Hledáte sami sebe, návod na životní spokojenost nebo prostě potřebujete vypnout? Můžete to řešit terapiemi, jet meditovat do Indie… a nebo zůstat na vlastní zahradě. Zahrádkaření svědčí psychice hned z několika důvodů.

 

1. Odbouráte stres

Zeleň čistí vzduch a zlepšuje nám imunitu, ale také uklidňuje. Neurovědci dokonce zjistili, že už 20 minut strávených v zeleni snižuje hladinu kortizolu – hormonu spojeného se stresem, úzkostmi a depresí. Japonci na těchto poznatcích postavili umění šinrin-joku, což doslova znamená „koupele v lese“. Lesní terapii ale může směle konkurovat i ta zahradní. Zvlášť, když máte na les i výhled, jako v případě našeho aktuálního projektu East Gardens ve Strančicích.

2.Posílíte svou všímavost

Odložit mobil a soustředěně se věnovat jen jedné činnosti, ať už je to zastřihávání růží, okopávání záhonků nebo shrabávání listí. Nezní to lákavě? Navíc jde o skvělé cvičení mindfulness neboli všímavosti. Cílem je soustředit se jen na přítomný okamžik a vlastně si tak trochu uklidit v hlavě. Když to budete praktikovat pravidelně, budete podle vědců klidnější, celkově spokojenější, a navíc posílíte kognitivní funkce jako paměť a koncentraci.

3.Posílíte vztahy

Zahradničení spojuje! Navíc je pro každého. Můžete se do něj pustit s partnerem, partnerkou, dětmi i rodiči. Budete tak mít společný projekt, což vás stmelí, děti se naučí něco o přírodě a nebude nouze o společné zážitky. Zahradničení vás může sblížit i se sousedy – hned je o čem si povídat. A když zrovna budete na trhání plevele sami, vůbec to nevadí. Kdo říká, že se nemůžete ještě víc skamarádit sami se sebou?

4.Získáte inspiraci pro jiné oblasti

Při péči o zahrádku se naučíte řadu dovedností, které můžete aplikovat i v dalších sférách života. Třeba v práci. Jste perfekcionisti? Netrpěliví? Necháte se snadno rozhodit, když se něco nepovede? Přírodu nikdy nemůžete stoprocentně kontrolovat. Nějak si to celé naplánujete a pak přijde nepříznivé počasí, škůdci nebo neodbytný plevel. Napadá vás lepší trénink pro přijímání neúspěchu, adaptaci na změny a ochotu zkoušet věci znova a znova?

 

5.Je to tělocvik, jen zábavnější

Zahradničení je posilování, kardio a jóga v jednom. Takže díky němu budete fit, a ještě navíc okysličíte mozek, vyplaví se vám „dobré“ hormony jako serotonin nebo dopamin a zase se vám sníží hladina stresového kortizolu. Samé výhody! Jen se předtím nezapomeňte pořádně protáhnout, aby to neodnesly svaly nebo klouby. A pak už se můžete vesele koupat v zeleni a užívat si všechny ty příjemné psychologické efekty.

Bydlení za městem vám zlepší zdraví

Jestli zahradu nemáte, můžete zkusit čistit si hlavu aspoň při pěstování bylinek v truhlíku. A nebo na to jít obráceně a po nějaké se porozhlédnout. Ideálně přímo s bydlením, protože pak máte šanci na relax 24/7. Nesmějte se, psychická pohoda je jeden z hlavních důvodů, proč se z bydlení na okraji velkoměst stal celosvětový trend. O rezidenční projekty v okolí Prahy je už několik let stále větší zájem a například zmíněný projekt East Gardens je během několika měsíců téměř vyprodaný. Ze zkušenosti víme, že klid a blízkost přírody v tom hrají velkou roli. 

Pokud vás bydlení na okraji Prahy láká, neváhejte se nám ozvat přes web nebo na telefon 220 873 614. A objednejte si i náš newsletter, díky kterému se dozvíte jako první i o dalších plánovaných realizacích. A získáte šanci i na tajné akční nabídky jen pro úzký okruh odběratelů. Stačí vyplnit formulář přímo tady na stránce.

Chci bydlení se zahradou