Prázdniny jsou téměř u konce. Brány škol se zase brzy otevřou a děti, které jsou ještě rozdováděné létem, usednou do školních lavic. Máme pro vás pár rad, tipů a vychytávek, jak svým ratolestem začátek školního roku ulehčit a zpříjemnit.

Příprava na první den

Nákupy a přípravy na první den ve škole mohou být pro kluky a holky nezajímavé, existují ale způsoby, jak z nudy udělat skvělou zábavu. Stačí respektovat vkus a preference vašich dětí. Nechte je si vybrat – nemusíte jim hned dovolit tu nejdražší aktovku, postačí, když si zvolí, jaký chtějí do školy nosit penál, pastelky nebo jaký superhrdina či princezna budou zdobit jejich sešity. Uvidíte, jak je najednou shánění nutných pomůcek bude bavit. 

S každým začátkem roku je potřeba zkontrolovat i všechny ostatní pomůcky. Nechybí vašim dětem nic? Přežily všechny úhloměry, pravítka a desky z loňska? Nevyrostly z přezůvek – ať už velikostí nohy, nebo motivem?  Budou letos potřebovat vodovky, tempery, plastelínu, nebo snad kružítko a kalkulačku s funkcemi, jejichž využití jste vy sami už dávno zapomněli? Naučte je připravit si vše potřebné dopředu, nejen před prvním dnem, ale taky každý den večer. Uvidíte, o co snazší pro ně bude ranní start.

Jak využít čas strávený dojížděním

Nejen vyučování samotné, i dojíždění do školy můžete dětem zpříjemnit. Ukažte jim, že pravidelné cestování se dá využít mnoha způsoby. Zabalte jim do autobusu či auta knížku, omalovánky, blok na kreslení nebo jim poraďte, ať se cestou ze školy pustí do domácích úkolů. Doma pak bude více času na zábavu!

Čím děti zaujmout?

Existují předměty, ve kterých vaše děti tak trochu plavou? Nalákejte je k domácím úkolům nebo k doučování zábavnými pomůckami. Těm, kdo válčí se zeměpisem, můžete pořídit třeba antigravitační glóbus, s matematikou pomůže nadupaná kalkulačka, jazyky můžete procvičovat třeba na tabletu s pomocí jedné z mnoha výukových aplikací. Hlavní je samozřejmě proces učení, ale stačí si představit, jak vás samotné namotivuje třeba nová tenisová raketa nebo běžecké boty. Učení je – stejně jako sport – vlastně hra, tak dětem pořiďte nějakou tu novou hračku.

Kroužky jsou důležité!

Aby děti školní dny bavily, je důležité vybalancovat učení i mimoškolními aktivitami. A kam se za zájmy a kroužky vydat? Základní umělecké školy jako ta v Unhošti s tanečním a hudebním oborem už nenabízí jen hru na klavír nebo výtvarku. Jejich nabídka se každým rokem rozšiřuje a vaše děti tak rozhodně mají na výběr. 

Základní a Mateřská škola ve Vysokém Újezdu má v nabídce kroužky juda, florbalu, tenisu nebo sebeobrany a pravého karate. Dále i kroužek keramiky, zpěvu a hry na klavír, a jako bonus dokonce kroužek hry na elektronické klávesy či harmoniku.

Z Black Roofs a G Residence do by kamenem dohodil 

Obě školy se nachází do deseti minut pěší chůze od bydlení v Black Roofs a G Residence. Nemusíte tak řešit, jak se děti do školy dostanou. Můžete je jednoduše doprovodit a ty větší už to zvládnou samy.

Prošli jste si body výše a jste připraveni na nový školní rok? Gratulujeme! Nezapomeňte ale, že dětem nemůžete nalinkovat celodenní rozvrh. Ponechte jim nějaký volný čas, kdy mohou jít jen tak ven s kamarády, užít si zábavy v bazénu nebo si zahrát fotbal.

A hlavně žádné smutky! Prázdniny sice končí, škola a povinnosti začínají, ale další volno na sebe nenechá dlouho čekat. Ostatně, od čeho jsou tu víkendy? Naplánujte už na ten příští nějaký zábavný výlet, ať děti naberou síly hned zkraje. Uvidíte – takový plán zvedne náladu i vám.

Kde staví GETBERG?