Přemýšlíte, jestli koupit starší zástavbu a investovat do rekonstrukce, stavět vlastní dům nebo koupit novostavbu? V tomto článku najdete shrnutí výhod a nevýhod každé alternativy.

 

Jak se změnil trh v roce 2022

Je třeba si uvědomit, že v roce 2022 se silně změnil trh nemovitostí a staveb na základě několika vlivů i z předešlého období, které zapříčinily skokové změny cen a mezery v dodávkách materiálů. To hraje velkou roli u jakéhokoliv druhu stavby, ať už se jedná o rekonstrukci nebo novostavbu. Pokud tedy plánujete nové bydlení, určitě byste měli brát v potaz aktuální situaci na trhu, a právě proto jsme v tomto článku shrnuli výhody a nevýhody, které by mohly hrát roli ve Vašem rozhodování.

Rekonstrukce starší zástavby

Pokud se chcete pustit do rekonstrukce, pořizujete si tzv. zajíce v pytli. Starší zástavba má své výhody, ale může skrývat vady nebo nesrovnalosti se stavebním povolením a Vám se tak může dokončení rekonstrukce mnohonásobně prodražit a také oddálit.

 

Nevýhody rekonstrukce

 

  • Instalace nových technologií

Velkou nevýhodou rekonstrukcí je nedostatečná připravenost stavby na dnešní technologie. Obzvlášť právě teď, kdy je obrovská poptávka po moderních technologiích, které snižují náklady na energie, Vás starší zástavba mnohokrát nemile překvapí a ve většině případů musíte stavbu změnit od základů neboli postavit znovu.

 

  • Nejistota dalších nákladů

Dříve se často stavělo v nesouladu se stavebním povolením a právě úřady Vás v tomto mohou značně omezit a vy zjistíte, že Vaše plánovaná rekonstrukce nového domova bude mít delšího trvání a ještě Vás bude stát víc.

 

  • Nedostatek znalostí

Pokud se v odvětví staveb denně pohybujete a máte přehled, tak Vás pravděpodobně jen tak něco nezaskočí a budete vědět, kam sáhnout pro kvalitní pracovní síly. V opačném případě ale počítejte s neustálým hledáním a čekáním na pracovníky. Navíc bude na Vás, abyste kvalitně odvedenou práci poznali a propojili veškeré činnosti všech pracovníků dohromady, protože instalatér nepočítá s další prací elektrikáře a ten zase nezná práci zedníka. Bude jen na Vás správně předat informace a řídit stavbu.

 

  • Mezery v dodávkách

Trh je v dnešní době hodně turbulentní a ceny materiálů se neustále mění a s nimi také jejich doba dodání. Tohle Vám může hodně změnit původní plán a pravděpodobně budete potřebovat místnost, kde můžete případný materiál skladovat, protože když materiál dorazí později, budete opět čekat na vhodného pracovníka.

Výhody rekonstrukce

 

  • Nižší pořizovací cena

Při pořízení není potřeba tak vysoká investice a již během rekonstrukce můžete v nemovitosti začít bydlet, další náklady ale nepodceňujte.

 

  • Rozvinutá lokalita

Výhodou může být také poloha nemovitosti v již rozvinuté lokalitě s veškerou infrastrukturou. Mnohdy Vám ale již zastavěná oblast poskytne výhled akorát tak do oken protějšího domu a to se jako výhoda určitě brát nedá.

Stavba vlastního domu

Tato alternativa je volbou hlavně pro ty, kteří si chtějí navrhnout své vlastní dispozice a postavit si nový domov na míru svým potřebám. V dnešní době ale může být odstrašující měnící se podmínky na trhu, kterým se nedá vyhnout a hlavně potřebné zkušenosti na stavebním trhu. 

 

Nevýhody vlastní stavby

 

  • Nedostatek stavebních pozemků

Když chcete stavět vlastní dům, první problém na který narazíte, je nedostatek stavebních pozemků. Ve městě pozemek pravděpodobně jen tak neseženete a možná Vám navýší náklady o dalších 100 %.

 

  • Dlouhé schvalovací procesy

Když už konečně seženete pozemek, jste administrativně omezení právě podmínkami uvedenými ve stavebním povolení nebo ho dokonce budete muset ještě získat. To Vám nejen opět prodlouží realizaci vašeho vysněného domova, ale budete se nervovat papírama a čekat na vyjádření od úřadů. A také počítejte s dokládáním projektové dokumentace.

 

  • Měnící se podmínky na trhu

Právě v poslední době se trh neustále vyvíjí a shánět materiál a pracovníky může být pro obyčejného člověka opravdovým oříškem. Nedostatek pracovních sil a zejména profesionalita stavebních pracovníků je dlouhodobým jevem na trhu a pokud nemáte dobré kontakty na spolehlivé stavební firmy, pravděpobně párkrát narazíte a bude Vás to stát nemilé peníze.

