Dítě totiž poroste a vaše nároky na rodinné bydlení se budou zvyšovat. Navíc třeba nezůstanete jen u jednoho potomka. Dostupnost veganských bister nebo hipsterských secondhandů vám pak časem nemusí připadat tak důležitá, jako možnost bezstarostně vypustit děti do lesa. Konec konců existuje řada argumentů, proč dětem tuhle volnost dopřát. Když si je projdeme, možná vám to usnadní rozhodování, jestli ještě chvíli bydlet ve městě, nebo rovnou pořídit něco za jeho hranicí – blíž k přírodě.

Za městem to žije

Argumentem lidí, kteří by se z města nehnuli, bývá občanská vybavenost, množství kulturního vyžití nebo dostupnost mimoškolních aktivit pro děti. Přitom stačí, když si uděláte výlet po několika lokalitách poblíž Prahy a nejspíš budete dost překvapení. Třeba tím, že místní komunity jsou často ještě aktivnější, než ty v Praze. A že organizují takových společných akcí, až vám z toho půjde hlava kolem. Městečka okolo Prahy mají navíc úplně standardně pestré zázemí obchodů a služeb, z nichž většina je dostupná za pár minut. Pěšky! A mimochodem, díky skvělému spojení s metropolí jste v jejím centru často rychleji, než z nějaké periferie mezi sídlišti.

Hřiště je fajn, ale les je prostě les

Taky určitě není třeba mít obavy, že budete muset na úřadě orodovat za cyklostezku, hladší chodníky nebo dětské hřiště. Tohle totiž mají v obcích okolo metropole vzhledem k počtu mladých rodin s dětmi dávno ošéfované. A navíc – uprostřed zeleně najednou zjistíte, že hřiště děti zajímá možná nejmíň a že spíš stojí o nespoutaný přírodní prostor. Nemusíte jim ostatně pořád vymýšlet program. Vezměte je do lesa a pozorujte, jak se najednou samy dokáží zabavit, jak se jejich fantazie rozjede na plné obrátky a z uschlých větví bude za chvíli dokonale maskovaný bunkr v bitvě s fiktivní tlupou skřetů.

Hračky rostou na stromech

Ne nadarmo se říká, že hra je pro děti v podstatě zaměstnání. Tudíž bychom jim do her neměli moc zasahovat, protože to je jejich „práce“. Ve strukturovaném městském prostředí se prostor pro volnou hru zejména těch menších dětí vytrácí. Redukujeme ho na oplocené a přehledné plácky se skluzavkami, kolotočem a pískovištěm. Všechny tyhle prvky instalované dospělými podsouvají dětem „správný“ způsob, jak si hrát. Ony by si přitom raději stavěly domečky pro skřítky, házely šišky do potoka, šťouraly do mraveniště nebo hrály na schovku. 

Upatlané dětství znamená silnější imunitu

Jak říkají lékaři – ideální imunitu děti získají, když budou vyrůstat v zeleni, na dvorku se slepicemi a se svačinou z natrhaného ovoce. Pokud se tedy vaše dítě čas od času vymáchá v kaluži plné bláta, neděste se. Podpoří to jeho imunitu a v dospělosti vám bude za „špinavé“ dětství vděčné – až si bude užívat zdatnější zdraví. Pobyt v přírodě navíc vyplavuje stres, kterého už i děti mezi všemi kroužky a školními úkoly zažívají dost a dost. Taky si někdy říkáte, co všechno naši předkové vydrželi, zatímco my jsme samá alergie a rýmička? Může za to samozřejmě i uspěchaný životní styl, ale tím nejvýznamnějším faktorem je prostě nedostatek kontaktu s přírodou.

Fantazie rozvíjí inteligenci 

Příliš mnoho zásahů dospělých může dítěti zabránit, aby si díky hře vyvinulo dovednosti důležité pro život. Volná hra také podporuje rozvoj inteligence a vytrvalosti – dítě je naprogramované zkoumat své okolí a bez rušivých zásahů dospělých plní úkoly, které si samo zadalo. Tak dlouho, dokud neztratí zájem. Co spadne, postaví znovu, zkusí to jinak, najde jiný materiál. A když je okolí dostatečně pestré, staví skrýše, leze po stromech, proběhne pořádnou kaluží a zjistí, jak nepříjemné je mít vodu v botách… Přitom jedině takhle děti poznávají principy sebeřízení. Úkolem rodičů je v takových případech jen jistit, aby se dítě nedostalo do nebezpečných situací.

Pískoviště i les, rajón pro dětskou hru

My dětská hřiště samozřejmě nezavrhujeme. Pro rozvoj sociálních dovedností jsou zásadní. Děti se na jednom pískovišti dostávají do drobných konfliktních situací, které se časem prostě musí naučit řešit. Kontakt s vrstevníky je potřeba. Ale upřímně, i když třeba na venkově nebudete mít cool hřiště podle posledních evropských předpisů, vaše děti budou díky sousedské komunitě rozvíjet mnohem víc sociálních kontaktů, než kdekoli ve velkoměstě. Ani jedináček tam nikdy nevyrůstá sám. Pokud navíc budete mít za humny přírodní lokality, které vaše dítě zná už od batolecího věku, mnohem klidněji ho necháte lítat s kamarády. To je dětství, které by si přál každý z nás.

Vyberte si nové bydlení v náruči lesů

Začali jste přemýšlet o stěhování do zeleně? Dobře děláte. Lokalit okolo Prahy není nekonečné množství a ty nejlepší budou během několika let více méně zastavěné. A pokud chcete těžit z výhod zavedených obcí, umělý development někde v poli vás asi moc nechytne. Ozvěte se nám na webu nebo přes telefon +420 220 873 614. Vůbec nevadí, pokud si zatím chcete jenom popovídat. Dozvíte se nejnovější informace přímo od zdroje a zůstaneme v kontaktu, abyste měli všechny naše novinky a nejlepší nabídky z první ruky. Nebo si alespoň objednejte přímo tady náš newsletter – akce pro omezený okruh zájemců už vás nikdy neminou.

Chci vědět o všem jako první