Dlouhodobý pocit spokojenosti úzce souvisí s bydlením. Obecně platí, že život v přírodě a klidu venkova je doslova balzám na nervy. Co když je ale váš partner ryzí člověk velkoměsta a má o životě jiné představy? Může to fungovat?

Obecné zákonitosti při výběru místa, kde bude váš domov, jsou poměrně jasné: 

  • dostatek životního prostoru,
  • příroda a zdravější prostředí,
  • solidní vybavenost v místě nebo okolí,
  • dobré sociální vazby v komunitě pro vás i vaše děti. 

Jenže když dojde na detaily, každý z nás jsme trochu jiný. Pod dostatkem prostoru a zeleně si každý může představovat něco jiného. Ale nebojte, není tak těžké se sladit – zeleň a klid nakonec okouzlí každého. Jen je potřeba si případné rozdíly uvědomovat, mluvit o nich a vycházet si vstříc. 

 

Jak moc je potřeba příroda

Hodně. Pokud tuhle část podceníte a místo bude vybírat partner, který žije v představě, že musíte rozhodně bydlet blízko městského centra, minimálně pro vaše dítě to bude průšvih. Blízkost k přírodě totiž není jen nějaká EZO móda. Malý kontakt s přírodou má dokonce odborné označení – Porucha NDD (Nature Deficit Disorder) znamená něco jako psychické problémy způsobené nedostatkem přírody. Městské děti už moc neví, jak voní les. A když tam vyrazí, tak jedině v doprovodu „odpovědné osoby“. Nemusíte být žádný extrémně zodpovědný rodič, který nenechá dítě ani ušpinit si boty. Mimořádnou ochranu dětí dnes totiž vyžaduje přímo zákon.

Děti potřebují vyrůstat „jako dříví v lese“

Když bydlíte ve velkoměstě, můžete v podstatě zapomenout na klasická rozbitá kolena, stavění bunkrů, pletení věnečků z pampelišek a všechno ostatní. Když už budete mít v okolí park, nejspíš v něm bude zákaz chození po trávníku. Lezení po stromech? No to jste se úplně zbláznili… Dotýkat se přírodnin bývá v podstatě zakázáno. Stručně řečeno, pokud chcete mít zdravé děti, poohlédněte se raději po místě, kde ještě existuje skutečný přírodní život. Máte pocit, že ve městě se o děti aspoň nebudete tak bát? Omyl. Nemusíme ani mluvit o dopravě a anonymitě. I když jde o hru, k závažnějším úrazům dochází mnohem víc u dětí, které jsou extrémně chráněné, a tím i výrazně méně zdatné.

 

Jak vynahradit chybějící město? 

Dobře, ale třeba děti neplánujete, nebo už vám naopak „vylétly z hnízda“, takže máte paradoxně vlastně poprvé možnost vybrat si bydlení opravdu jen podle sebe a svých představ. Jaké jsou argumenty, když se váš partner / partnerka nechce vzdát města? Důležité je říct, že když si vyberete správně, v novém bytě či domě na zelené hranici metropole nikomu městský život vůbec chybět nemusí. Nikdo jistě nebude postrádat smog, hluk, davy nebo věčné kolony. Městským životem myslíme všichni společenský život, pestrý výběr obchodů a služeb, zkrátka dostupnost všeho, co vás zajímá.

 

Skvělé bydlení za Prahou předčí metropoli ve všem

Když si vezmete kvalitu života v oblíbených obcích jako Říčany, Unhošť, Strančice nebo třeba nedávno ještě téměř neznámý Vysoký Újezd, nemůže se jim hlučná metropole vyrovnat ničím. Dostupnost centra Prahy je z nich třeba i díky příměstským vlakům často lepší (a rozhodně příjemnější). Za velkými nákupy a zábavou jezdíte stejně jako Pražáci do OC na okraji města – přičemž ta vaše cesta je zase snadnější. A především máte kdykoli možnost se vrátit do hájenství klidu a zeleně ve vlastním domově kousek od metropole. Se sousedy, kterým tykáte, se zahradou, kde můžete relaxovat, kdykoli vás napadne, a s okolím, které vy máte za humny, zatímco měšťáci se k němu musí složitě prokousat při uspěchaném víkendovém výletu.

Máte hned chuť přestěhovat se za město?

Vůbec se vám nedivíme. Právě teď začínáme prodávat prvních 12 jednotek opravdu unikátního bydlení v centru Dolního Posázaví, takže v srdci přírody, a přitom kousek do metropole. Nenechte si ujít zaváděcí ceny! Ozvěte se nám na webu nebo přes telefon 220 873 614. A vůbec nevadí, pokud si zatím chcete jenom popovídat. Zůstaneme v kontaktu, takže získáte všechny naše novinky a nejlepší nabídky z první ruky. A až na to přijde, rozhodně si i mnohem lépe a výhodněji vyberete nový domov. První skvělý krok je objednat si náš newsletter přímo tady na stránce. Akce pro omezený okruh zájemců už vás nikdy neminou.

Chci vědět o všem jako první