Jak vám chytrá domácnost zpříjemní bydlení?

 

Chytré je dnes kde co. Začalo to telefony, pak přišly chytré televize a dnes už bývají chytré třeba hodinky, pračky i zásuvky. Nebo rovnou celá domácnost. Například v projektu East Gardens je na ni připravený každý dům i byt. Jak taková chytrá domácnost funguje?

Když se dříve o někom řeklo, že je chytrý jak rádio, nebylo to pro něj moc lichotivé. A ostatně ani pro to rádio, které v tom bylo úplně nevinně. Paradoxně i proto, že samotný přístroj zas tak chytrý není. Dnes už ale chytré rádio koupit můžete a jeho „chytrost“ spočívá především v tom, že je napojené na internet. Tudíž vám může přehrát miliony stanic, které na netu jsou a také – jako všechno, co je na internetu – se dá ovládat odkudkoli. Stačí mít apku v mobilu a takové rádio zapnete nebo přeladíte, aniž byste se hnuli z gauče. No a v tom vlastně spočívá hlavní princip všech těchto „chytrých věcí“. Umí toho samozřejmě víc, ale bez napojení na internet, resp. na wifi, se neobejdou.

Jedna apka vládne všem

Aby byla domácnost opravdu chytrá, musí se také snadno ovládat. To znamená pomocí jedné aplikace na telefonu. Kdybyste si pro každý svůj chytrý přístroj museli do mobilu nainstalovat něco speciálního, bylo by to naopak poměrně náročné. Proto existují systémy, které všechny tyhle přístroje jakoby slučují. Mezi ty suverénně nejpoužívanější patří Google Home, Apple HomeKit a Amazon Alexa. Nejdřív ze všeho je tedy třeba se rozhodnout, který ze systémů budete používat. Ona to ale není žádná věda, stačí se podívat na svůj telefon. Pokud máte iPhone, půjdete asi do řešení od Applu. Androidisté zase s největší pravděpodobností zvolí Google Home. Volba to ale není fatální, protože oba systémy fungují i s telefony konkurence. Ostatně stejně jako třetí varianta od Amazonu. Později už si pak při pořizování chytrých prvků dávejte pozor, aby si rozuměly se systémem, který používáte.

Nejen pohodlí, ale i úspory a bezpečí

Výhodou chytré domácnosti je to, že si můžete libovolně určit, co z ní chcete používat. Od toho se také odvíjí její přínosy. Vždy vám ale zjednoduší život a umožní ovládat domov na dálku. Navíc se pomocí chytrých přístrojů dají šetřit náklady na provoz domácnosti. Například chytrou pračku můžete naplnit prádlem a nechat ji, aby se sama spustila v době, kdy vám dodavatel elektřiny účtuje nižší sazbu.

Když jedete na dovolenou, chytré osvětlení může čas od času samo rozsvěcet a zhasínat. Potenciální chmatáky tudíž nenapadne, že v domě nikdo není. Ale jak už bylo řečeno, konkrétní výhody závisí na tom, který z prvků chytré domácnosti si pořídíte. V zásadě je lze rozdělit do čtyř skupin: chytré zabezpečení, chytré osvětlení, chytré termostaty a chytré spotřebiče.  

Chytré zabezpečení

Představte si, že máte na dveřích místo klasického kukátka malou videokameru doplněnou o chytrý zámek. Díky tomu můžete otevřít návštěvě, i když zrovna na terase grilujete halibuta. Stačí zadat pokyn na mobilu a voalá – dveře se otvírají. A pokud si děti zapomenou doma klíče, pustíte je dovnitř klidně ze služební cesty na druhém konci světa. Tedy pokud vaše děti vůbec klíče mají, protože chytrý zámek vám také může otevřít, když se k němu přiblížíte se svým mobilem.

