Znáte ještě ty pravé Velikonoce a dodržujete zvyky každý rok? Sepsali jsme pro Vás klasický Velikonoční pondělní den a další zajímavosti o těchto významných svátcích. Přečtěte si, proč většina lidí prchá za hranice Prahy užít si ty pravé Velikonoční svátky.

 

Co vlastně slavíte

Slovo “Velikonoce” nezvniklo samo od sebe, ale název vyplývá z velké noci, která je stále pro všechny opravdovou záhadou. Té noci totiž Ježíš Kristus vstal z mrtvých. Původem se ale tyto svátky slavily ještě před ním, a to jako svátky jara a nového života a zároveň i porážku zimy. Během našich křesťanských Velikonoc slavíme vlastně obřadní cyklus, který se skládá z ukřižování, smrti a následného zmrtvýchvstání našeho spasitele Ježíše Krista. My sice slavíme jen pár dnů před Velikonočním pondělím, ale celý cyklus trvá 50 dní.

Proč jsou každý rok jindy

Kdo vlastně určuje, jaké datum letos připadá na Velikonoce? Každým rokem se datum Velikonoc mění a to podle úplňku, který je prvním po jarní rovnodennosti, tedy po 21. březnu. Pokud je úplněk však v neděli, Velikonoce se slaví v následující neděli.

Co byste měli dělat celý pašijový předvelikonoční týden a jak se dny v týdnu nazývají?

 

Květná neděle

První neděle z Velikonočního týdne je nazývána podle zdobení kostelů jarními větvemi a upomínku zelených ratolestí v době, kdy se objevil Ježíš Kristus v Jeruzalémě.

 

Modré pondělí

V tento den by nikdo neměl pracovat a dětem či studentům začínají prázdniny. Kostely byly zdobeny modrou látkou, z čehož vyplývá také název.

 

Šedivé / Žluté úterý

V úterý byste měli uklízet a vymést pavučiny ze všech koutů. Obzvlášť pavučiny jsou v tento den symbolem očisty celé chalupy, tedy zbavení se křivd a nesrovnalostí v domě. Jedná se o první jarní úklid a vniknutí nových slunečních paprsků díky umytí oken.

 

Škaredá středa

Symbolizuje pokračování úklidu, ale tentokrát byste se měli vrhnout na dvůr, no a také si nechte vyčistit komín, to Vám zajistí mimo správného fungování i odehnání zlých duchů.

 

Zelený čtvrtek

Tohle je první opravdu významný den. Připomíná totiž poslední večeři a zajetí Ježíše Krista. Zvony v kostele utichly a začaly řehtat řechtačky.

 

Velký pátek

V tento den byl Ježíš Kristus ukřižován a vy byste měli držet půst. Legenda dokonce pravý, že v tento den se otevírají hory které vydávaly poklady. Neměli byste také nikomu nic půjčovat, protože půjčené věci jsou očarovány. Dokonce ani neperte prádlo, protože byste tím symbolicky namáčeli prádlo do Kristovy krve. Zapomeňte také na zahrádku, protože byste neměli ani hýbat se zemí.

 

Bílá sobota

Kdy jindy než v sobotu byste měli jít na proutky, plést pomlázky a začít péct beránky a mazance. Dívky by měly také začít malovat vejce. Tohle je druhý den, kdy Ježíš ležel v hrobě a církev rozjímala nad jeho utrpením a smrtí po celý den. Symbolicky byste také měli pohřbít vše, co Vám brání žít.

 

Boží hod Velikonoční / neděle

Tohle je ta nejdůležitější noc, protože ze soboty na neděli vstal Ježíš Kristus z mrtvých. Měli byste chodit ve svátečním oblečení a přivítat nový život. Rozhodně byste neměli uklízet, prát, mýt nádobí a tak dále, ale naopak se bavit, zpívat, hodovat, barvit vajíčka a to dokonce až do rána.

 

Jak vypadá správné Velikonoční pondělí?

Brzy z rána, nejlépe od rozednění, by měli všichni chlapci vyrazit ven na koledu a vyšlehat děvčata vlastnoručně upletenou pomlázkou z čerstvě natrhaných vrbových proutků. Po celou dobu šlehání by měli odříkavat koledu a na oplátku jim děvčata věnují barevnou stuhu na pomlázku a malované vajíčko. Chlapci mohou koledovat pouze do pravého poledne.

Co jsou symboly Velikonoc?

 

Beránek – Je to symbol obětování Ježíše Krista za spásu světa. V Izraelu je symbolem stáda, které vedl Hospodin.

 

Zajíček – Původem zvyk z Německa, je to symbol plodnosti, života a štěstí. V Bibli symbolizoval vše chudé, pokorné a skromné.

 

Kraslice – Podle legendy pohanské bohyně Eostre, který proměnila umrzlého ptáčka v zajíce, který pak každé jaro kladl vejce. Vajíčko je symbolem života, plodnosti a vděku. Barví se kvůli spojení barev při jarních obřadech.

 

Pomlázka – Dodává ženám mládí, sílu a krásu. Název je odvozen ze slova mládí.

 

Mazanec – Vychází z posvěcení knězem, který dával své pomazání v kostele na nedělní mši. Je symbolem dávání chleba, ale i vítání jarního slunce.

Nejlepší Velikonoce jsou za Prahou

Taky na Velikonoce prcháte z Prahy a jedete si užívat svátky společně s rodinou někde na venkově, kde se tradice ještě dodržují? Zvyky a tradice se totiž nejlépe dodržují tam, kde se s ostatními znáte a nebojíte se zaklepat na dveře souseda. Ve velkoměstech už tyto zvyky vymizely a pokud na někoho zazvoníte, pravděpodobně si budou klepat na čelo.


Bydlete tam, kde si děti užijí takové svátky na plné obrátky a osvojí si české tradice. Začínáme stavět projekt Forest Views v Babicích Dařboži jen 20 minut od Chodova. Řadové domy se zahradou již od 7,5 mil. Kč v promyšleném projektu navrženém pro rodiny s dětmi. Jděte na forestviews.cz, vyplňte krátký formulář a my se Vám obratem ozveme.

Dejte mi vědět