Mimořádný pokles cen hypoték se zastavil a vývoj průměrné výše úroků se začíná pomalu obracet. Už loni ekonomové hlásili rekordní počet úvěrů, letos je jich ale ještě 2x víc – navíc s nejnižší úrokovou sazbou za 4 roky. I proto úroky zase začnou růst.

Stejně jako jiné nemovitosti, jsou i domy a byty v oblíbených lokalitách pro klidné rodinné bydlení na okraji Prahy při využití hypotéky snad nejvýhodnější v historii. Podle údajů ČNB si Češi v březnu na bydlení půjčili skoro 33 miliard. Vzhledem k tomu, že běžný úrok hypoték klesl pod neuvěřitelná 2 procenta, není to úplně překvapivé. Jestli jste někdy nad hypotékou váhali, teď už opravdu není proč. Půjčka na bydlení je pro banky na hranici výnosnosti a níž už ani jít nemůžou. V únoru jsme psali o tom, že ceny hypoték začnou brzy růst. Experti se shodují, že ta chvíle přišla. 

Pokles končí, ceny hypoték rostou

Během března vzrostly sazby v Air Bank, Equa bank, mBank, Sberbank, ve skupině ČSOB či Komerční bance a začátkem dubna se připojila Fio bank. I proto mají teď klienti mnohem větší zájem o dlouhodobější fixace úroků. Očekává se totiž, že takhle nízké sazby už se dlouhá léta opakovat nebudou. Zatímco před pár lety byl tedy největší zájem o pětiletou fixaci, za poslední měsíce zaznamenali třeba v České spořitelně zvýšený zájem o fixace na osm a více let. Hon na hypotéky se zostřuje i proto, že zájem o nemovitosti roste, což cenu hypotečních úvěrů zase podpoří.

Rychle rostou i ceny nemovitostí

Podle dat centrální banky rostly ceny bytů, domů i pozemků v Česku v prvním čtvrtletí letošního roku nejrychleji za 10 let a jejich dostupnost klesá. I proto, že do nich vzhledem k situaci stále více lidí investuje čistě v očekávání růstu ceny. A s vidinou vyššího výnosu jsou ochotnější se i více zadlužit. Stoupla tak i průměrná výše hypotéky – z 2,6 milionu loni na rovné 3 miliony letos. Výška zadlužení se tedy zvedá, ačkoli mzdy loni vzrostly jen o 1,2 %. Jinými slovy – čím později se pro hypotéku rozhodnete, tím větší ji budete potřebovat a tím vyšší dostanete úrok, ačkoli váš příjem se meziročně nejspíš v podstatě nezměnil. Další důvod už žádost o hypotéku dále neodkládat.

Právě teď je poměr výdajů a zisků nejlepší

Stále se zvyšuje už tak extrémní zájem o nemovitosti mimo Prahu. Ostatně stejně jako jejich cena. Pokud nové bydlení nebo dům koupíte právě teď, z dlouhodobého hlediska vyděláte dvakrát – čistě díky blízkosti Prahy, ale i vzhledem k extrémně výhodnému úvěru. Zdravější rodinné bydlení na zelené hranici velkoměst je totiž světový trend už dlouhá léta, ale epidemie covidu ho ještě výrazně podpořila. A pokud vám jde o investice, přestává být důležité, jakou nemovitost koupíte. Ceny bytů loni podle indexu Hypoteční banky vzrostly o téměř 13 %, v prvním čtvrtletí letošního roku pak o další 4 %. Ceny tzv. víkendového bydlení (v Česku oblíbené chaty a chalupy) se podle realitních kanceláří zvýšily dokonce až o 35 %.

Na hypotéky se doslova stojí fronty

Celkový objem hypoték zvedá i fakt, že ačkoli si Češi stále nejčastěji pořizují byty a domy, zájem roste také o zmíněné rekreační objekty. Může se tak stát, že už jenom během čekání na vyřízení žádosti o hypotéku na nový domov úvěry zase vzrostou, protože banky momentálně okupují i zájemci o rekreační objekty nebo investiční budovy. Pro lepší představu, objem hypoték letos v březnu překonal už tak rekordní čísla za únor o dalších 10 miliard. A když se března přidržíme, oproti stejnému období 2020 vzrostl objem půjčených peněz dokonce o 16 miliard, tedy o polovinu!

Nové bydlení je výhodnější než kdykoli jindy

Pokud je tedy pro vás rodinné bydlení na okraji Prahy zatím ještě nesplněným snem, právě teď je skutečně nejvyšší čas sáhnout po stále ještě extra výhodné hypotéce.

  • Ceny nemovitostí (zejména okolo Prahy) už vždycky jen porostou.
  • Obrovský zájem o úvěry umožňuje bankám začít zase zdražovat.
  • Hodnota bytů, domů i rekreačních objektů právě stoupá víc než jindy, takže vyděláte dvakrát: na nízkém úroku + aktuálním růstu ceny.

Odborníci očekávají, že za dalších 12 měsíců bude situace opačná. Zatímco letos mluvíme o rekordech v poklesu, příští rok možná budeme číst o rekordech zdražení. I proto, že si banky budou chtít „hladová léta“ vynahradit…

Neztrácejte čas a ozvěte se nám přes web nebo na telefon 220 873 614. Nemáte ještě žádnou nemovitost vyhlédnutou, nebo si nejste jisti, jestli vás okraj Prahy láká? Nevadí. Na letošek plánujeme hned několik projektů, o kterých se díky předběžnému kontaktu můžete dozvědět jako první. Nebo aspoň mezi prvními, díky newsletteru, který si můžete objednat přímo tady. Nenechte se předběhnout a buďte v obraze.

Chci lepší život za Prahou