Stejná technologie už řadu let funguje u moderních aut, takže se nemusíte bát, že jde o nějaký nesmysl pro ajťáky. Veškerá komunikace mezi domácností a vaším mobilem je navíc šifrovaná nesmírně složitými algoritmy, a tak hackeři nemají sebemenší šanci. To je důležité i proto, že si domů můžete pořídit také chytrá čidla úniku kouře, plynu apod. Ty vám nejen sama pošlou upozornění na mobil, když zjistí, že je něco v nepořádku, ale v případě opravdového nebezpečí dokážou i sami přivolat pomoc.

Chytré osvětlení

Kromě zmiňované ochrany před zloději mohou chytrá světla výrazně přispět i vašemu zdraví. Možná už jste slyšeli o tom, že člověk by měl spát v co možná v největší tmě, aby byl spánek opravdu kvalitní. No a to se nejlépe dělá pomocí tzv. blackoutů – tedy zcela neprůsvitných závěsů. Problém ovšem je, že nikdo se nechce probouzet do úplné tmy. A právě tomu se můžete díky chytrému osvětlení vyhnout. Jednoduše si na mobilu nastavíte budík a světla se začnou samy pomalu rozsvěcovat pár minut před vstáváním. Intenzitu a rychlost rozsvěcování si samozřejmě můžete zvolit dle libosti. A nejen to, chytré osvětlení obvykle umí měnit i barvu světla, takže si lehce upravíte intimní atmosféru při romantické večeři nebo u sledování vašeho oblíbeného seriálu.

Chytré topení

Jestliže si jednou chytré topení pořídíte, budete se divit, že jste tak dlouho mohli žít bez něj. A přitom nejde o nic nákladného ani složitého, protože většinou spočívá jen ve výměně termohlavic (otočných ovladačů), kterými nastavujete teplotu na radiátorech. Chytré termohlavice v sobě mají termostat, takže topí tak, aby udržely vámi zvolenou teplotu. Lze je zase nastavit i na dálku, což se hodí třeba při návratu ze zimní dovolené. V neposlední řadě je můžete použít stejně jako chytrá světla – tedy nastavit si nižší teplotu na spaní, která se ovšem před probuzením začne zvyšovat, abyste vstávali do příjemně prohřáté místnosti a ne do sibiře.

Chytré spotřebiče

Tady záleží na typu spotřebiče, přičemž možnosti jsou téměř nekonečné. Existují třeba lednice, které mají v sobě zabudovanou videokameru. Jestli si říkáte, že je to k ničemu, tak jste si nejspíš doma nikdy nezapomněli seznam na nákup. Když si k takové lednici přidáte malou kameru do spížky, všechno uvidíte v jedné aplikaci na mobilu. Anebo můžete s chytrou domácností propojit svůj robotický vysavač, který vám pak vyluxuje v předem nastavené časy a vy už ho nikdy nebudete muset programovat ručně. 

Chytrá konvice vám uvaří vodu ráno před probuzením, chytrý kávovar se nahřeje před vaším příchodem z práce a u chytré pračky už nebudete muset zdlouhavě vypočítávat dobu odloženého praní. Prostě čas nastavíte na mobilu a je to. A podobně bychom mohli pokračovat dál a dál. Nejspíš každý spotřebič už objevíte i v chytré verzi. Vždyť dnes existují nejen chytré trouby ale třeba i chytré záchody (udržují si hygienu).

Vyberte si chytré bydlení 

Nalákali jsme vás na bydlení v East Gardens nebo prostě kdekoli, kde si užijete moderní chytrá řešení a klidné rodinné bydlení v zeleni zároveň? Neváhejte se nám ozvat na webu nebo na telefonu 220 873 614. Právě připravujeme zbrusu nový projekt Forest Views kousek od Prahy, a přitom v podstatě uprostřed lesů, a brzy přijdou i další. Když nás kontaktujete, získáte všechny naše novinky a nejlepší nabídky mezi prvními. První skvělý krok je objednat si náš newsletter přímo tady na stránce. Akce pro omezený okruh zájemců už vás nikdy neminou.

Chci vědět o všem jako první