 

  • Omezený rozpočet od banky

Pokud budete dům financovat z hypotečního úvěru a náklady na stavbu nebudou odhadnuty správně, což je v téhle době opravdu obtížné, také se může stát, že dům prostě nedostavíte, protože banka už Vám nepůjčí. Navíc pokud stavbu nezkolaudujete, nemůžete v ní legálně žít a můžete přijít o celou nemovitost.

Výhody vlastní stavby

 

  • Novostavba přímo pro Vás

Jednoduše máte domov přesně podle Vašich představ od materiálů, standardů až po využité technologie a to včetně navržených dispozic.

 

  • Rozhodujete vy

Vy budete ten člověk, který bude objednávat a schvalovat cenu. Budete přesně vědět, z čeho se Váš dům skládá a nic Vás v budoucnu nepřekvapí.

 

  • Volba technologií

Již od počátku si můžete zvolit zabudované technologie nebo přípravu na ně, pokud plánujete pořízení např. Smart home systému v budoucnu.

Koupě nemovitosti z developerského projektu

Pokud si vyberete důvěryhodného developera, je tato alternativa pravděpodobně tou nejvýhodnější investicí. Můžete získat lepší nabídku ještě před začátkem výstavby, ale musíte být v kontaktu s developery a bedlivě sledovat jejich činnost a v případě, že bude plánovat nový projekt, dostat se mezi zájemce ještě v předprodeji. Na zhotovení nového domova ale také budete chvíli počkat.

 

Nevýhody koupě novostavby

 

  • Musíte si počkat

Stavba celého projektu potřebuje čas a ve větších projektech možná budete chvíli žít obklopeni stavbou dalších etap. Dobrou zprávou ale je, že reálně platit hypotéku začnete, až bude probíhat kolaudace.

 

  • Nižší možnosti výběru

Projekt má nastavený standard vybavení a vy si můžete většinou vybrat z různých odstínů např. podlahy nebo obkladů, ale materiál a úroveň vybavení jsou pevně dané. V rámci klientských změn je ale možné nemovitost přizpůsobit Vašim potřebám.

 

  • Kupujete nemovitost na papíře

Pro mnoho lidí je nemožné koupit něco, na co si nemohou sáhnout a obávají se neúspěšného dokončení. V tu chvíli je potřeba se spolehnout na opravdu důvěryhodného developera, který má za sebou více postavených projektů.

Výhody koupě novostavby

 

  • Nový domov bez starostí

Získáte novostavbu, na kterou nebudete muset několik let sáhnout. Prostě se jednoduše nastěhujete a můžete začít žít. Žádné starosti kolem stavby ani s financováním. Vše řeší developer sám na sebe a ručí za dostavění projektu.

 

  • Výhodnější financování

Za důvěryhodným projektem stojí většinou silná banka, která s developerem buď již spolupracovala nebo ho dostatečně prověřila, aby si byla jistá, že projekt bude úspěšný. U takových projektů většinou nepotřebujete celou částku za nemovitost, ale pouze poměrnou část na začátku a zbytek doplatíte až po kolaudaci, kdy se reálně můžete stěhovat. Správný developer má i svého hypotečního poradce, který Vám zajistí ten nejvýhodnější úvěr. V průběhu stavby platíte pouze úroky a hypotéku reálně začnete splácet až při stěhování.

 

  • Fixní cena

Máte od začátku jasnou cenu nemovitosti a nemusíte se obávat žádného navýšení. Ve většině případech, se nemovitost navíc zhodnotí během výstavby i o 20 %. Vyplatí se tedy být u samého počátku projektu a využít předprodejní ceny. 

 

  • Zaručená kvalita

A to se týká nejen kvality stavby, ale také okolí stavby. Větší rezidenční projekty s sebou nesou obvykle i rozvoj celé infrastruktury a okolí nemovitosti. Takže nejen, že získáte novostavbu, ale také budete mít třeba kde parkovat a budete žít v příjemném novém prostředí s novými obchody, kavárnami apod.

 

  • Připravenost na nové technologie

Developeři počítají s budoucími technologiemi a v mnoha případech je získáte zabudované již ve standardu nebo je můžete získat v rámci klientských změn. V každém případě na ně máte minimálně přípravu do budoucna.

Hotové novostavby k nastěhování

Pak je ještě další možnost a to již hotové novostavby od developera připravené k nastěhování. Takové domy jsou nyní v nabídce v Tuřanech u Slaného o dispozicích 4+kk a 5+kk a mají v sobě již zabudované ty nejnovější technologie šetřící spotřebu a navíc v nich máte i přípravu na instalaci krbu.

 

Více najdete na sunvalley.cz

 

Získejte informace o nových projektech, speciálních nabídkách nebo exkluzivních předprodejích jako první. Přihlašte se k odběru newsletteru tady na stránce a my Vám je budeme pravidelně posílat na email.

Chci vědět o všem jako první