První měsíc školy je za námi a s ním dost možná i inspirace na každodenní školní svačinku pro vaší ratolest. Nezoufejte, přinášíme vám několik tipy na zdravé pochutiny, které můžete s čistým svědomím každé ráno přibalit do aktovky. A navíc jsou jednoduché a rychle hotové, takže se nebojte děti k přípravě přizvat a ponouknout je k tomu, aby si je začali dělat sami. Ušetří vám tak čas a naučí se samostatnosti a zodpovědnosti.

1. “Overnight” ovesné vločky

Alternativa k ovesné kaši, kterou si děti o přestávce z horké vody či mléka těžko připraví. Stačí dát do zavařovací sklenice do poloviny ovesné vločky, zalít je mlékem a dochutit čímkoli jen chcete. Zkuste třeba med a kokosové plátky, oříškové máslo nebo ovoce. Připravíte večer, zaklapnete víčko a dáte přes noc do lednice. Ráno stačí jen vyndat a svačina je na světě.

2. Salát ve sklenici

Zavařovací sklenice skvěle poslouží i jako nádoba na salát. Stačí do vrstev naskládat oblíbené potraviny, zalít olivovým olejem, přidat špetku soli a pepře a je hotovo. Zkuste třeba základ z tmavé rýže, přidat kukuřici, brokolici, hrášek a oříšky. 

3. Hummus

Hummus je skvělým zdrojem energie a udělat si ho doma je tak jednoduché. Stačí vzít cizrnu (z konzervy, či ji nechat přes noc ve vodě) a rozmixovat jí se stroužkem česneku, sezamovou pastou tahini, olivovým olejem, citronovou šťávou a okořenit solí, pepřem a paprikou. K stačí do krabičky se svačinou přikrájet mrkev, okurku či dát plátek celozrnného chleba.

4. Energetické kuličky

Ačkoliv se müsli tyčinky mohou zdát jako zdravá svačina, často jsou plné chemických přídavků či palmového tuku. Připravte si proto alternativu doma. Připravte si směs z ovesných vloček, burákového másla, strouhaného kokosu, medu, lžičky vanilkového extraktu a špetky soli. Na chuť můžete přidat kousky hořké čokolády. Vše důkladně promíchejte a ze směsi uválejte kuličky, které můžete buď nechat jen tak nebo oválet v kokosu či kakau. Nechte přes noc v lednici.

(250g burákového másla, 80g medu, 150g jemných vloček, 50g kokosu, sůl, vanilka)

5. Smoothie

Zdravou, efektivní a rychlou variantou je smoothie. Smoothie má navíc výhodu, že dítě nemusí čekat na přestávku a může se ho napít i během hodiny, když ho přepadne hlad. A v kombinacích se meze nekladou – ovocné, zeleninové, s mlékem či bez. Zkuste třeba zmražený banán, rostlinné mléko, lžičku oříškového másla a skořici. 

Přečtěte si další články