Na poptávku byly vyvíjeny tlaky ze všech stran a není divu, že značně ovlivnila ceny na trhu nemovitostí. Covidová situace převrátila pořadí priorit v bydlení a lidé začali více přemýšlet o svých úsporách a jejich budoucí hodnotě. V článku se dozvíte, co všechno stojí za vysokou poptávkou.

Pracovna je nový standard

Díky karanténám se většina lidí naučila pracovat z domova, tudíž se jejich priority v bydlení značně změnily a začali vidět otázku bydlení z trochu jiného úhlu. Svůj domov začali přizpůsobovat i pracovnímu režimu a kvůli tomu, že nevytáhli paty z domu, jim začala chybět i příroda a čerstvý vzduch. Lidé tak hledali uspokojení své poptávky na okrajích Prahy nebo i za jejími těsnými hranicemi. Nacházeli tam totiž více přírody a mohli si dovolit i více místností u sebe doma, tedy aby jednu mohli přizpůsobit právě kanceláři. Spousta lidí se tak rozhodla změnit prostředí svého bydliště a najít si nové bydlení, které bude lépe pasovat do jejich života.

Lidé hledají jistotu

Nejistá budoucnost a destabilizace na trhu se projevila i v přemýšlení lidí nad jejich úsporami. Chtějí investovat konzervativně a mít jistotu, že o hodnotu svých úspor nepřijdou. Nemovitosti jsou tak ideální variantou, protože si dlouhodobě udrží hodnotu.

Vláda ulehčila koupi

Tlak na poptávku vznikl i ze strany vlády, která podpořila poptávku zrušením daně z nabytí nemovitosti. V tu chvíli si kupující mohli odečíst náklady na pořízení nemovitosti o 4 % a to přilákalo ještě více investorů.

Motivace ze strany banky

Poptávku také podpořili opravdu nízké úrokové sazby. Ti co již měli hypoteční úvěr refinancovali, ti co se ještě rozhoupávali nad koupí nového bydlení se rozhodli jednat a přibylo spoustu nových zájemců o koupi nemovitosti. Úrokové sazby byly nízké a to lidé viděli jako další příležitost, které by měli využít. Zároveň také měli obavy ze zvedání úrokových sazeb v budoucnu a to ještě více urychlilo jejich rozhodování o koupi nového bydlení.

Shrnutí vlivů na poptávku

Rekordy sjednaných hypoték byly ovlivněny vysokou poptávkou, na kterou byly vyvíjeny tlaky ze všech stran. Covid způsobil strach z budoucnosti a touhu po jistotě zhodnocení úspor, priority v bydlení se značně změnily a lidé více toužili změnit prostředí domova, vláda zrušila daň z nabytí nemovitosti a ještě více ulehčila koupi nemovitostí, banky držely úroky nízko a motivovali tím lidi ke sjednávání hypoték.

Kouzlo reálné úrokové sazby

Většina lidí vnímá pouze nominální úrokovou sazbu, tedy tu, která nezohledňuje inflaci a tzv. “opticky” může zdražovat hypoteční úvěry. Když si ale vezmete v potaz tu reálnou, tedy očištěnou o inflaci, pak už se úroková sazba nezdá tak vysoká. Úrokové sazby se navíc neustále mění a jelikož si lidé sjednávají hypotéku na několik let, úroveň úrokových sazeb by tedy neměla mít značný vliv na Vaše rozhodování, neznamená to, že stejnou výši budete platit po celou dobu splácení.

 

S novým bydlením neváhejte

Pokud jste ještě stále na vážkách ohledně nového bydlení nebo investice do nemovitosti, nenechte se odradit vyššími úroky. Využít můžete například variabilní úrokovou sazbu nebo případně refinancovat. Nemovitosti jsou jistá investice a jejich hodnota neklesá. 

Byty ve vzkvétající lokalitě

Mrkněte třeba na projekt ICON Park, ve kterém bude nová čtvrť s obchodem, mateřskou školou, kavárnou, parkem s hřištěm i posilovnou. Nové byty s terasou nebo balkonem jsou za výhodné ceny od 95 000 Kč/m2.

 

Získejte informace o nových projektech, speciálních nabídkách nebo exkluzivních předprodejích jako první. Přihlašte se k odběru newsletteru tady na stránce a my Vám je budeme pravidelně posílat na email.

Chci vědět o všem jako první