Jak vypadá váš pracovní stůl? Ať už pracujete v kanceláři, doma nebo pracovní místo střídáte, vězte, že dobře zorganizovaný stůl dokáže zázraky. Kreativnější myšlení, lepší soustředění, vyšší produktivita – to všechno vás čeká, když si na stole pořádně uklidíte. Takže, jak na to?

Zbavte se všech hromad papíru

I když žijete převážně digitálně, stejně se vám po čase na stole začnou hromadit papíry všeho druhu. Vaše vlastní nápady a poznámky, materiály od kolegů či klientů, důležité dopisy nebo dokumenty, které potřebujete mít vytištěné… a za chvíli ani není kam postavit hrnek s kávou. Zorganizovat si všechny papíry na stole přitom není nijak náročné. Základem je třídění. Kategorie jsou na vás – mohou vypadat třeba takhle: Nápady, Úkoly, Podklady, Poklady. Jakmile je budete mít roztříděné, vyberte si, jaké řešení se na váš stůl hodí nejvíce. Existuje celá řada typů šanonů, šuplíků nebo košíků, určených pro dokumenty. Jediným parametrem je, aby se vešel formát A4, zbytek je na vašem vkusu. Teď už jen zbývá nově přibývající papíry hned přesouvat do příslušné kategorie.

Pořiďte si další patro

Papír roztříděný, a vám stále na stole nezbývá místo? Pokud máte rádi všemožné kancelářské potřeby, designové poznámkové bloky nebo třeba pokojové rostliny, není divu, že se vám pak na stůl málem nevejde ani laptop. Co s tím? Je to jednoduché – přistavte svému stolu patro. Jak se to dělá? Pomůže vám vynález zvaný polička. Opět máte na výběr z celé řady druhů – od minimalistických polic až po různé bedýnky a krabice, připevněné na stěnu. Velikost i typ vybírejte podle toho, co do polic budete ukládat – jinou poličku vyžadují kancelářské potřeby a jinou oblíbený fíkus. Podobně se to má i s umístěním a výškou police. Květinu nepotřebujete mít po ruce, zvýrazňovače nebo notesy ano, proto vyberte takovou výšku, abyste během pracovního dne nemuseli vykonat ekvivalent sta dřepů. 

Všechno má své místo

Vzpomínáte na film Jak básníci přicházejí o iluze? Zdeněk Svěrák tu ztvárnil profesora bizarního předmětu, kde se studenti učili zorganizovat si stůl podle různých sektorů. Nebudeme vás nabádat, abyste si na stůl rýsovali sektory A1 až B5. Poradíme vám ale jinou vychytávku. Všechno na vašem stole a jeho okolí, dokonce i v zásuvkách nebo na polici, by mělo mít své místo. Praktické organizéry do šuplíků, různé dózy a krabičky na svorky, post-it papírky, tužky nebo nabíjecí kabely by měly být samozřejmostí. Vždycky budete přesně vědět, kde co hledat, a takový úkol jako najít růžové “lepíky” nebo dát si nabít telefon budou otázkou pár vteřin a ne vyrušením ze skvělého pracovního flow.

Lampa? Šup s ní na zem

Obzvlášť teď na podzim a v zimě se neobejdete bez lampy. Ideální je směrové, teplejší světlo, díky kterému to nebude v bytě vypadat, jako že je venku poledne, zároveň vám ale nezkazí oči. Kam ale s lampou, když tu – zatím tedy verbálně – děláme na stole místo? Na zem! Celá řada čtenářských lamp, vytvořená obvykle původně ke stání vedle pohovky, se perfektně hodí i k pracovnímu stolu. Ušetříte místo a ještě se postaráte o zajímavý designový prvek. Myslete i na praktické ovládání nebo možnost upravovat intenzitu světla podle toho, jestli si svítíte k práci na počítači, nebo potřebujete větší jas pro psaní na papír.

Nástěnka je nezbytnost

Jsou dva druhy předmětů, které se z pracovního stolu uklízí velmi obtížně. Jedním jsou ty, na které potřebujete často hodit očkem – plánovací kalendář, náčrtek, spojený s vaším projektem, nebo poznámky ze strategické porady. Tím druhým pak osobní věci, které si chcete schovat navždy a které vás těší, jako jsou dětské kresbičky, romantický vzkaz od drahé polovičky nebo třeba nějaká ta pracovní radost jako vytištěná pochvala z e-mailu od šéfa nebo klienta. Řešení je nasnadě. Pořiďte si nástěnku! Uvidíte, jak motivující teď bude zvednout oči od monitoru nebo od stolu. Navíc vám na pracovní ploše zbyde více místa a uklizený stůl pomáhá utřídit si i myšlenky a nápady.

Nejen domy, ale i byty v projektech GETBERGu jsou často vybavené pracovnou. Někdy jde o samostatnou místnost, jindy třeba o šikovně zařízený kout, který je propojený s ložnicí. Hledáte nové bydlení a chytře vymyšlená pracovna v něm nesmí chybět? Ozvěte se nám a my vám poradíme, kde se vám bude nejlépe nejen žít, ale i pracovat. 

Prohlédněte si naši pracovnu