Na trhu nemovitostí jsou dlouhodobé tlaky, které posouvají ceny bydlení neustále výš. Ačkoliv se z médií zdá, že ceny budou klesat, nedá se tomu tak říct v případě segmentu novostaveb. Tady se totiž objevily další tlaky, které formují poptávku a nabídku a mají vliv na zvyšování cen.

 

 

1. Nedostatek nabídky

 

Na trhu panuje již dlouhodobě nedostatek nabídky, která by uspokojila poptávku na trhu. V budoucnu nás ale čeká nejen krize, ale ještě méně nabídky nových nemovitostí na trhu. Je to z důvodu nerovnováhy na trhu, která ztěžuje fungování menších stavebních a developerských firem, které nejsou schopné absorbovat negativní faktory na trhu jako jsou momentálně například výkyvy cen materiálů a energií. Tyto společnosti za sebou ve většině případů nemají silné partnery a své projekty budou nuceni pozastavit nebo je nedokončí a tím se nabídka ještě více propadne.

 

Dalším vlivem budou také samotní developeři, kteří financují své projekty bankou. Projekty budou čím dál více rozdělovat na etapy a tím se opět sníží nabídka na trhu a v dalších etapách se ceny opět zvýší kvůli růstu trhu. Novostaveb tedy bude stále méně než je potřeba. Novostavby jsou segmentem na trhu nemovitostí, který s cenou nemůže jít dolů.

 

 

2. Zvyšující se náklady na stavbu

 

Výpadky v dodávkách kvůli epidemické situaci a pak válka na ukrajině omezila nabídku materiálů na trhu a díky tomu byly ceny materiálů naprosto nestabilní. Nyní se již mírně stabilizovaly, ale i tak se vyšplhaly nahoru o několik desítek procent. To může také snížit poptávku po vlastní výstavbě a přesunout ji právě na trh novostaveb. A růst cen tímto nekončí.

 

 

3. Inflace

 

Zasáhla nás krize a spotřebitelská inflace, která stále trvá a to bude mít za přičinění nejen zdražení potravin, ale právě také jiných komodit a především se také budou zvedat mzdy, které jsou nákladem pro tyto produkty, což opět způsobí zvýšení cen těchto produktů. Náklady na stavbu se zvýší a to bude mít vliv na finální cenu novostaveb.

 

4. Pomalá povolovací řízení

 

Je všeobecně známo, že povolovací řízení jsou v ČR jedny z nejdéle trvajících. Ani nový stavební zákon nebude stačit na urychlení procesů tak, jak je to potřeba. V Praze navíc není stále schválen územní plán již od roku 2008, který by jasně vymezil možnosti stavby a rozvoj v hlavním městě. Dokud tento metropolitní plán nebude schválen, úředníci budou muset dělat stále více kroků k povolování staveb a zvyšování nabídky bude v Praze stále pomalejší než příliv nových obyvatel.

 

 

5. Vývoj potřeb poptávky

 

Vysoká poptávka po nemovitostech je stále na trhu, ale její velká část buď jen vyčkává nebo nedosáhne na dnešní podmínky financování. Důležité je si uvědomit, že nároky na bydlení se stále zvyšují a potřeby se mění. Například dnešní energetická krize posouvá poptávku ze starších zástaveb právě do novostaveb kvůli efektivnosti vytápění a nových technologií. Poptávka bude tedy stále tlačit na cenu a nabídka ji nebude moci uspokojit.

 

Chcete bydlet v novém?

Rádi byste bydleli v novostavbě, ale zvolili jste vyčkávací strategii a očekáváte propad cen? Právě teď je vysoká inflace, která možná zvýhodnila reálnou cenu novostaveb, ale nominální ceny v důsledku výše zmíněných důvodů nemají kam klesat. Pokud hledáte bydlení, kde budete žít více jak 10 let, rozhodně má smysl tu koupi udělat teď.

 

Spojte se s námi a my Vám pomůžeme vybrat ideální projekt dle Vašich potřeb nebo zůstaneme v kontaktu a když se něco nového objeví, dozvíte se to od nás jako první.

Spojte se s námi