Že zvířata vnímají magnetické pole Země, to už jsme tušili dávno. Teď se ale zjistilo, že se podle něj zřejmě řídí víc, než jsme si mysleli. Mohli by nás mazlíčci inspirovat, když budeme spekulovat třeba nad umístěním postele?

 

Vnitřním kompasem zvířat se loni zabývala studie vědců a vědkyň České zemědělské univerzity, kteří v lese sledovali pohyb 27 psů různých plemen. Poslali je za divou zvěří a pak čekali, až přiběhnou zpátky. Celkem tak nasbírali 622 návratů. A jakých! Většina hafanů na začátku chvilku běžela podél severojižní magnetické osy. Až pak se z ní vychýlili, aby našli cestu zpět. Běh ze severu na jih (nebo obráceně) v ČZU překřtili na „kompasový běh“. Považují ho za signál, že psi opravdu mají jakousi vnitřní střelku a dobře rozpoznají světové strany.

 

Sever a jih v říši zvířat

Už dříve bylo prokázáno, že naši nejlepší kamarádi vykonávají potřebu v poloze, kdy jejich páteř kopíruje severojižní osu. Nejsou v tom sami. Ve stejném směru se s oblibou seřazují různí zástupci hmyzu. Využívají ho lišky na lovu, spící prasata bradavičnatá nebo hnízdící myši. Dokonce rybičky v akváriu nejradši plavou na jih nebo na sever. Geomagnetické pole slouží k navigaci ptákům a pravděpodobně i kočkám – proto všechny ty příběhy o tom, jak se k majitelům vrátily ze stokilometrových vzdálenosti.

Jak to dělají? Ptají se Češi

Zrovna našince tahle problematika hodně zajímá. Jeden z největších výzkumů, který je ve světě známý pod heslem „magnetické krávy“, vedl Čech, zoolog Hynek Burda. (Asi už tušíte, že stáda krav chodí po severojižní ose.) Další obrovský objev udělali vědci z Masarykovy univerzity v Brně. Vyzkoumali, že s orientací podle geomagnetického pole pomáhá živočichům protein kryptochrom, který mají od přírody v oku. Tedy, máme. Sice to může vypadat, že jsme o svůj vnitřní kompas už přišli, ale protein opravdu mají i lidi a dodnes řídí naše biorytmy.

Věříte na geopatogenní zóny?

Tahle teorie už vědecky podložená není. Ale je zajímavé, že se v nějaké formě objevuje napříč dějinami i kontinenty. Třeba ve staré Číně se geopatogenním zónám říkalo „dračí žíly“. Dnešní zastánci teorie tvrdí, že magnetické pole Země je na různých místech narušené. Ať už přirozeně (spodní vody, tektonické poruchy) nebo vlivem lidské činnosti (těžba, elektrický smog). A tyhle anomálie odrážejí narušená energetická pole, která mohou být třeba i ve vašem bytě v 11. patře.

 

Pejsek, kočička a energetické pole

Teorie rušivých zón tvrdí, že mají negativní vliv na naše zdraví, imunitu, spánek i náladu. Dříve proto bývalo běžné, že lidé nechali nové obydlí nejdříve „prozkoumat“ psem a kočkou. Pes se totiž údajně patogenním zónám vyhýbá, naopak kočka si do nich s radostí lehne. A domácnosti, ve kterých podle téhle lidové moudrosti přestavěli nábytek, najdete i dnes. Pokud domácím mazlíčkem nedisponujete, zkuste třeba umístit postel hlavou k severu. Ajurvéda to doporučuje na nespavost a kdybyste nějakého toho Alíka měli, taky by tak spal nejraději. Nejspíš ví proč.

Pejska už máte, ale potřebujete nové bydlení?

Jestli mají geopatogenní zóny na naše zdraví nebo psychiku opravdu nějaký vliv, to je sporné. Zato bydlení v blízkém kontaktu s přírodou, v klidu a přátelské komunitě nám prospívá zcela určitě. Na to žádné vědecké studie nepotřebujeme. Pokud nad změnou bydlení uvažujete a chcete konečně žít v klidu, ozvěte se nám na webu nebo přes telefon 220 873 614.

Nenechte si ujít ten nejlepší dům v jinak bleskově vyprodaném projektu rodinného bydlení East Gardens ve Strančicích. Nebo si vyberte mezi prvními domy 3+kk a 4+kk v unikátní lokalitě uvnitř přírodní rezervace 25 minut od Chodova v Dolním Posázaví – ještě stále za zvýhodněné zaváděcí ceny. Poradit se s odborníkem není nikdy na škodu. Nebo si alespoň objednejte náš newsletter přímo tady na stránce. Žádné novinky nebo naše neveřejná akce už vám neuteče. A můžete ušetřit i statisíce.

Chci vědět o všem jako první