Nástup technologií a smart řešení i do oblasti bydlení je skvělá věc. Na druhou stranu, na škodu často není ani návrat k tradicím. Například zabezpečení domu je jistě fajn, ale důvěru mezi lidmi žádná technologie nenahradí.

Už i v Česku je trendem pořizovat si na dveře levnou domovní kameru, vyrobenou kdo ví kde. Je online, všechno vidí, slyší a pomocí čidel sleduje i veškerý pohyb. A tím vás má chránit. Jenže tohle vševidoucí oko znamená taky riziko vpádu do vašeho soukromí. Jak píše třeba deník New York Times, podle expertů je možné z některých kamer získat data o vašem denním režimu a prodat je třetí straně. Už se stalo, že hackeři pokřikovali na vyděšené obyvatele ze zabudovaných reproduktorů. A to byla ještě vcelku neškodná ukázka toho, co online napadení umožňuje. Je to tedy i upozornění, abyste bezpečnostní vybavení kupovali z bezpečného zdroje. Jinak je k ničemu.

Základem bezpečného bydlení je znát sousedy

Technologii rozhodně nezavrhujeme, přidali jsme ji i do tipů na konci článku. Ale na malém městě nebo na vsi je nejlepší hlídač pořád ještě pes. Nabízí důvěru na čtyřech nohách, často nestojí v podstatě nic, bude miláčkem celé rodiny a jistě neshromažďuje data o vašich zvyklostech za účelem dalšího prodeje. Vyplatí se i důvěra s lidmi ve vašem okolí. Staré dobré sousedské vztahy nejsou nic jiného, než „certifikát lokální autority“, jestli dáte na termíny z oboru kryptoměn. A jeho platnost je navíc neustále aktualizována. Když žijete v malé komunitě, nemusíte ani všechny znát. Ale hned se dozvíte, že byl někdo agresivní na svého psa nebo na děti. Komunita zruší jeho certifikát důvěryhodnosti a věřte nám, že tyhle zprávy se také šíří rychlostí světla. Budete si dávat pozor a pokud se informace nepotvrdí, sami zase můžete pomoci „certifikát“ obnovit.

Kde komunitní bezpečnost funguje?

Ve velkém městě samozřejmě zmíněné principy neplatí. Leda v nějakých tradičně uspořádaných oblastech (čtvrť starousedlíků) nebo v prostorově uzavřených čtvrtích. Ve městě si proto samozřejmě kameru kupte. Ovšem jak jsme psali, z bezpečného zdroje. Když se přestěhujete na hranici Prahy, získáte ale obyčejně analogovou hlídku zdarma.

Nejste úplně typ na pozorování sousedů?

Nemusíte. Kouzlo „malo-bydliště“ funguje automaticky. Když to řekneme trochu s nadsázkou, sousedská zpravodajská činnost bude fungovat, i když se jí nebudete aktivně účastnit. Je to jako s očkováním. Nemusí být očkovaní všichni, stačí určitá část, a vytvoří se kolektivní imunita. A tak funguje i sdílená bezpečnostní služba.

 

Tipy pro větší bezpečnost nejen před dovolenou

1/ Seznamte se se sousedy

Případně dejte někomu důvěryhodnému i náhradní klíč. Může vybírat domovní schránku, když odjedete na delší dobu pryč. Také občas přeparkovat auto nebo motorku.

2/ Vytvářejte dojem, že jste doma. 

Technologičtější řešení je vybavit domácnost prvky chytré domácnosti. Inteligentní žárovky, rolety, nebo spínače spotřebičů. Můžete je buď ovládat na dálku nebo nastavit automatické zapínání v rozmezí určitých hodin. Vypadá to pak, jako když někdo chodí po bytě, zapíná se televize a rádio. Také to může být navázáno na pohybové senzory. Zloději přijdou k domu a zapne se telka. Levná varianta je obyčejný časový spínač.

3/ Neodhalujte soukromí na sociálních sítích

Je těžké si to odřeknout, ale postovat z dovolené každý den obrázek z pláže je doslova pozvánka pro zloděje. Podle odborníků na kriminalitu jsou profi bytaři skutečně schopni vytipovat si vhodné oběti pomocí sledování Instagramu nebo Facebooku. 

4/ Zkomplikujte pohled do oken 

Pokud máte závěsy, určitě je zatáhněte. Zvlášť, když už se rozhodnete pro maškarádu s automatickými světly. Určitě nechcete, aby bylo dovnitř příliš vidět a někdo si vaše návyky zmapoval – zvlášť, když jsou jenom elektronicky imitované. A samozřejmě zamkněte pečlivě všechny vstupy i okna. I v patře. Všude. Útočníkům stačí pro vstup jediné místo.

5/ Neukazujte cennosti

Proč provokovat? Vystavovat krabice od nového počítače za oknem na skříni je stejně jako cokoli cenného za okénkem auta zase zbytečné lákadlo. 

6/ Zavřete útočníkům i digitální dveře

Lidé na to zapomínají, ale vaše wi-fi může technicky zdatnějším zlodějům posloužit jako výpis vašich aktivit. Proto si vymyslete opravdu těžké heslo. Ověřte si, že používáte šifrovaný protokol WPA2 nebo raději WPA3. Zapněte firewall. Změňte i název sítě. Pokud máte notoricky známá zařízení jako Linksys nebo D-LINK a necháte kompletní nastavení z továrny, vážně si koledujete o problémy. Důkladnější ochrana je pak pomocí připojení přes VPN. Dnes jsou to služby za pár korun a nastavení je tak jednoduché, že ani nemusíte chápat, jak to funguje. Hlavně, že budou vaše data v bezpečí. Poslední rada je deaktivovat možnost spravovat vaši síť bezdrátově. Nechte si doma jeden poslední ethernetový kabel jakékoli změny na wi-fi provádějte přes něj. A pokud je to všechno na vás složité, poproste někoho důvěryhodného. Ne nejlevnějšího IT „technika“ z webu.

7/ Dávejte pozor na děti

Měli byste vždycky vědět, kde vaše děti jsou, s kým tam jsou a co tam dělají. Poznejte jejich kamarády a rodiče kamarádů. Projděte se s dětmi po okolí vašeho bydliště a objevte společně případná riskantní místa. Samozřejmě je nestrašte, naopak je príma v nich podpořit radost z pohybu venku. Dovolte jim být samostatné, ať se umí ozvat, kdyby se něco dělo. Nacvičte si pár možných scénářů. Ani sebelepší sledování polohy v mobilu je v první fázi problému k ničemu. Jak jsme psali, lepší než jakákoli technologie je společný komunitní dohled.

Nejlepší cesta k bezpečí je bydlení za Prahou

Právě na bydlení těsně na hranicích metropole se i z důvodů většího bezpečí zaměřuje český developer Getberg. Projekty jako Black Roofs ve Vysokém Újezdě, G Residence v Unhošti nebo aktuální East Gardens Strančice jsou toho důkazem. Stejně jako jejich obliba u mladých rodin, které pro sebe a své děti hledají klidné, zdravé a pohodlné bydlení s dobrou dostupností do Prahy.

Ozvěte se nám kdykoli přes web nebo na telefon 220 873 614 a poznejte krásu ideálního bydlení za humny metropole. Nebo se alespoň přímo tady přihlašte k odběru newsletteru. Můžete díky němu ušetřit, získat lepší bydlení nebo zkrátka udržovat kontakt s nejlepším partnerem na bydlení v okolí Prahy. Další projekty už jsou doslova na spadnutí a díky newsletteru se o nich dozvíte jako první.

Chci bezpečnější život za Prahou