Přemýšlíte nad koupí nemovitostí? Máme pro vás tipy na začátek. Na co byste si měli dát pozor a kolik potřebujete do začátku, jaké jsou možnosti a k čemu je hypoteční poradce. Proč se vyplatí investovat do bydlení, které je zatím na papíře a jak na koupi novostavby pohlížejí banky?

 

Vše si pečlivě spočítejte

Do nákladů byste měli započítat více, než jen splátku hypotéky. Při vyřizování hypotéky můžete narazit na poplatek za sjednání, poplatek za odhad nemovitosti, splátku pojištění, poplatek za čerpání, na právníka, notáře, nové vybavení apod. Do měsíčních výdajů také započítejte další fixní náklady jako jsou poplatky za energie a vodu, internet, náklady na dopravu a vše, co budete muset platit každý měsíc. Je dobré udělat spíše pesimističtější odhad a být mile překvapeni, že vám na účtu zbývá více, než jste čekali.

TIP: Odhadovanou výši splátky hypotéky a případně další úvěrové měsíční splátky vynásobte dvěma a vyjde vám potřebná výše příjmů k získání hypotéky.

 

Kolik potřebujete na začátek

V případě sjednávání hypotéky byste si měli připravit 10 – 20 % z kupní ceny nemovitosti. Pravděpodobně narazíte na pojem akontace nebo LTV (loan to value). Akontace je procentuální část z výše úvěru, kterou musíte složit jako podíl spoluúčasti na pořízení nemovitosti, tedy to, co byste měli mít již našetřeno, aby jste získali hypoteční úvěr. Zbylých 80 nebo 90 % je právě LTV, tedy výše, kterou je vám banka ochotna půjčit z ceny nemovitosti. Na sjednání hypotečního úvěru potřebujete v průměru jeden měsíc.

 

TIP: Výhodnější úroky získáte, když složíte 20 % z nemovitosti nebo máte jinou nemovitost do zástavy a sjednáte si pojištění splácení hypotéky.

Splátka může být fixní nebo rostoucí

Nejčastěji se setkáte s typem splácení anuitní splátkou. V tomto případě každý měsíc platíte bance splátku úvěru, která zahrnuje jak úrok, tak i i část dluhu. Na počátku splácení je v této částce větší poměrná část úroků a v průběhu času se poměr obrací. Výše splátky je neměnná po dobu dohodnuté fixace úrokové sazby. Po skončení období s fixním úrokem, banka následně vyhodnotí novou úrokovou sazbu a vy se můžete rozhodnout, zda hypotéku necháte refinancovat u jiné banky, nebo přistoupíte na změnu úroku pro další fixační období.

 

Další možností je také progresivní splácení. Již z názvu je patrné, že splátka se v průběhu času splácení zvyšuje. Na počátku sjednání hypotéky totiž platíte první rok nižší částku a následně se částka zvyšuje o pevně daný koeficient, který je vypočítáván bankou. Díky nižším splátkám v prvním roce máte plnější peněženku pro prvotní náklady spojené s novým bydlením.

 

TIP: Úroková sazba by neměla být jediným kritériem při výběru banky pro financování. 

Plánujete koupit nemovitost přímo od developera?

Pokud by se vám líbilo bydlet tam, kde ještě nikdo před vámi nebydlel, jsou developerské projekty právě pro vás. Většinou si můžete v rámci standardů projektu přizpůsobit bydlení svým představám. Novostavba má hned několik výhod i přes delší čekání kvůli výstavbě. Pokud se rozhodnete investovat do bydlení, které je zatím jen na papíře, už jen v průběhu výstavby se nemovitost zhodnotí o několik procent.

 

TIP: Vyšší cena nemovitosti může znamenat také vyšší standard bydlení a novější technologie, které vám ušetří měsíční náklady na bydlení a udrží vyšší hodnotu nemovitosti v budoucnu.

Způsob financování prozradí důvěryhodnost developera

Financování se může u různých developerů lišit, ale většinou získáte předschválený hypoteční úvěr a zpočátku platíte pouze úroky. Při podepsání budoucí smlouvy kupní nejdříve složíte 15 – 20 % z kupní ceny a hypotéku začnete čerpat až po kolaudaci. To je klasický model na trhu, pokud ale narazíte na developera, který chce splácet postupně v průběhu výstavby, můžete narazit na neschválení úvěru bankou kvůli rizikovosti a nedůvěře. Pokud se jedná o spolehlivého developera, banka v něm má pravděpodobně důvěru a snáze vám úvěr schválí.

 

TIP: Při prověřování developerské společnosti se podívejte na předešlé projekty, zajeďte se podívat na stavbu, navštivte kancelář, podívejte se na kvalitu marketingových aktivit, zjistěte financující banku projektu.

Hypoteční poradce se vyplatí

Určitě neproděláte, když si vezmete na pomoc někoho, kdo se v odvětví hypoték pohybuje dnes a denně. Vyjedná pro vás ty nejlepší podmínky financování a pravděpodobně vás zbaví i všech vstupních poplatků u banky. Developerské společnosti mají většinou svého vlastního hypotečního poradce, který vám pomůže s hypotékou zdarma. Vzhledem k většímu množství hypoték u jednoho projektu, je také schopen zajistit pružnější schválení hypotéky.

 

TIP: Využijte služeb hypotečního poradce, který je nabízen přímo od developera společnosti. Vyjedná pro vás získání hypotéky bez poplatků a s nejlepšími podmínkami.

Láká Vás bydlení v novém?

Developerská společnost GETBERG objevuje nejlepší lokality v okolí Prahy a staví v něm promyšlené rezidenční projekty. Bydlet tak můžete v novostavbách z těch nejlepších materiálů a s novými technologiemi, které jsou obsažené již ve standardu. Do všech projektů přidává zeleň a parky, společné prostory i občanskou vybavenost. Oblíbený projekt East Gardens je již vyprodaný, ale právě teď můžete prozkoumat rovnou dva projekty. Řadové domy 20 minut od Chodova v projektu Forest Views nebo byty 10 minut západně od Prahy v projektu ICON Park.

 

Zajímají vás novinky z projektů od seriózního developera GETBERG? Získejte informace a speciální akční nabídky jako první, přihlašte se k odběru newsletteru tady na stránce nebo nás rovnou kontaktujte a my se vám budeme věnovat osobně.

Chci vědět o všem jako první