Máte malé děti a přemýšlíte, zda si v novém prostředí najdou kamarády? Nebo jestli vůbec kamarády ze sousedství potřebují? Odpověď je: ano! Zároveň platí, že čím lepší jsou v místě sousedské vztahy, tím snadněji si vaše ratolesti někoho najdou. A jejich kontakty se budou hodit i vám.

 

„Přátelství je součást lidského štěstí,“ řekl kdysi Jan Werich. Právě dobří přátelé jsou často těmi, kdo vám naslouchají, podají pomocnou ruku, když to nejvíc potřebujete, ale umí vás motivovat i správnou dávkou kritiky. Opravdové přátelství může trvat chvilku, desítky let nebo třeba celý život.

Bez kolektivu by to nešlo

Děti kolektiv skutečně potřebují a nezáleží tolik na tom, jestli jsou introvertně, nebo extrovertně orientované. Důležité je, že vnímají druhé děti, pozorují je a dokážou se jedno od druhého učit, vnímat různé sociální situace i emoce, které z nich vyplývají. V dospělosti vám poděkují – nezaskočí je nový pracovní tým, ani potřeba pomoci kamarádce v nouzi.

Kde hledat kamarády?
Plánujete stěhování a máte hrůzu z toho, jaké budou ostatní děti v sousedství a zda si ty vaše najdou dobré kamarády? V tom případě buďte klidní. Nechte své děti účastnit se vašeho běžného života a přijde to samo. Stejně jako dospělácká kamarádství, i ta dětská vznikají většinou nenuceně. Důležitě je ale žít někde, kde budete mít příležitosti potkávat se ostatními a kde žijí lidé s podobným životním stylem. Pokud máte děti, je dobré hledat bydlení, kde je například blízko dětské hřiště. Přátele tam najdou nejen vaše děti, ale na lavičce mezi ostatními rodiči třeba i vy sami. A pokud si máte v blízkosti kde sednout do kavárny, je jasné, že to je pro život celé rodiny ještě ideálnější místo.

Poznejte sílu sousedských vztahů

Podaří-li se vám navázat přátelství se sousedy, získáte tím spoustu výhod. Pokud mají navíc vaši přátelští sousedé dítě v podobném věku, je to prostě výhra. Vzájemné hlídání pomůže vašemu dítěti poznat chod domácnosti i jiné rodiny, a hlavně získá kamaráda z dětství, na kterého bude v dospělosti určitě rádo vzpomínat. A třeba zůstanou kamarády na celý život. Nebojte se děti „odložit“ k jiným rodičům. Vy si odpočinete, zařídíte vše, co potřebujete a vaše dítko si užije skvělé odpoledne s kamarádem. Nebo třeba i noc.

Nechte je žít mezi svými už odmalička

Už půlroční miminka zírají na ostatní a snaží se jich nemotorně dotýkat. Ještě se však o kamarádství mluvit nedá, spíš jde o jakýsi druh fascinace. Roční dítě už vnímá lidi okolo daleko víc, zejména své vrstevníky. Pozoruje, napodobuje, ale ještě pořád si spíš hraje „vedle nich“ než s nimi. Ostatně se také tímhle způsobem vlastně „kamarádí“ téměř se všemi dětmi, které potká.

 

Opravdová kamarádství vznikají zpravidla až v předškolním věku. Tehdy už děti bývají v plné kamarádské interakci, i když zatím v kolektivech, které si samy nevybraly, jako například ve školce. Postupně dokážou třídit, ke komu mají nejblíže. V pěti letech už typický předškolák tráví většinu dne mimo rodinu a kamarádství pro něj nabírá na důležitosti. Pomalu se začínají rodit také hlubší přátelské vztahy.

Kde si hrají děti dnes?

Pandemie převrátila dětem svět naruby. Čas v různých vzdělávacích zařízeních se často změnil na čas strávený před domem, kde si hrají s dětmi z okolí. Výzkumy ukazují, že sousedské hry mají jednu důležitou výhodu. Díky tomu, že se jich účastní děti různých věkových skupin, se mladší mohou učit od starších, což podporuje jejich všestranný vývoj. Starší děti často zvládly vztahy udržovat prostřednictvím sociálních sítí, ale ty mladší takovou šanci nemají, a tak je pro ně důležitější mít kamarády v blízkém okolí.

Bydlete v místě, kde je silná sousedská komunita a příležitosti pro seznamování pro vás i vaše děti. Představte si, že si spolu mohou hrát na čerstvém vzduchu – třeba na velké zahradě, na hřišti nebo přímo na okraji lesa, který leží v přírodní rezervaci. Víme, kde takové bydlení najdete. Náš nový projekt Forest Views je navržen speciálně pro rodiny s dětmi. Najdete tam slepé ulice a zpomalovací pásy pro zvýšenou bezpečnost chodců, dětské hřiště, park i centrální náměstí s obchodem, kavárnou nebo školkou a spoustu dalších detailů, které ulehčují život rodinám.

Rádi vám o něm řekneme víc, stačí když nezávazně zavoláte na číslo 220 873 614 nebo se nám ozvete na webu, kde můžete projekt prozkoumat zblízka. A určitě si objednejte náš newsletter, ze kterého se dozvíte o všech novinkách a časově limitovaných nabídkách jako první.

Chci vědět o všem jako první