Diář vám praská ve švech, rodinné povinnosti vám padají na hlavu a už si ani nevzpomínáte, kdy jste si v práci v klidu vydechli? Potřebujete bydlení v přírodě. Cinkání tramvají a hluk aut pod oknem vám totiž nijak neprospějí. 

Čím dál víc lidí hledá bydlení mimo centra velkých měst – tam, kde mají přírodu doslova za humny. A když to máte do zeleně, co by kamenem dohodil, můžete si na vlastní kůži vyzkoušet i nejnovější relaxační trend, lesní terapii. Dostala se k nám z Japonska, kde se jí říká šinrin-joku. Možná vás napadne, že národu houbařů může těžko někdo vykládat něco o lese. Lesní terapie ale přináší řadu zdravotních benefitů pro celou rodinu a pomáhá zpomalit, vymanit se z pasti neustále dotírajících myšlenek a naplno si vychutnat přítomný okamžik. Proč ale za tímhle stavem, v angličtině hezky nazvaným mindfulness, raději do lesa než do meditačního studia?

Život uvnitř budov nám nesvědčí

Podle výzkumů trávíme více než 90 % každého dne zavření uvnitř budov. To samé platí i pro naše děti, jejichž výhledy do budoucna jsou v tomhle navíc spíš pesimistické. Tisíce let žili lidé v těsném sepětí s přírodou a náš organismus se vyvíjel v souladu s přírodními cykly. „Naučili jsme se komunikovat s ostatními formami života, včetně rostlin, a náš imunitní systém se s nimi propojil. Díky tomu jsme začali využívat všech výhod, které nám byly nabízeny,“ říká lesní terapeut Aleš Pokorný. Změnilo se to s průmyslovou revolucí a odpojení od přírody negativně poznamenalo naši psychiku i tělo.

Les je nejlepší doktor

Nejen podle Aleše Pokorného nás cílený pobyt v lese doslova vrací ke kořenům. Lékaři i celá řada studií zaměřených na eliminaci problémů, které způsobuje náš životní styl zaměřený na výkon, docházejí různými cestami ke stejným závěrům.   Pobyt v přírodě prokazatelně pomáhá vyrovnávat krevní tlak, posiluje imunitní systém, zlepšuje kvalitu spánku, snižuje hladinu cukru v krvi a urychluje hojivé procesy v těle. Navíc v podstatě okamžitě snižuje stres a navozuje pocit pohody. V důsledku tak zlepšuje i mezilidské vztahy a komunikaci.

Místo křesla na túru

V lese už dnes probíhají i klasická terapeutická sezení. Nebo spíš chození. Rozhovor za chůze je totiž méně formální, během pohybu myšlenky přirozeně plynou a navíc odpadá takzvaný syndrom bílého pláště – úzkost vyvolaná v pacientech lékařských zařízení. Pro to, abyste s rodinou vyrazili do lesa, ale nemusíte hned řešit terapii. Původní myšlenka šinrin-joku spočívá v pomalém, vnímavém pobytu v lese s cílem zlepšit si zdraví. Nevyžaduje nutně průvodce, úplně stačí, když pozorujete padající listí, vnímáte šustění jehličí pod nohama a posloucháte zvuky přírody.

Děti nepatří k počítači, ale ven

O pozitivním vlivu přírody na zdraví i psychiku už dnes zkrátka nikdo nepochybuje a řada rodičů si přeje, aby jejich děti trávily co nejvíc času venku, což je v centru větších měst docela problém. Není divu, že takzvané lesní školky rostou v Praze i jejím okolí jako houby po dešti. Pokud máte klasickou školku za rohem a les za humny, není co řešit. Jestli bydlíte ve velkoměstě, zamyslete se. Je to ta pravá investice do vašeho zdraví a budoucnosti vašich dětí?

Alespoň co nejčastěji sbalte věci, vezměte děti a vyrazte do některého z lesů na okraji Prahy. Třeba takové Dolní Posázaví, to je hotový ráj. Taky jste jako malí stavěli z mechu a šišek domečky pro skřítky? Poznáte lesní zvířata a jejich stopy nebo ptáky podle zpěvu? Čas vědomě strávený s rodinou v přírodě se vám mnohonásobně vrátí.

Odstěhujte se za Prahu

Nalákali jsme vás na bydlení za městem nebo už vás rodinná pohoda s výhledem do zeleně zajímá dávno? Neváhejte se nám ozvat na webu nebo na telefonu 220 873 614. Vůbec nevadí, pokud si zatím chcete jenom popovídat s někým, kdo takovému bydlení rozumí, ale stěhování ještě neplánujete. Zůstaneme v kontaktu, takže získáte všechny naše novinky a nejlepší nabídky z první ruky. Až na to přijde, rozhodně si i mnohem lépe a výhodněji vyberete nový domov. A určitě si objednejte odběr našeho newsletteru přímo tady na stránce. Zrovna chystáme nový projekt rodinného bydlení přímo v tom kouzelném Dolním Posázaví, tak ať máte novinky z první ruky a nejlepší výběr za zaváděcí ceny.

Chci vědět o všem jako první