Na ceny nemovitostí je neustále vyvíjen tlak z několika stran a z hlediska dlouhodobého vývoje se rozhodně ke snižování neschyluje. Přečtěte si o vlivech na trhu nemovitostí a proč se ceny budou i nadále zvyšovat.

 

1. Půda je omezená

 

Tohle je fakt, který je třeba si uvědomit při každém přemýšlení o vlastním bydlení. Půda je totiž něco, co je vyčerpatelné a vzhledem k narůstající populaci a čím dál vyšší koncentraci lidí ve městech, jsou místa a prostor pro bydlení opravdu omezená. Pokud toužíte po bydlení ať už ve městě nebo za jeho hranicemi, neměli byste příliš dlouho váhat s výběrem. Pozemky a nemovitosti jsou tam omezené a v budoucnosti se jejich nabídka příliš nezvýší. Pokud se Vám nějaká nemovitost zalíbila, právě teď je ta správná chvíle i přes vyšší úrokové sazby nebo jiné negativní vlivy. Níže si vysvětlíme podrobněji proč.

 

2. Česká poptávka neustoupí

 

Covidová situace a následně i válečná situace v zahraničí ovlivňuje také psychiku poptávajících. Češi obecně patří mezi konzervativní investory a proto investování do vlastního bydlení jim dává ten největší smysl. A není divu. Proč byste platili cizímu člověku za nájem, když můžete splácet vlastní bydlení a mít v budoucnu jistotu hodnoty uložených peněz. Nejistá budoucnost a zvyšující se cenová hladina stále více podporuje poptávku po nemovitostech, která kvůli nedostatku nabídky bude tlačit na cenu nemovitostí.

 

3. Inflace stále roste

 

Inflace je na trhu dlouhodobým jevem a její značný růst ovlivnila nejen covidová situace, ale momentálně má na tom další podíl i zvyšování cen energií, materiálů, pohonných hmot a také růst cen nemovitostí. Při rozhodování o koupi nemovitosti byste tedy měli brát v potaz právě i míru inflace. Protože hypoteční úroky jsou stále nižší než míra inflace, tím pádem je cena vlastního bydlení stále výhodná a nabízí jisté zhodnocení úspor. To si například uvědomují právě investoři, kteří berou nemovitost jako dlouhodobou investici. Poptávka po nemovitostech tedy neustoupí ani v případě krize a ceny nemovitostí nemají žádný důvod k poklesu.

 

4. Úroky se mění

 

Pokud se rozhodujete o koupi nového bydlení, nedávejte příliš značnou váhu minimální úrokové sazbě určené ČNB. V případě, že na hypotéku dosáhnete a našli jste své vysněné bydlení, neváhejte si hypotéku sjednat. Úroky se totiž mění každým rokem a nejedná se o jejich dlouhodobou výši, kterou musíte splácet například několik let. Využít můžete variabilní úroky, které se stále mění dle situace nebo fixovat úrok na kratší dobu. V budoucnu také můžete refinancovat a získat výhodnější úvěr. Berte v potaz průměrné náklady za celé období hypotečního úvěru.

 

5. Povolení stavby se nezrychlí

 

Nový stavební zákon, který by měl digitalizovat a urychlit procesy získávání stavebního povolení, je stále na stole a v bližších letech se jeho schválení nedočkáme. To je dalším aspektem, proč je neustálý tlak na cenu nemovitostí, protože nabídku bydlení nelze zvýšit v krátkodobém horizontu a obzvláště ve větších městech jsou procesy opravdu zdlouhavé a mohou trvat až 10 let.

 

6. Zdražuje se výstavba

 

Dlouhodobým problémem na trhu staveb je nedostatek pracovních sil a nově se tento rok objevil i nedostatek materiálů a extrémní zdražení energií. Zkušené firmy se v takovém prostředí již umí pohybovat a mají kontrakty s mnoha dodavateli, ale vlastní výstavbě domu situace rozhodně nepřeje. Na cenu nemovitostí je tak vyvíjen další nátlak, který zdraží především novostavby, ale také rekonstrukce starší zástavby.

Další tlaky na cenu

Zažili jsme dva rekordní roky v oblasti hypoték a během covidu byl na poptávku vyvíjen nátlak jak ze strany banky, vlády i trhu, tak i ze strany samotných poptávajících. Nabídka nemovitostí se ale krátkodobě přizpůsobit nedokáže a tak čím dále větší poptávka tlačí na další zvyšování cen. Všechny vlivy jsou dlouhodobým jevem na trhu a ceny nemovitostí budou stále stoupat. Investice do vlastního bydlení je tedy nejen jistou investicí, ale také platí: čím dříve, tím lépe.

Plánujete nové bydlení?

Jsme zkušený developer, kterého nezastraší ani nepříznivá situace na trhu. Stavbu našich rezidenčních projektů nám zajišťují spolehliví dodavatelé, kteří se umí vyrovnat s vnějšími vlivy. Právě teď například zahajujeme stavbu unikátního projektu pro rodiny uprostřed přírodní rezervace. Jděte na forestviews.cz a poznejte bydlení jen 20 minut od Chodova.

Získejte informace o nových projektech, speciálních nabídkách nebo exkluzivních předprodejích jako první. Přihlašte se k odběru newsletteru tady na stránce a my Vám je budeme pravidelně posílat na email.

Chci vědět o všem jako první