Že je Black Roofs výjimečným projektem si nemyslíme jen my, ale i porota soutěže Stavba roku. 

Je úterý odpoledne a skupina sedmi porotců soutěže Stavba roku Středočeského roku 2019 přijíždí do Vysokého Újezdu prohlédnout si jednu ze staveb, která aspiruje na nejlepší stavbu roku 2019. 

Myšlenka soutěže pochází již z roku 1992 a dnes hodnotí nejlepší dokončené stavby. V soutěži jsou stavby všech velikostí, levnější nebo i v hodnotě několika miliard. Proto se liší i tituly, které mohou projekty vyhrát. Mezi ně patří kromě titulu Nejlepší stavba například Cena primátora za přínos pro hlavní město Prahu nebo Cena za pasivní stavbu.

Porota vchází do jednoho z domu Black Roofs a zjišťuje, že se nachází v hale, která je centrem celého domu. Ján Strucla, který stojí za architektonickým návrhem domu, je taky přítomen a vysvětluje, že vstupní hala je výjimečná, neboť má představovat katedrálu – ať už svojí důstojnou výškou nebo prosklením. A tak hned po vstupu do našeho prvního dokončeného ekodomu pociťují naši návštěvníci pocit domova. Tento prostor splňuje přístup architekta Jána Strculy, a to, že lidé se mají vidět, stýkat a být spolu, což vstupní hala, katedrála domu, dokonale splňuje.

Během návštěvy měla porota nejen šanci prozkoumat všechny kouty domu, ale také se mohli podívat na dům dvoupodlažní, který je vystaven na druhé straně ulice U Vršku, kde Black Roofs stojí. Poznali tak benefity nejen jednopodlažního, již vybaveného domu, ale i domu o dvou patrech, ze nichž je krásný výhled na zalesněnou krajinu. Fakt, že je dvoupatrový typ domu Black Roofs teprve ve fázi konstrukce nabídl porotě možnost pozitivně hodnotit i jeho stavební zpracování, a to pořádně zblízka.

 

A co se porotě líbilo nejvíce? Umístění Black Roofs – příroda za okny, a přece skvělá dostupnost do hlavního města. Obdivovali i použité materiály a způsob stavby projektu. Pozitivnímu ohlasu neušla ani prostronost a rozložení domu. Velkou výhodu spatřovali ve dvou koupelnách a prosvětlené vstupní hale. Hodnotící komise měla možnost i vyzkoušet systém Smart Home, který je v domě zabudován a zamyslet se nad výhodami pasivního domu, který skýtá takové výhody jako je například rekuperace vzduchu nebo vlastní zabudované  meteostanice.

Hlasujte pro Black Roofs!