Stavíme bydlení pro spokojený život rodin v okolí Prahy. Klíčem našich projektů je právě podporování přátelských komunit sousedů, kteří se navzájem osobně znají a pomáhají si. Přečtěte si článek o tom, jak podporujeme přátelství mezi sousedy.

 

Život tam, kde znáte své sousedy má několik výhod, které jsou prostě k nezaplacení. My chceme pro rodiny s dětmi to nejlepší prostředí, kde je bezpečí a skvělá atmosféra mezi lidmi. Prostě místo, kde chcete bez obav žít a vždy se tam budete těšit.

 

Vztahy mezi sousedy jsou důležité pro pohodové bydlení a pokud přemýšlíte proč, položte si například tyto otázky a zamyslete se, zda by bylo lepší na vše odpovědět “ano”.

 

“ Znám své sousedy osobně?”

Mít povědomí o tom, vedle koho bydlíte Vám dodá větší pocit bezpečí, protože více očí, víc vidí a vy tak budete mít jistotu, že budete případně vědět o všem, co se v okolí Vašeho domu děje a hlavně, kdo bydlí vedle Vás.

 

“Dovolím si jít za sousedem pro mouku?”

Každému z Vás se to již někdy stalo. Pečete například pozdě večer koláč pro zítřejší návštěvu, ale mouka došla a možná také mléko, které je potřeba na dodělání těsta. Pokud však máte dobré vztahy se sousedem, zaťukáte mu na dveře s prosbou o trochu surovin a problém je vyřešen během 5 minut.

 

“Můžu nechat své děti hrát si u sousedů?”

Jaká je to úleva, když máte to štěstí, že kdykoliv potřebujete, můžete na chvíli předat své dítě sousedovi, kde si může společně hrát s jejich dětmi a vy si můžete v klidu oběhat, co potřebujete.

 

“Nebojím se, když nechám své děti na hřišti bez mého dozoru?”

Na hřišti znáte všechny děti a rodiče ze sousedství, takže víte, že na hřišti bude vždy nějaký dozor nebo starší děti, které případně ví, kde Vaše dítě bydlí. Můžete v klidu vařit oběd, zatímco Vaše děti řádí s ostatními na hřišti.

 

“Když potřebuji pomoct, mohu se obrátit na souseda od vedle?”

Ať už se jedná o zabouchnutí klíčů, stěhování skříně nebo zalévání květin v průběhu Vaší dovolené, vždy víte, že na to nejste sami. A to je výhra pro obě strany.

 

A takových výhod poznáte během takového bydlení mnohem více. My se snažíme při vymýšlení projektů o maximální podporu vztahů a stavíme projekty úzce zaměřené pro jasnou skupinu lidí, tedy tu, která je schopna vytvořit silnou komunitu. Především se zaměřujeme na rodiny s dětmi.

 

Jak navrhujeme projekty, které podporují vztahy se sousedy

Je potřeba si uvědomit, že nestavíme pouze nemovitosti, ale vytváříme prostředí pro domovy stovkám rodin, které budou žít vedle sebe. Naše myšlenky projektu se vždy odráží od tří základních pilířů: vytváření komunit, více zeleně a prostor pro děti. A jak tyto myšlenky implementujeme do našich projektů?

 

Tvoříme místa pro setkávání

Když se s ostatními máte kde setkávat, pravděpodobně se budete znát osobně. Proto do našich projektů vždy zahrnujeme například parky, kde můžete společně venčit své domácí mazlíčky, pěší cesty, na kterých se pozdravíte cestou do práce nebo rovnou náměstí, kde můžete pořádat společné události. Čím více příležitostí Vám můžeme poskytnout k osobnímu seznámení, tím více podporujeme vytváření nové komunity.

 

Přidáváme zeleň, kam to jde

Park je pro nás samozřejmostí, ale také okolní krajina má svou roli. Proto vždy vytváříme pěší cesty i do okolní zeleně, abyste měli co nejsnazší přístup například do lesa. Pokud tvoříme náměstí, i tam zeleň nechybí. Nechceme z náměstí dělat betonovou plochu, kde žár slunce zvýší teplotu o několik stupňů, ale místo, kde si můžete dát relax a třeba si i roztáhnout deku pod stromem a do vedlejší kavárny si chodit pro limonádu.

 

Dáváme svobodný pohyb dětem

A to myslíme doslova, protože víme, že děti se na to hřiště musí nějak dostat. Proto zvyšujeme bezpečnost v ulicích a to díky nižší dopravě a bezpečnostním prvkům na silnici. Ulice s domy jsou tedy brané jako obytná zóna a ve většině případů jsou slepé, tedy s kruhovým objezdem na konci, což zajistí nejnižší možnou dopravu. U přechodů také přidáváme zvýšenou dlažbu, která zpomaluje provoz. Na hřiště se děti dostanou bezpečně přes park nebo pěší cesty.

 

Myslíme na běžné potřeby obyvatel

Nestavíme na zelené louce projekty bez budoucnosti. Pečlivě vybíráme lokality s potenciálem růstu a pokud tam není občanská vybavenost, tak ji do lokality přineseme sami. Do projektu přidáme prostor pro kavárnu, obchod a také mateřskou školu, to považujeme za základ a v dalším růstu se meze nekladou.

 

Příkladný projekt 20 minut od Chodova

Patřičně hrdí jsme na projekt Forest Views, který leží v obklopení nádherné přírody v údolí řeky Sázavy. Tento projekt je na míru navržený pro rodiny s dětmi a opravdu zde najdete všechny zmíněné benefity našich projektů. Prozkoumat ho můžete na forestviews.cz a když Vás zaujme, neváhejte se ptát na cokoliv pomocí formuláře.

Vyplnit formulář