět měsíců od prvního loňského lockdownu do Vánoc totiž klesla průměrná sazba hypoték z 2,45 % p. a. na 1,96 % a překonala všechny odhady. Letos v lednu se pak dostala až na 1,94 %, a průměr za únor klesl dokonce na 1,93 %. Je to sice už jen minimální pokles, ale i tak velké překvapení. Říkáte si, jestli tedy sazby nebudou klesat ještě níž, jen pomaleji, a jestli se nevyplatí ještě počkat?

 

Jak jsme psali, odborníci se shodují, že počítat s dalším poklesem už víceméně nejde. Spíš naopak. Zájem o hypotéky nepolevuje a bankám se otevírá prostor pro to, aby sazby zvyšovaly. „Na únorovém Hypoindexu je vidět, jak hypoteční trh jako celek reaguje s mírným zpožděním. Na trhu již sazby začínají pomalu růst,“ říká například Jiří Sýkora, hypoteční specialista Fincentrum & Swiss Life Select. Pokud zájem o hypotéky potrvá, v březnovém indexu už se podle něj růst projeví.

S hypotékou neváhejte. A fixujte ji déle

„Určitě nemá smysl panikařit. Ale jestli už máte vyhlédnutou nemovitost, jen váháte s pořízením hypotéky, opravdu není moc na co čekat,“ upozorňuje Artem Iaroshevskyi. Právě nyní může být poslední příležitost využít nejnižších sazeb za uplynulé čtyři roky. Potvrzují to ostatně i konkrétní příklady z médií. Podle analytiků se navíc dokonce vyplatí i fixace na delší dobu – třeba osm nebo deset let.

 

Magazín E15 uvádí modelový případ paní Jany, která s manželem refinancovala starší hypotéku. Zafixovali ji na dobu deseti let, a přesto se jim podařilo získat úrokovou sazbu ve výši 2,24 procenta. Ještě minulý rok byla taková sazba s 10letou fixací nepředstavitelná, teď ale není nijak výjimečná. Delší fixační lhůta totiž aktuálně neznamená i výrazně vyšší úrokovou sazbu. O dlouhodobé fixace má v poslední době zájem čím dál více lidí a banky jim vycházejí vstříc.

Hodnota bydlení za Prahou neustále roste

Nízké úrokové sazby jsou lákavé nejen pro rodiny, které hledají nový a lepší domov, ale také z hlediska investice. O zajímavosti kvalitního rezidenčního bydlení v přírodě pro bezpečné uložení financí jsme psali v článku před pár týdny. Klidné rodinné bydlení na dosah od metropole v plně vybavených oblíbených obcích se skvělou dopravní dostupností do Prahy je zkrátka stále vyhledávanější z mnoha důvodů.

První etapa našeho nejnovějšího projektu East Gardens Strančice se například vyprodala během tří měsíců. A zájem o další dvě etapy projektu s téměř stovkou bytových jednotek v designovém komplexu příjemných řadových domů s vlastním parkem a bohatě projektovanými zahradami neklesá. Momentálně je k dispozici už jen poslední byt 2+KK. Hodnota realizací Getbergu navíc díky kvalitě stavby, dispozic, moderních technologií a skvělých lokalit oproti své prodejní ceně vzroste už během výstavby průměrně o 25 %. East Gardens nebudou výjimkou. Pokud si na své nové nebo investiční bydlení vezmete hypotéku, část se vám jí v ceně nemovitosti vrátí vlastně ještě dřív, než se nastěhujete nebo bude připravená k pronájmu. Mimochodem, stavba už začala a běží podle plánu.

 

Co říkají o Getbergu reální zákazníci?

Viděli jste už naše video, ve kterém klienti vysvětlují, proč se rozhodli bydlet za Prahou, jak se jim jednalo s našimi realitními specialisty nebo co je na projektech nejvíce zaujalo? Třeba vám pomůže s rozhodováním.

Chci lepší život za Prahou