Hudba i móda ze 70. až 90. let minulého století jsou v kurzu, řidiči vzdychají po mladých veteránech, pro spoustu z nás to bylo bezstarostné dětství. Když se ale na ta léta podíváme očima developera moderního rodinného bydlení, nebylo moc o co stát. Po čem se nám nikomu rozhodně stýskat nebude?

Čerstvý vítr se přes zbořenou železnou oponu dostal nejen do unifikovaných panelákových domácností, ale změnil nároky na bydlení i v podobně uniformních řadovkách a rodinných domech (které jsme si nejčastěji stavěli sami). Do začátku 90. let definoval bydlení v tehdejším Československu socialismus a zatuhlý režim. Konkurence ani tlak na trhu neexistovaly, každý byl rád, když měl kde bydlet. I vybavení domácností bylo víceméně podobné. Právě v devadesátkách se to ale začalo rychle měnit – ne vždycky jen k lepšímu, protože změny to byly často překotné a hlad po novinkách byl větší, než rozumná úvaha. Co ale začalo mizet a škoda to není?

 

Nechte nás dýchat!

Důležitým prvkem v každé domácnosti bývala obývací stěna (ideálně přes celou zeď), jejímž středobodem byla těžce získaná barevná televize. Naproti obrazovce stála rozměrná sedací souprava a vzhled obýváku dokresloval koberec ode zdi ke zdi – v panelácích se parkety nepěstovaly, plovoucí podlahy ve východním bloku neexistovaly a kdo nechtěl mít pod nohama lino, sáhl po jekoru. Malé místnosti byly zastavěny sestavami nábytku s vitrínkami na broušené sklo, hrníčky, talířky a sbírky keramických nebo porcelánových cetek z „Jugošky“ nebo aspoň Bulharska.

Dnešní pokoje jsou naopak zařízené spíše minimalisticky. Vážíme si volného prostoru, chceme vzdušné interiéry s velký podílem přirozeného světla. Čím méně lapačů prachu, tím lépe. Dříve tak vyhledávaná „útulnost“ se v inzerátech postupně stala synonymem pro „mrňavou garsonku v podkroví“. I koberce z moderních interiérů většinou zmizely – ostatně existuje obrovská škála podlahových krytin a díky podlahovému vytápění už „zateplení“ plné prachu a roztočů nepotřebuje nikdo.

 

Otevřený prostor k životu

Obývacím pokojům prospělo i to, že se začaly spojovat s kuchyní. Šéfkuchař nebo šéfkuchařka se přece nechtějí zavírat ke sporáku. Vaření je součást rodinného života, děti mohou přirozeně pomáhat a hostitelé zůstávají ve společnosti ostatních, i když zrovna něco kuchtí. Díky otevřenému prostoru jsme zkrátka víc spolu. Velkou roli u kuchyní hrají i materiály. Už dávno nechceme dřevotřísku, plastové úchytky apod. Mizí i samostatně stojící spotřebiče, které umíme zakomponovat do nábytku tak, že kdyby na to přišlo, klidně můžete mít ledničku jako součást designové sestavy v poslechové místnosti. Moderní vybavení nám tak dalo i větší svobodu uspořádat si byt nebo dům úplně po svém. A kuchyně dávno nejsou žádné „dílny na pokrmy“, ale společně s jídelním stolem přirozené centrum celé domácnosti.

Čistota, hygiena, zdraví

Změnily se i koupelny. Spousta lidí už naštěstí ani netuší, co to jsou umakartová jádra, nikdy si nekazili vkus nevkusnými barevnými obklady, které měly „zpříjemnit“ pobyt v kumbálcích, kde jste se sotva otočili před umyvadlem. Dnešní koupelny se proměnily v relaxační zóny, kde vás nestimuluje pouze horká koupel nebo masážní sprcha, ale i harmonické a uklidňující barvy. Hitem posledních let je betonová stěrka. Obklady ale zatím z pomyslného trůnu nesesadila. Ostatně k tomu asi vzhledem k výběru kvalitních velkoformátových dlaždic decentních tónů ani nedojde. Stěrka se ale prosazuje stále více i do obytných interiérů. Tlumené tóny na stěnách ostatně dávají vyniknout vybavení, lépe se přizpůsobí účelu místnosti apod. Na šílené vzory levných papírových tapet a tzv. „válečků“ k výmalbě jsme zapomněli rádi.

Materiály a technologie

Obrovský pokrok do kvality bydlení ale přinesly i moderní stavební prvky a postupy. Developery váže celá řada předpisů, ti nejlepší mají navíc ještě mnohem delší seznam vlastních pravidel, díky kterým jsou jejich projekty šetrné k přírodě, mají nízké energetické nároky a využívají nejnovější technologie – jejich obyvatelé si pak užívají takový komfort bydlení, o kterém se v během normalizace, ale ani v těch slavných devadesátkách nikomu nesnilo. Bez promyšleného designu, fotovoltaiky nebo třeba chytrých řešení pro vytápění a další ovládání domácnosti se už dnes zkrátka vysoký standard bydlení neobejde. 

Nejlepší bydlení je za Prahou 

A nejlepší je, pokud všechny tyhle změny k lepšímu můžete využívat ve vlastním domě nebo bytě co nejvíce v přírodě, ale zároveň v příjemné a občansky dobře vybavené lokalitě. Zrovna okolo Prahy je takových lokalit řada a právě na ně se proto zaměřuje i moderní developerská společnost Getberg. Důkazem jsou projekty jako Black Roofs ve Vysokém Újezdě, G Residence v Unhošti nebo East Gardens ve Strančicích – všechny mimochodem získávají i ocenění kvality, jak od odborníků tak od veřejnosti. Hledáte pro sebe a své děti klidné, zdravé a pohodlné bydlení s dobrou dostupností do Prahy? Ozvěte se kdykoliv přes web nebo na telefon 220 873 614 a objevte krásu bydlení za humny metropole. Nebo se alespoň přímo tady na stránce přihlašte k odběru newsletteru. Můžete díky němu ušetřit, získat lepší bydlení nebo být alespoň v kontaktu s nejlepším partnerem na bydlení v okolí Prahy. 

Chci lepší život za Prahou