Nechte se zasvětit do moderního industriálního stylu zvaný “loft”, který má zajímavou historii a interiéru dodává elegantnost i masivnost průmyslu. Díky oblíbenosti jste už možná v takovém stylu pár doplňků nakoupili, ani o tom nevíte. Zjistěte, jak takový loftový byt vypadá a čím se vyznačuje.

Co je loftový design

Slovo „loft“ doslova znamená podkroví, horní patro skladu nebo tovární budovy. A skutečně, loftové interiéry zpočátku připomínají dílnu nebo manufakturu. Loft je vždy o velkém otevřeném prostoru. Obvykle je hojně zaplněn přirozeným slunečním světlem, které si razí cestu širokými a vysokými okny. Jeho hlavní a charakteristické rysy jsou vysoké stropy v hrubé úpravě většinou z betonu s odhaleným potrubím či trámy. 

V loftovém interiéru převažuje hrubá úprava stěn, která zdůrazňuje původní industriální využití. Krby nebo kamna tradičně sloužily k vytápění továrních prostor a postupem času se tyto prvky loftového stylu staly jeho absolutním vrcholem a jsou s ním pevně spojeny.

Původem z New Yorku

Kořeny loftu pocházejí z newyorského Manhattanu, konkrétně z továrních čtvrtí 40. let. Spolu s rychlým nárůstem cen pozemků v centru města byly průmyslové podniky nuceny přesunout výrobu na předměstí. Prázdné budovy se prodávaly za drobné a zástupci newyorských uměleckých bohémů toho okamžitě využili. V takových prostorách totiž mladí umělci a hudebníci pořádali výstavy, vytvářeli svá mistrovská díla a svým kreativním přístupem se usazovali na obrovských otevřených prostranstvích. Již v 50. letech se tyto byty staly velmi oblíbenými a výrazně se zdražily díky výhodné a prvotřídní poloze, prostornosti a jedinečnému městskému kouzlu. Opuštěné tovární a skladové prostory se tak proměnily v luxusní loftové byty.

Jak dát útulnost loftovému interiéru

Typický loft je většinou jedna velká místnost, interiér je tedy potřeba trochu oddělit. Nejlepším způsobem jak na to, je jasné vymezení prostoru například dle podlahové krytiny, oblíbené jsou především velké koberce, ale lze využít i nábytek nebo vnitřní příčky. Industriální atmosféru dají interiéru právě zdi, které jsou z původních cihel nebo betonu, ale v novostavbě lze využít i praktické tapety ve vzoru cihel, dřeva nebo betonu.

Nábytek jako třešnička na dortu

K dokonalosti interiéru je samozřejmě důležitý správný výběr nábytku, který do loftového stylu pasuje. Hlavním požadavkem pro nábytek jsou funkčnost a minimalismus. Malé křesílka a stolečky, které můžete jednoduše přesunout jsou klíčové. Na velké šatní skříně byste spoléhat neměli, ideální jsou pouze věšáky na kolečkách, které jsou lehce přenositelné. Nevybírejte žádný masivní a vysoký nábytek ze dřeva, ale spíše s kovovou, hliníkovou nebo chromovanou konstrukcí a navíc dominující koženou sedačku v obýváku. Nábytek by neměl být umístěn u zdí, ale spíše v prostoru. To je ten správný loftový nádech u vás doma.

Důležitá jsou světla

Loft se vyznačuje použitím různorodých světelných prvků. Pomocí velkého množství svítidel můžete prostor ve tmě nejen dokonale osvětlit, ale také zonizovat, přičemž díky tomu zvýrazníte každou obytnou zónu zvlášť. Pro velkou místnost je dobré použít masivní stropní lustr s kovovým rámem a skleněným stínidlem. Tento detail zdůrazňuje kouzlo stylu a stane se ústředním akcentem obývacího pokoje nebo jídelny.

Závěsná svítidla jsou oblíbená kvůli volně visícím drátům a často se používají v kombinaci s řetězy. Takové lampy lze snadno spustit a zvednout do požadované výšky a vytvořit tak jakousi girlandu. Skvěle podpoří lehkou elegantnost, přitom masivnost průmyslu.

Dnešní dotek loftu

U nás se loftový design stal velice populárním hlavně v oblasti doplňků, menšího nábytku a osvětlení. Základy loftového interiéru najdeme spíše v moderních novostavbách, které jsou na to schválně přizpůsobené, nejčastěji například menší dvoupatrové byty, které už jen čekají, až si je vybavíte a podpoříte jejich loftový design.

ICON park s loftovými stropy

V nové moderní čtvrti, která bude postavená jen 10 minut od letiště, budou byty s balkonem nebo terasou uzpůsobené právě pro vybavení v loftovém designu. V základu budou stropy v betonovém provedení a okna jsou od stropu až k podlaze. Tyhle byty k tomu přímo vybízejí. Navíc si v rámci klientských změn, můžete byty vylepšit a vybrat si z několika barev doplňků, jako jsou například zásuvky a vypínače. Naplánovat si pak můžete celý interiér v předstihu a dopilovat ho k naprosté dokonalosti. 

Byty jsou právě v prodeji a mizí před očima. Vybrat si můžete 2+kk nebo 3+kk s balkonem nebo terasou. Zavolejte na +420 220 873 614 nebo rovnou vyplňte formulář na iconpark.cz.

 

Chcete získávat informace jako první? Přihlašte se k odběru newsletteru tady na stránce a získejte exkluzivní informace o nových projektech, předprodejích a speciálních nabídkách.

Chci vědět o všem jako první