Ve velkých městech se na Vás sousedi sotva podívají, zatímco na menších vesnicích Vás pozdraví, i když nejste zdejší. Proč lidé čím dál více vyhledávají místo pro život, kde mohou znát své sousedy osobně?

Ve velkých metropolích panuje mezi sousedy naprostá anonymita, která je následkem většího množství lidí, častějším stěhováním podnájemníků a nedostatkem společných prostorů pro setkávání. Dnes se lidé, především rodiny s dětmi, přesouvají k bližším sousedským vztahům, protože si začali uvědomovat, že to má spoustu praktických výhod a také značný vliv na psychický stav.

 

Víte, kam patříte

Otázku, kam vlastně patřím, si díky pandemické situaci položilo mnoho lidí v průběhu izolace, kdy se cítili osamocení. Být součástí jakékoliv komunity totiž prospívá hlavně psychickému zdraví. Když se stýkáte s lidmi, se kterými máte něco společného, dokáží Vás posouvat kupředu a vytvářet s Vámi svou kolektivní identitu. Existují studie, které prokázaly, že osamělost a sociální izolace mají vliv na fyzické zdraví v podobě poruchy spánku, srdečních chorob a oslabený imunitní systém. Když své sousedy znáte, podnikáte spolu aktivity a zvelebujete společně prostory, rozhodně víte, že se vždy vracíte tam, kam patříte – domů mezi své lidi.

 

Vzájemně si pomáháte

Když žijete v živém sousedství, tak víte, že na to nikdy nejste sami. Ať už se jedná o malé výpomoci nebo vzájemnou psychickou podporu v nelehké době. Například v případě dovolené si zaleváte květiny, když si potřebujete něco zařídit, můžete nechat děti u sousedů s kamarády nebo si můžete navzájem vyzvedávat děti ze školky. V případě rodin tento princip vypomáhání funguje dvojnásobně.

 

Sousedovi oči jsou i Vaše

Není to jen o tom, že všechny kolem sebe znáte, ale také oni znají Vás a když se k Vám do ulice zatoulá někdo cizí, budete o tom vědět. Oči Vašich sousedů jsou nyní i Vaším kamerovým systémem, díky kterému bude Váš dům v bezpečí a to platí i pro Vaše děti.

Zažijete více zábavy

Nejvíce se sblížíte se sousedy při společné činnosti. Když máte prostor ve Vašem sousedství, kde můžete uspořádat nějakou společnou akci, tak se kreativitě meze nekladou. Jen si představte, jaké by to bylo, kdybyste vymysleli celodenní program pro všechny děti ze sousedství a vy byste se u toho s ostatními pobavili u grilování. V přátelském sousedství si můžete zařídit zábavu hned u dveří a dodat Vašemu domovu ještě více pohodovou atmosféru.

 

 

Získáte parťáka pro každou špatnost

Chodíte rádi běhat se psem nebo třeba pěstujete zeleninu? Možná, že Váš soused také a je známé, že ve dvou se to lépe táhne. Znát svého souseda může snadno přerůst v přátelství a získat parťáka od vedle pro své koníčky rozhodně není k zahození.

Kde takové sousedství najít?

Nemusíte se kvůli tomu stěhovat do vesničky na okraji České republiky. Dnes najdete projekty podporující sousedskou komunitu v okolí Prahy a to s dobrou dostupností do do centra. Developerská společnost GETBERG se soustředí na takové lokality a staví v nich moderní projekty podporující sousedské vztahy. Jeden takový je projekt Forest Views s řadovými domy se zahradou o dispozicích 3+kk a 4+kk. Více informací o tomto projektu získáte na forestviews.cz.

 

Chcete vědět o projektech v okolí Prahy jako první? Objednejte si náš newsletter přímo tady na stránce nebo vyplňte formulář a my se Vám obratem ozveme s novými projekty.

Chci vědět o všem jako první