Architekt, co zdůrazňuje přístup před stylem-ismem

Ján Strcula věří, že každý projekt je jedinečný, a proto si zaslouží individuální přístup, nikoli škatulku „tvorby v jednom stylu”. Jak sám říká: „Můj přístup se mění podle geografické polohy budovy, kultury místa i charakteru klienta. Cesta návrhu vede z širokého kontextu územních plánů až po detaily, jakými jsou třeba volba nábytku nebo materiálů. Na základě těchto proměnných pak vznikne nový a unikátní projekt šitý lokalitě a klientovi na míru.“

Jsou to i mezinárodní zkušenosti, které dávají Jánovi možnost tvořit nadčasové a moderní bydlení i v České republice: „Do dnešního dne jsem pracoval s více než 2500 klienty z celého světa. Proto vím, jak je důležité rozpoznat a pracovat s hodnotami jednotlivých etnik a jak hodnoty aplikovat právě do jednoho z nejdůležitějších aspektů našeho života – do způsobu a místa, kde bydlíme.” 

Ráj nemá adresu, musí se najít a dotvořit 

Ján Strcula pracuje v oblasti územního plánování a architektury po celém světě, a to od USA až po státy Blízkého východu. Jak sám říká, vytváření staveb není o technologiích, ale materiálech. A o tom, jak je správně využít – Ján tento proces nazývá „ozvučení prostoru materiály”. Základními stavebními prvky jsou pro něj zkušenosti a intuice, které jeho návrhy utvářejí. Současně vyzdvihuje emoci a atmosféru prostředí, které na místě vytvoří.

Jak Ján Strcula stvořil Black Roofs?

Black Roofs jsou jedinečné nejen svými vlastnostmi, ale také architektonickým provedením, které tyto vlastnosti umocňují a umožňují. Jak nastiňuje přístup Jána Strculy, Black Roofs nevznikly na základě jedné myšlenky, ale rozebrání konceptu, lokální architektury i regulací a omezení, kdy všechny tyto podněty vyústí ve stavbu. A tak je výsledkem stavba, která nejen dotváří charakter obce Vysoký Újezd, ale také stavba, která je vzhledem k volbě materiálů a všech specifik odrazem nároků moderního člověka. 

A kde se vzala inspirace pro Black Roofs? Ján Strcula se spoléhá na intuici, která formuje jeho návrhy. Dle něj kreativita a představivost nemá hranic, což říkal i Albert Einstein.

„Od prvních náčrtů projektu mám v hlavě obraz budoucích majitelů, pro které vytvářím nový prostor. U Black Roofs to bylo samozřejmě náročnější, jelikož je širší škála budoucích klientů. I tak věřím, že vytvořím šťastný domov pro mnoho rodin.” Nejdůležitější pro Jána je vytvoření vhodné atmosféry.

Hned po vstupu do ekodomu Black Roofs vás zaujme výrazná vstupní hala. „Stojím si za tím, že člověk bydlí v momentě, kdy se ve svém domově orientuje a identifikuje se s ním. Bydlení je víc než jen obývání dekorovaného přístřešku. Záměrem bylo, aby vstupní hala byla výjimečná. Symbolizuje  katedrálu – a to svou důstojností, výškou a racionálním prosklením,” popisuje Ján.

Z architektonického hlediska mají eko-logické Black Roofs spoustu dalších výhod. „Je to vysoce prostorově ekonomická stavba. Poměr užitkové plochy k celkové obytné ploše je unikátní – je bez chodeb a pomocných komunikací. Prioritou byl přímý vstup na zahradu ze všech místností a bezbariérový pohyb po celém prostoru,” uvádí Strcula. Za zmínku stojí současný standard, a to dálkové ovládání teploty, žaluzií, hudby, podlahové vytápění. Toto vše přispívá k úspornosti celého projektu, a Black Roofs tak šetří prostředí okolo a zároveň vaše úspory.

Spolupráce s GETBERGem

S rostoucí klientelou, která si uvědomuje, že šetrnost ve všech oblastech života a tak důležité oblasti jakou je právě bydlení a životní styl, roste poptávka po chytrých domech, jakými jsou Black Roofs – eko-logické domy. Občané České republiky si totiž začínají uvědomovat, že jde nejen o ekologický projekt, ale také o velmi chytrou investici. Rád bych pokračoval s navrhováním eko-logického bydlení a i nadále pro GETBERG vytvářel propracované stavby s dokonalým půdorysem a urbanistickým řešením, které naplno využívá poskytnutý prostor,“ uzavírá naše povídání Ján Strcula. 

Víc o ekodomech Black Roofs