Poslední dva roky v režii pandemie ovlivnily téměř všechna podnikatelská odvětví včetně našich osobních životů. Ze všech stran se na nás line vlna krize a především vysoká inflace. Jak se to projeví na trhu nemovitostí a s čím bychom měli v dalším roce počítat?

 

Na trhu bylo živo

Trh nemovitostí v podstatě vzkvétal a byl přívětivý jak k zákazníkům, tak i k firmám. Nízké úroky a příležitost získat snadněji hypoteční úvěr, ohromná poptávka po vlastním bydlení, ale také růst nákladů na stavbu a vysoké ceny. Přes jakoukoliv pandemickou krizi jsme překonali rekordy v počtu hypotečních úvěrů a cenová úroveň nemovitostí je dále na vzestupu.

Jak se změnily priority v bydlení?

Několik faktorů přispělo k přehodnocení dosavadního bydlení a spousta lidí přesunula svůj život za hranice Prahy, ale v její dobré dostupnosti. Vedly k tomu nejen příznivější cenové podmínky, ale možnost vyšší kvality života. Klidnější a bezpečné prostředí v obklopení přírody dává lidem a především rodinám, lepší podmínky pro život a propojení hlavního města se Středočeským krajem je stále užší a plánuje se ještě efektivnější doprava v podobě nových vlakových tras. Dalším faktorem je také změna pracovního prostředí. V době pandemie se většina firem adaptovala a zaměstnanci se přesunuli z kanceláří na home office. Zaměstnance to motivovalo k tomu, vyhledávat nové bydlení ne v těsné blízkosti práce, ale spíše s ohledem na přidanou hodnotu v podobě zahrady nebo terasy nebo také s ohledem na prostor pro domácí kancelář. Pracovní prostředí si teď totiž můžou budovat právě u sebe doma.

Statistika nelže

Dle statistického úřadu se v první polovině roku 2021 přistěhovalo do Středočeského kraje celkem 18 718 osob, což bylo o 26,5 % více než ve stejném období minulého roku. Je potřeba také zohlednit, že ne každý přesměruje svůj trvalý pobyt, tudíž číslo může být ještě mnohem vyšší.

 

ČNB zvyšuje úrokovou sazbu

Nízké úroky podpořili poptávku po nemovitostech a usnadnili rozhodování spotřebitelů nad dilematem teď nebo později. Podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka je ideální úroková míra kolem 3 %, ale již teď v lednu seženete stěží hypoteční úvěr se sazbou nižší než jsou 4 % a sazba bude i nadále stoupat s cílem brzdit inflační tlaky. V tuto chvíli je jasné, že pokud ještě váháte nad dilematem teď nebo později, varianta teď je určitě tím správným rozhodnutím, protože v dohledné době budou podmínky stále obtížnější.

Nepodceňujte růst inflace

Již teď se tempo růstu inflace zvyšuje a již za minulý rok byla podle dat ČNB v průměru na úrovni 3,8 %, ale predikce úrovně průměrné inflace pro následující rok 2022 je podle ministerstva financí až na 8,5 %, do které se ale promítá i razantní zvyšování cen energií. Vaše kupní síla pomocí peněz se tím pádem bude snižovat a to se promítne i na trhu nemovitostí, kdy ceny budou stále stoupat a to i v důsledku dalšího zvýšení nákladu na stavbu. To je dalším faktorem, proč byste své rozhodnutí o investici do vlastního bydlení měli udělat dříve, než bude pozdě.

Neseďte na penězích

V tomto období se rozhodně nevyplatí šetřit si peníze na účtu nebo v hotovosti. Samozřejmě byste měli mít bezpečností rezervu, ale pokud disponujete úsporami, určitě uvažujte o zhodnocení těchto úspor. Pokud chcete své úspory investovat s jistou budoucí hodnotou, investice do nového bydlení nebo nemovitosti je ideálním řešením. Je to sázka na jistotu a o své úspory nepřijdete.

Ujasněte si priority

Ještě v bližší době máte možnost zhodnotit své úspory. Přemýšlejte nad budoucností a zvolte si, jak chcete žít příštích pár let. Pracujete na home office? Vyhovuje vám vaše pracovní prostředí nebo byste uvítali změnu k lepšímu. Chcete pro rodinu více prostoru a klidné a zdravější prostředí? Pokud už nějakou dobu přemýšlíte nad změnou, teď je ještě poslední chvíle na to, přehodnotit své priority a udělat krok k lepšímu životu.

Pokud potřebujete poradit s bydlením za Prahou, jsme tu my. Tento rok budeme předávat rovnou 2 rezidenční úspěšné projekty a momentálně máme aktivní další projekt Forest Views, který leží v samotném srdci přírody a nabízí skvělé místo pro nový životní styl. Prozkoumat projekt můžete na forestviews.cz. Žijete jen jednou, tak bydlete tam, kam se rádi vracíte.

 

Chcete vědět o podobných projektech jako první? Objednejte si náš newsletter přímo tady na stránce.

 

Chci vědět o všem jako první