Jako dalšího jsme vyzpovídali Kamila Dunaje, který je v GETBERGu skoro nejdéle. Přečtěte si o jeho zkušenostech z práce na Blízkém Východě, vizi vývoje developmentu v Praze a představě o vysněném bydlení.

1. Jaká je přesně vaše pozice? Co v GETBERGu máte na starost?
V GETBERGu pracuji na pozici development director. Na starost mám aktivní vyhledávání nových příležitostí pro společnost, a to nejen v developmentu, ale i v tom, jak vylepšit služby pro naše klienty a co jim nabídnout jako přidanou hodnotu. Mezi mé úkoly patří i hledání nových partnerů.

2. Jak a kdy jste se dostal k realitám?
Už od malička mě bavilo si cokoliv modelovat a stavět. Po vystudování architektury jsem nastoupil do ateliéru, který vedl známý architekt Jakub Cigler. Tam jsem se toho naučil hrozně moc. Hlavně to, jak komunikovat složité myšlenky a stavební postupy širokému publiku a jak tvořit lákavé prezentace, které zaujmou i člověka, který o stavebnictví nic neví.
Líbilo se mi, že jsem nepracoval na novostavbách, ale na na re-developmentu starých domů. To vyžaduje notnou dávku kreativity a důkladnou práci s prostorem. Tyto zkušenosti se mi velmi hodily i při mé práci v Dublinu.

3. Jaká byla spolupráce s Foster + Partners?
Spolupráce byla rozhodně zajímavá, podíleli jsme se na vzniku nového města uprostřed pouště v Kataru. V srdci města jsme měli vystavět finanční centrum. Nutno říct, že Fosters and Partners drží laťku kvality velmi vysoko a největší důraz kladou na estetično, vše musí vypadat dokonale.
K projektu Lusail City jsem se původně dostal jako architekt, záhy se ze mě ale stal manažer celého projektu. 

4. Co bylo na práci nejnáročnější?
V zahraničí, zvláště na Východě, se musíte umět přizpůsobit tamější mentalitě a standardům, jež jsou velmi odlišné od našich středoevropských. Jako zkušený profesionál ale zároveň máte znalosti a zkušenosti, díky kterým víte, jaké řešení je nejlepší. Je to hodně o diplomacii.

5. Jaký byl život v zahraničí? Jak na to reagovala vaše rodina?
Manželka s dětmi se za mnou přestěhovali po třech měsících od mého nástupu. Dcery byly malé, dodnes o Kataru mluví jako o svém domově. Zpátky do České republiky jsme se přestěhovali teprve loni a všechno tady pro ně bylo nové. Nejvíc se divily, když poprvé viděly naživo padat sníh. 

6. Byl jste koordinátorem pro projekt Lusail City, v čem to bylo odlišné od práce pro GETBERG?
To nejde tak snadno porovnávat, vždycky je to o člověku. Musíte vědět, jak stejný fakt podat různým lidem z různých zázemí. 

7. Jaký z projektů GETBERGu vám nejvíce přirostl k srdci a proč?
Velmi jsem si oblíbil projekt, který je zatím v zárodku, a tak o něm bohužel nemohu mluvit. K srdci mi ale přirostl i projekt Čimice, jedná se totiž o mou první akvizici v rámci GETBERGu. Moje architektonické oko spatřilo v pozemku obrovský potenciál, podařilo se mi přesvědčit vedení, že se jedná o skutečně výjimečné místo a voilà! Rýsuje se, dle mého názoru, jeden z nejmodernějších a nejhezčích našich projektů, ze kterého je nadšená i městská část Prahy 8, kde se domy budou nacházet. 

8. Jaká složka vaší práce vás baví nejvíc?
Nejvíce mě baví, že s GETBERGem si neustále zkouším a tvořím něco nového. A jsem rád, že ačkoliv už nejsem jedním z architektů, na jejich práci neustále dohlížím a koordinuji náš skvělý tým. 

9. Pracujete v developerské společnosti. Jak ale vypadá vaše bydlení?
V mém bydlení se rozhodně odráží moje vášeň přetvářen staré domy s tradicí. S manželkou jsme vždy věděli, že se chceme vrátit do Čech a tak jsme si nechali dostatečný prostor na to najít vysněné místo, kam se chceme jednou s rodinou vrátit. 5 let jsme hledali a nakonec jsme koupili prvorepublikovou vilu z roku 1905 v Říčanech. Postavena byla za Rakouska-Uherska a sloužila jako letní sídlo bohatého podnikatele z Prahy. Byla opravdu ve špatném stavu a tak jsme zachovali v podstatě jen obvodové zdi a replikovali zbytek. I když by nás finančně vyšlo mnohem lépe dům celý zbourat, nechtěli jsme to, vybrali jsme si tuto vilu právě kvůli jejímu charakteru. Teď je zvenku původní, ale uvnitř skrývá moderní technologie. 

10. Jak trávíte volný čas?
S rodinou. Často jezdíme k vodě, hlavně do termálů, protože dětem moře a oceán opravdu chybí. 

Kamil s rodinou na naší akci Rozjeď Vysoký Újezd

11. Jak byste svými slovy popsal, čím se GETBERG liší od jiných developerů?
Zaměřujeme se na vyšší střední třídu. Hledáme lokality v dostupné vzdálenosti od Prahy, hledáme části, kde chceme lidi udržet. Chceme, aby se naši klienti mohli zabydlet na místě, kde mohou plnohodnotně žít bez potřeby kamkoliv dojíždět. 

12. Čím jste si přál být v dětství?
Jako malý jsem chtěl být cukrářem, protože tak bych mohl vymýšlet různé druhy a tvary dortů. 

13. Máte nějaké motto, kterým se v životě řídíte?
Motto nemám, ale hodně mě ovlivnila rada, kterou jsem kdysi dostal. „Jdi si vlastní cestou.” Zní to jako samozřejmost, ale chvíli mi v životě trvalo, než mi došlo, jak pravdivé to je. Lidé okolo vám mohou radit a předávat zkušenosti, ale nakonec je jen na vás, jak s těmito radami naložíte a kam se vydáte. 

14. Preferujete bydlení na vesnici, nebo ve městě?
Za městem. Dřív jsem si říkal, že by mi vadilo dojíždět, ale teď je to vždycky čas, na který se hrozně těším. Sednu si do vlaku a v klidu si přečtu zprávy nebo projdu harmonogram dne, potkávám spoustu zajímavých lidí… Nechápu lidi, co se mačkají s autem v zácpě!

15. Co je podle vás posláním architektury jako oboru?
Co nejvíce zachovat historické budovy, ale vdechnout jim nový život. Myslím, že je to směr, kam bychom se měli ubírat. Ve světě ubývá prostoru, trend je zamezovat stavění na zelených plochách. Město čím dál víc vyvíjí tlak spíše na modernizaci a přestavbu zanedbaných městských částí. Krásným příkladem je Karlín, který jen pár let zpátky rozhodně nebyl tím moderním místem plným roztomilých kaváren, jakým je dnes. 

Přečtěte si další rozhovory