Přemýšlíte nad hypotékou a už plánujete první kroky? Určitě Vás napadne jít jako první do banky, pro jistotu možná i do více bank a zjistit si informace. Tohle je však krok, který může být osudný pro schválení vašeho úvěru a rozhodně není tím správným. V článku se dozvíte, jakých nejčastějších chyb se vyvarovat.

 

 

1. Nelítejte po bankách

 

Tohle je v počátku hodně důležitým krokem. Většina lidí se chce intuitivně informovat přímo u zdroje a tak jdou z banky do banky a zjišťují si informace a podmínky hypotečních úvěrů. Většinou tak ale neúmyslně vyplní několik žádostí o hypotéky a pravděpodobně jejich žádost některé banky zamítnou. Co se pak stane? Když si konečně vyberou banku, tak ta jim žádost odmítne také, protože uvidí, že jiné banky žádost odmítly a to jim rozhodování o vašem úvěru nemilosrdně usnadní. Přesto, že se tento krok zdá být logicky správným, praxe vás vyvede z omylu. Raději jako první oslovte hypotečního poradce.

 

2. Buďte připraveni

 

Pokud plánujete zažádat o hypotéku, buďte připraveni, že banka se bude koukat až 12 měsíců do vaší historie. Prozkoumá rejstříky, registry a také změny zaměstnání. To co by náhralo vašim kartám jsou půjčky, ale jen pokud jste je samozřejmě řádně spláceli. Čím více půjček jste již splatili, tím lépe. To co naopak nenahrává je změna zaměstnání, i v případě pokud se jedná o lepší pozici s vyšším platem, stále jde o nové zaměstnání a zkušební dobu. Banky dají spíše na jistotu stabilního příjmu a tak změna zaměstnání může negativně ovlivnit rozhodování o vašem úvěru.

 

3. Nebuďte na to sami

 

Většina lidí se nejdřív snaží prozkoumat podmínky na svou pěst a pak zjistí, že mohou oslovit hypotečního poradce, který by jim vyjednal právě ty nejlepší podmínky. Rozhodně na to totiž nemusíte být sami a tohle by mělo být vaším prvním krokem. Hypoteční poradce Vám totiž nejen vyjedná tu nejnižší sazbu a pomůže Vám při jakýkoliv trablech, ale také zná moc dobře celý trh a poradí vám úplně se vším. Ty nejlepší věci jsou zadarmo a právě ani u hypotečního poradce nezaplatíte ani korunu. Je totiž hodnocený ze strany banky a má u nich díky svému portfoliu výhodnější sazby a podmínky.

 

4. Nekupujte od neznámého

 

Když si přejete bydlet úplně v novém, kde ještě nikdo nikdy nebydlel a přitom se nezabývat stavbou, budete hledat mezi developerskými projekty. V tomto případě se ale zaměřte na důvěryhodnost developera. Pokud narazíte na malou developerskou společnost, která staví svůj první projekt, má pochybné webové stránky a zaplatit chce nejlépe hned, i když ještě ani nezačala stavět, tak taková společnost nebude pravděpodobně důvěryhodná ani pro banku a může Vám tím ztížit získání hypotéky. Proto se dívejte i na předešlé zkušenosti developera a hlídejte si platební podmínky. Důvěryhodný developer Vám poskytne služby svého vlastního hypotečního poradce a jelikož už má banka zkušenosti s obdobnými projekty společnosti, získáte snadněji schválení hypotečního úvěru.

 

5. Nebojte se koupit novostavbu

 

U developerských projektu je čerpání hypotéky trochu odlišné, než je tomu u koupě z druhé ruky. Kupujete totiž něco, co ještě nestojí a to může leckoho odradit. U důvěryhodných developerů, je ale financování férové. Nejdříve zaplatíte jen část nemovitosti, jako například 20 %, což je v dnešní době v podstatě akontace, kterou byste měli mít ze svých zdrojů a následně až po kolaudaci začnete čerpat hypotéku. Čerpat hypotéku lze i na počáteční splátku a pak platíte bance jen úroky, což je řádově většinou do 5 tisíc měsíčně a opět až po kolaudaci začnete čerpat hypotéku. Teď ale přichází otázka, co když se za tu dobu výstavby ocitnu ve špatné situaci a nakonec nebudu chtít čerpat hypotéku vůbec? To raději nedělejte. Lepší je hypotéku i tak vyčerpat a následně nemovitost prodat. Novostavby totiž již během výstavby nabývají na hodnotě a poplatek za předčasné vrácení je pořád menší než tato hodnota, takže na tom v podstatě ještě vyděláte.

Plánujete koupit nemovitost?

GETBERG pro Vás objevuje ty nejlepší lokality pro bydlení v okolí Prahy. Momentálně máme v prodeji projekt Forest Views s řadovými domy v nejkrásnější krajině Středočeského kraje v Dolním Posázaví uprostřed přírodního parku a v obklopení lesa.

Náš další nový projekt ICON Park jen 10 minut od letiště je právě v předprodeji a najdete v něm byty s balkonem nebo terasou. Lokalita je vyjímečná hlavně svou strategickou polohou blízko Prahy a s velkým rozvojem dopravní infrastruktury v budoucnu.

Chcete získávat informace o nových projektech jako první? Přihlašte se k odběru newsletteru tady na stránce nebo nás rovnou kontaktujte a my se vám budeme věnovat osobně.

Chci vědět o všem jako první