Koupě nového domu je pro většinu z nás novým začátkem a důležitým životním milníkem. Stěhování, které ale radosti z nového bydlení předchází, může mnohé z nás strašit ve spánku celé týdny dopředu. Jak se vyhnout komplikacím s balením či transportem a přestěhovat se bez zbytečného stresu a vrásek?

Fáze 0

Prvním důležitým krokem je stanovení pevného data, kdy stěhování proběhne. Nezapomeňte na to, že přesný termín byste měli znát alespoň měsíc dopředu. Jen tak budete totiž mít jistotu, že stěhovací firmy či společnosti pronajímající stěhovací vozy budou mít volnou kapacitu. 

 

Jakmile budete mít stanoveno datum, měli byste podrobit svoji domácnost důkladné inventuře. Vyhraďte si dostatek času na protřídění skříní s oblečením, knihovny, dokumentů, kosmetiky či elektroniky. Při přebírání buďte důslední a zbavte se opravdu všech věcí, které pravidelně nepoužíváte. Díky tomu si totiž bude jisti, že do svého nového bydlení nebudete zbytečně stěhovat to, co stejně nevyužíváte. Vyřazené oblečení navíc jistě ráda přijme charita a vy tak budete mít kromě dobře zorganizovaného domova i skvělý pocit z pomoci potřebným.

Všechno do krabic!

Přibližně dva až tři dny před vaším dnem D přichází ten pravý čas na balení. Vybavte se dostatečným množstvím krabic, bublinkové fólie, izolepy, samolepek a permanentních fixů, na další dny to budou vaši nejlepší kamarádi. A jakými základními pravidly se během pakování do krabic řídit? Berte v úvahu váhu jednotlivých věcí. Těžší věci vždy dávejte do menších krabic, vyhnete se tak protržení dna i bolavým zádům. 

Dalším velmi důležitým bodem, který byste neměli podcenit, je označování krabic. Na každém kousku by mělo být z každé strany jasně napsáno, jaké věci se uvnitř nachází a alespoň dvě značky: šipka označující víko krabice, tedy kde ji otevřít, a také tečka symbolizující krabici těžkou či křížek pro krabici s křehkým obsahem. Tyto jednoduché pomůcky vám pomohou vyhnout se případným nehodám v podobě převrácení bedny se snadnozničitelným porcelánem či postavení krabice s těžkými knihami na křehké sklo.

Další stěhovací vychytávkou je pak takzvaná “záchranná taška”. Vzhledem k tomu, že stěhování a následné vybalování není vždy úplně svižný proces, určitě se vám bude hodit taška, ve které budete mít zabaleno to nejnutnější, co používáte denně, a navíc důležité dokumenty, které byste neradi ztratili. Ideálně by tedy vaše taška měla obsahovat všechny doklady, oblečení na 2–3 dny, toaletní potřeby a nabíječky.

Informujte okolí

S procesem stěhování je spojeno i několik formálních úkolů. Hlavním z nich je nutnost informovat různé instituce o změně vašeho bydliště. Nezapomeňte proto svou novou adresu nahlásit pojišťovně, bance, poskytovateli telefonních služeb, zaměstnavateli či poště, která bude přesměrovávat dopisy a balíčky.

 

Přestěhujte se do Black Roofs