Ještě než se začnou stavět domy na Měsíci nebo Marsu, je dobré se zamyslet, jak vytvořit domy budoucnosti u nás na Zemi. Podívejme se na pár trendů moderního bydlení a především na pasivní domy.

Žít pasivně

Jak vaše dítě maluje domeček? Pakliže jej maluje bez topení, pak vlastně maluje pasivní dům. Pasivní domy jsou totiž stavení, kde je vzniklé teplo využíváno k udržení vnitřní teploty domu. Mnoho činností, které doma vykonáváte, uvolňuje teplo: žehlení, praní, dokonce fungování ledničky. Spolu se slunečním zářením dokáží vytvořit domácí přístroje takové množství energie, které celou vaši rodinku udrží pěkně v teple skoro po celý rok.

Dům musí být navrhnutý tak, aby v zimě vzniklé teplo držel a v létě přesně naopak. Z architektonického hlediska je tedy mnohem náročnější navrhnout nízkoenergetické domy než dům, kde je vše vyřešeno otočením kohoutku.

Jaké jsou hlavní plusy pasivních domů?

  • Nízké náklady na vytápění
  • Udržují teplotu
  • Meluzína ani průvan u vás nebudou mít místo
  • Vyšší komfort života
  • Šetrnost k životnímu prostředí

Konec prokýchaným večerům

Jelikož pasivní dům větrá, průběžně a automaticky, je bez plísní a průvanu. Navíc zařízení filtrující vzduch pracuje i během noci a tak vzduch, který vdechujete, je vždy zbaven nečistot a prachu. Tvoří tedy ideální mikroklima pro děti a dospělé s astmatem či alergií.

Pokud hledáte dům ideální pro vaše zdraví, je také dobré dívat se po dřevostavbách, právě ty vynikají v termoregulační schopnosti, stabilizaci klima a přirozeném vyrovnávání vlhkosti interiéru.

Nová úroveň stylového bydlení

Udržitelnost a styl, to je kombinace slov, která definuje jen některé z projektů, které se stavbou pasivních domů zabývají. Život v moderní designové stavbě, která zároveň chrání životní prostředí, už není sci-fi. Řada architektů, kteří se pasivními a ekologickými domy zabývají, dovede propojit funkční prvky se skvělým designem, ať už vás baví minimalismus nebo okázalejší styl. Právě tak můžete žít i vy — ne za sto let na Marsu, ale už teď třeba ve Vysokém Újezdu.

Prohlédněte si Black Roofs