Za poslední roky se urychlil přenos velké části našich životů do virtuálního prostoru. Ale stojíme o to? V plánovaném Metaverzu Marka Zuckerberga se jistě nikdo nenakazí, auta nebudou ohrožovat chodce ani cyklisty. Ale člověk je tvor společenský a reálný život mezi lidmi je hodnota, o kterou nesmíme přijít.

Protiklady, které se nepřitahují

Náš život se zásadně změnil. A psychologové upozorňují, že se naplnil řadou protikladů, se kterými jsme doposud neměli žádnou zkušenost, takže nás extrémně stresují. Jsme nuceni kombinovat maximální odosobnění (třeba spoustu nových kolegů už ani neznáme osobně), ale zároveň si přes videohovory pouštíme kdekoho až do ložnice. A běžný přátelský kontakt nám chybí. Je skvělé objednat si občas nákup online, ale přece se nepřipravíme o návštěvu obchodu, kde navíc potkáváme přátele. Stejně tak chceme opravdová náměstí, ulice a parky, kde se budeme setkávat tváří v tvář. Nechceme se vídat jen v kyberprostoru přes počítač. I naše děti potřebují skutečná hřiště a pískoviště. 

 

Důležitá zpráva z posledních výzkumů: Pokud bydlíte v příjemné sousedské komunitě, odosobnění a ztráta mezilidských vztahů vám hrozí podstatně méně.

Novostavby jsou ideální pro seznamování

Některá sousedství jsou pro budování komunity vhodnější než jiná. Pokud chcete bydlet obklopeni přátelskými sousedy, je ideální si vybrat projekt s novostavbami. Všichni se totiž nastěhují ve stejnou dobu, řeší stejné problémy a mají podobný status. V takovém prostředí to jde samo, protože jsou všichni na jedné lodi. Není nic silnějšího než společné řešení problémů s přáteli. A jak můžete přispět k vytvoření komunitě sousedů vy sami?

Vytvářejte příležitosti k setkávání

Sepsali jsme pro vás pár tipů na organizaci společné události se sousedy. Nebojte se toho. I když přijde jen jedna rodina odvedle, je to úspěch. Časem inspirujete ostatní a nabalí se celé sousedství.

 

  • Zorganizujte tématickou akci

Pokud je to třeba před Vánoci, je téma jasné. Ale klidně buďte kreativní. Vyhlaste mezi sousedy například cupcake party, karneval pro děti nebo prostě klasickou grilovačku. To vždycky zabere.

 

  • Pověste plakát

Využijte společné prostory nebo nástěnku a vytvořte pozvánku. Napište a namalujte to hezky ručně, ať je hned na první pohled jasné, že jde o neformální, důvěrnou a unikátní akci. Uvidíte, že díky tomu upoutáte spoustu pozornosti a komentářů.

 

  • Pozvěte sousedy osobně

Nebojte se vyrazit ven a sami zazvonit nebo zaklepat na dveře. Na prolomení ledů je to zásadní. Uvidíte, že vás nikdo neodmítne a kdo bude moci, rád přijde.

 

  • Zapojte ostatní

Pokud řeknete, že vyhlašujete Slavnost buchet a uvítáte, když každý něco přinese, budete možná překvapeni, jak jsou lidé hraví a že kde kdo něco rád ukuchtí.

  • Držte se při zemi

Nejjednodušší je samozřejmě přidat se k zavedeným akcím, kde si stačí postavit stolek s domácím chlebem. Ale vy chcete poznat nejbližší sousedy. A když se potkají jen dvě, tři rodiny, bude to pro seznámení možná lepší, než dav lidí ze 40 domů v ulici.

 

  • Nepotřebujete žádný extra prostor 

V létě je to jednodušší, stačí terasa nebo židličky před domem. Ale i v zimě se dá přece jít ven. Nejbližší náměstí, neprůjezdná ulice nebo i pár laviček v parku poslouží skvěle, jen místo pekáče buchet připravte spíš svařák nebo grog. 

 

  • Stačí základní pohostinnost

Nebojte, na sousedské akci nikdo nečeká prostírání a skleničky. Na plakát napište, ať si sousedi přinesou hrnek. Každý bude mít něco v ruce a ti, které nenapadlo přinést vlastní občerstvení, se nebudou cítit trapně. A vás pak nebude čekat noční u myčky.  

 

Bydlete tam, kde nemusíte utíkat do online světa

Okolo Prahy existují lokality, kde nemusíte pouštět počítač, abyste se setkali s lidmi a cítili se přitom bezpečně. Například projekt Forest Views, který leží v odjakživa oblíbené lokalitě, kam se obyvatelé Prahy i dalších měst vydávají vyčistit si hlavu a nadýchat se čerstvého vzduchu. Nabízí vám unikátní příležitost ke spokojenému bydlení přímo v přírodním parku a mezi sousedy, se kterými si budete rozumět. Ve Forest Views je snadné potkávat se s ostatními venku. Projekt je speciálně navržený se zvýšenou bezpečností pro rodiny s dětmi a spoustou míst k setkávání i pro všechny ostatní. Z Chodova se domů dostanete za 20 minut a do lesa to budete mít doslova jen pár kroků ze dveří.

Líbilo by se vám žít obklopeni přírodou a přáteli?

Ozvěte se nám na webu nebo přes telefon 220 873 614. A volejte, i kdybyste si chtěli zatím jen popovídat. Nebo si alespoň objednejte náš newsletter přímo tady na stránce a mějte informace o projektech a speciálních nabídkách jako první.

Chci vědět o všem jako první