Každou chvíli odstartuje grilovací sezóna a vy plánujete výběr grilu? Sepsali jsme pro vás výhody a nevýhody jednotlivých typů a pár vychytávek pro správné grilování. Zjistěte, který gril se hodí k vašemu bydlení.

Grilujte stisknutím tlačítka

Zakouřenému oblečení a hrátkám s ohněm můžete dát navždy sbohem s plynovým grilem, který je považován za nejpraktičtější typ grilu co se týče časové náročnosti a v poslední době se stal hodně oblíbeným. Pokud se rozhodnete grilovat právě teď, během pár minut už můžete slyšet prskání masa na rozpáleném roštu. Navíc regulujete teplotu podle sebe. U výběru plynového grilu je určitě pohodlnější, když nepotřebujete zdroj ohně k zažehnutí hořáků, proto hledejte gril s piezo zapalováním, který umožňuje automatické zažehnutí při stisku tlačítka. Lepší je také možnost přiklopení víka, které podpoří šťavnatost a vůni pokrmů. Pokud se nepovažujete za zkušeného pyromana, raději volte gril s flavorizérem, který zamezuje odkapávání tuku a šťávy na hořáky nebo s technologií RBS (Radiant Burner System), kdy jsou hořáky umístěny na bocích.

Nažhavte ho i na balkoně

Plynové grily se vyrábí v různých velikostech a mohou být i stolní. Velkou výhodou je, že můžete grilovat klidně na balkoně, protože nevykouříte sousedům čistě voňavé prádlo nad vámi. Větší plynové grily mají také prakticky umístěné odkládací plochy a pokud grilujete častěji, průměrné náklady jsou nižší než například u klasického grilu na uhlí. Jedinou nevýhodou u plynových grilů je, že jídlo po něm nemá tu správnou zakouřenou vůni.

Užijte si grilovačku kdykoliv

Grilovat můžete i uvnitř díky možnosti elektrických grilů, které sice neposkytují jídlu tu správnou zakouřenou chuť, ale za to jim můžete regulovat teplotu a naprosto snadno se čistí. Pokud přemýšlíte nad elektrickým grilem, berte v potaz jeho velikost dle toho, co na něm plánujete grilovat. V kontaktním grilu můžete nejen udělat rybu nebo zeleninu, ale také tousty nebo známé panini, protože griluje oboustranně. Stolní elektrické grily vám díky větší ploše dovolí připravit spoustu jídla najednou a tzv. Raclette grily vás naučí dělat známý francouzský pokrm ze sýrů, který si zamilují prostě všichni. Můžete si pořídit i větší elektrický gril, který je vhodný na balkon, terasu nebo zahradu. Pokud opravdu stojíte o zakouřenou vůni, existují i grily vybavené funkcí aromatizace dřevem, které na základě kapsle jídlo krásně ohňově provoní. Nevýhodou je samozřejmě nutnost zásuvky a kvůli omezení příkonu je možné, že budete jídlo dělat delší dobu.

Rozpalte to pod kotlem

Pro opravdové fanšmekry je jasnou volbou gril na uhlí, který dodá každému jídlu ten správný kouřový odér. Takový gril je poměrně levnější na pořízení, ale rozpálení takového grilu může být pro leckoho oříškem. Výborným pomocníkem je pro začátečníky horkovzdušná pistole, kterou uhlíky rozpálíte raz dva. Samotná příprava bez pistole ale trvá mnohem déle a nejen, že se musíte starat o to, abyste to nepřipálili, ale do toho ještě musíte hlídat úroveň ohně a každé kápnutí oleje do uhlí vytvoří plamen, který byste měli co nejrychleji uhasit vodou. Kvůli kouři můžete grilovat pouze venku, kde je otevřenější prostor, nejlépe na své zahradě. Tohle je ale opravdové grilování, které je zážitkem pro celou rodinu a jídlo z něj je správně ošlehané plameny a s vůní ohně, což v podstatě řadí tento typ grilu mezi nejoblíbenější.

Co se hodí ke grilu

Ke grilu si můžete pořídit i spoustu vychytávek, které Vám usnadní přípravu. U klasického grilu na uhlí je výborným pomocníkem zapalovací komín, který dokáže rozpálit brikety do ruda do 20 minut. Určitě si nezapomeňte koupit pořádné kleště na otáčení jídla a pokud se chystáte na steaky, bude se vám hodit i teploměr. Po grilování využijte čistící prostředek přímo na rošt a aplikujte ho ještě za tepla.

Vychytejte grilování do dokonalosti

Grilování můžete pozvednout ještě na další úroveň. Už jste například slyšeli o podepsání steaků pomocí značkovače ze železa? Na špízy jsou ideální nerezové jehlice i s podstavcem a dokonalé hamburgery uděláte pomocí lisu. Na kukuřici využijte praktické držáky pro snadnější otáčení, které zapíchnete do středu klasu. Slaninu můžete opekát na slaninovači, díky kterému stéká tuk ze slaniny dolů do odkapávače. Pro dokonalé steaky si můžete stáhnout některou z aplikací, která vám jasně řekne, kdy steak otočit nebo zda ho nechat odpočinout dle zadaných parametrů.

Pořádejte grilovačku u sebe doma

Na pořádnou grilovací párty je samozřejmě potřeba prostor, tedy nejlépe zahrada nebo velká terasa, kde se s přáteli nebo celou rodinou pohodlně vejdete. Právě teď stavíme domy se zahradou uprostřed přírodního parku v nejkrásnější krajině Středočeského kraje v Dolním Posázaví jen 20 minut od Chodova. U každého domu je vydlážděná terasa, která je jak dělaná na grilovačku. Navíc je z ní výhled do lesa a kde jsou stromy, tam slyšíte hlavně zpívající ptáky. Bydlete tam, kam se rádi vracíte. Jděte na forestviews.cz a vyberte si 4+kk nebo 3+kk se zahradou.

 

Chcete získávat informace o projektech jako první? Přihlašte se k odběru newsletteru tady na stránce a získejte exkluzivní informace o nových projektech, předprodejích a speciálních nabídkách.

Chci vědět o všem jako první