Zařídit si klidnější bydlení mimo ruch velkoměsta chtějí asi všichni, kdo mají rodinu nebo se k jejímu založení chystají. Výhod bydlení za Prahou je ostatně tolik, že se ani nedají spočítat. Na co si dát ale při výběru pozor?

 

Doprava

Divili byste se, kolik lidí na předměstí nebo v okolí Prahy časem zjistí, že se nechali romantikou nebo bydlením v zeleni okouzlit až moc. Možná si říkali, že vlastně do centra až tak nepotřebují. Jenomže to se může kdykoli změnit. Stačí si najít jinou práci, začít chodit na jógu u náměstí Míru, na kurzy tance ve Vršovicích či vozit děti do waldorfské školy v Jinonicích. A nebo chtít prostě jednou týdně vyrazit někam s kolegy, až se zbavíme covidu. Tohle všechno je bez dopravní dostupnosti problém.

 

Takže si ověřte, jak komplikovaná je cesta autem. A nestačí se podívat na Google mapy. Pokud je příjezdová cesta věčně ucpaná, je vám houby platné, že v ideální situaci jste na Václaváku za 10 minut. Hledejte místo, které má spolehlivý způsob veřejné dopravy. A tím nemyslíme bus, který stojí v zácpě stejně jako vy v osobáku. Metro se asi za Prahu moc nedostane, takže mluvíme primárně o síti příměstských vlaků. Třeba z našich East Gardens ve Strančicích jste za pár minut na zastávce příměstského vlaku, který jezdí až 5x za hodinu a na Hlavní nádraží jede 35 minut. 

Vybavenost

Nevěřte nikomu, že nejlepší bydlení je vlastně tak trochu na samotě. Vážně stačí periferie pár kilometrů od prvního otevřeného obchodu a budete si každý druhý den nadávat, že jste na něco takového přistoupili. Nákupy, lékař, lékárna, školka, škola, autoservis, kadeřnictví… Jistě, to všechno můžete zařídit cestou z práce. Ale když se to „můžete“ změní na „musíte“, protože v okolí domova už pak nic nepořídíte, začne to být pěkná otrava. A čím déle někde bydlíte, tím víc vybavenosti vám v okolí bude chybět. Zavedené menší městečko za hranicemi Prahy je většinou mnohem výhodnější, než nová výstavba někde v poli. Co je vám platné, že jste v katastru Prahy, když musíte kvůli každému rohlíku startovat auto? 

 

Architektura, design a technologie

Nikdy nedejte jenom na líbivé fotografie bytu nebo domu. Pokud jde o novostavby, nejspíš jsou to počítačové vizualizace. Viděli jste posledního Lvího krále? Dneska už člověk nerozezná animovaný film od dokumentu National Geographic. Kdo by neskočil na dokonalé „fotky“ vytvořené profíky v realitce. Pro kvalitní bydlení jsou důležitější jiné věci, než efektní prezentace někde na webu nebo v drahé brožuře.

 

  • Lokalita – žádný dům nestojí ve vzduchoprázdnu, umíte si představit, že v daném místě strávíte třeba i zbytek života?
  • Architektura a design – samozřejmě je důležité, aby vás oslovil byt nebo dům. Zásadní jsou ale i dispozice společných prostor (pokud jde o bydlení v bytovém domě) nebo terénní a zahradní úpravy pozemku okolo vašeho budoucího domu. Dům neznamená čtyři místnosti a parkovací stání v oranici.
  • Urbanistické řešení – asi nechcete chodit do parku, na dětské hřiště a vlastně kamkoli křivolakými ulicemi poskládanými bez ladu a skladu. Promyšlené a přátelské okolí bude pro váš životní pocit určitě důležitější, než jestli jste od Muzea vzdušnou čarou 5 km nebo 10 km. 
  • Technologie – čím modernější bydlení si pořizujete, tím déle si bude držet cenu. A tím déle se obejde bez výraznějších investic. Fotovoltaika, ekologie, příprava pro smart home nebo elektromobilitu… To všechno už dnes určuje, jak hodnotné bude vaše dnešní bydlení za 10 let. 

Sousedství

Popravdě, abyste si ohlídali vybavenost lokality, vzhled okolí nebo dostupnost služeb, to vám asi poradí kde kdo. Ale pokud vážně nechcete bydlet na samotě u lesa, nejspíš ještě větší důležitost budou mít pro váš klidný rodinný život vztahy, které navážete se svými sousedy a okolními obyvateli obecně. Těžko se budete cítit dobře mezi lidmi, se kterými nemáte nic společného. Vašim dětem se bude těžko hledat vztah k místu, kde nemají žádné kamarády. A podobně. 

 

Ovlivnit, do jakého společenství vás nový domov přivede, je samozřejmě těžké. Ale rozhodně to není nemožné. Pokud nechcete jen sousedy, ale ideálně i přátele, se kterými budete dokonce jezdit na dovolenou, stojí za to trochu trochu vybírat. Napadlo vás řešit stěhování do nového domova společně s přáteli, které by vám nevadilo mít okolo sebe klidně i do konce života? Ani to není nemožné. 

Kvalita

Zaměřit se na kvalitu zní samozřejmě obecně, ale my to tak opravdu myslíme – zaměřte se na každý jednotlivý krok výběru nového bydlení. Nenechte se ohromit designem, ale zajímejte se o kvalitu materiálů. Zjistěte si, jaké má mít váš nový domov standardy sanitárního a dalšího vybavení, ať máte jistotu, že nebudete chtít polovinu zařízení domu rovnou měnit. Pokud je na výběr i vnitřní vybavení, nenechte to náhodě. A tak dále. Zkrátka, dejte si za úkol dívat se pod pokličku. Vyplatí se to.  

A především se od první chvíle zajímejte o kvalitu služeb, které vám prodávající nabízí. To vám napoví asi úplně nejvíc. Přemlouvají vás, nebo se můžete v klidu rozhodnout? Odpovídají na vaše otázky bez váhání a otevřeně, nebo se musíte snažit číst mezi řádky záměrně nejasných informací? Jsou to lidé, ke kterým získáte důvěru a byli byste nejraději, aby pro vás reality řešili už napořád, nebo se těšíte, až bude obchod uzavřený a v životě už je neuvidíte? Nikdo jistě není ideální. Ale protivný a odtažitý člověk vám nikdy pohodový domov nezařídí, tomu věřte. 


Sháníte byt, řadový dům nebo solitér? Na všechny uvedené věci (a spoustu dalších) dáváme v Getbergu pozor automaticky. Mrkněte na aktuální projekty na našich webových stránkách, třeba Vám některý padne do oka. Nebo se nám rovnou ozvěte přes webové stránky nebo na telefonním čísle +420 220 873 614 a my vám rádi pomůžeme najít ten správný domov. Těšíme se, že to bude začátek přátelství na celý život.

Chci najít správný domov