Ještě před rokem mohl z domova pracovat málokdo. Dneska je ale všechno jinak, na výhody home office si zvykly i firmy a kromě větší volnosti svým lidem rády předaly i starost o místo a klid k práci. Už jste zkusili garden office?

Biofilie není žádná psychická úchylka, ale naopak zdravá teorie, podle které má člověk vrozenou potřebu být co nejvíce ve fyzickém kontaktu s přírodou. Studie potvrzují, že lidé se v zeleni cítí lépe, jsou klidnější a méně vystresovaní. To dá ostatně rozum – sami si přece jezdíme odpočinout do přírody, a ne na sídliště. A proč to tady píšeme v souvislosti s prací z domova? No protože si teď můžete místo home office alespoň na léto vyzkoušet garden office.

Příroda je nejlepší kancelář

Z výzkumů vyplývá, že v přírodním prostředí jsme asi o 7 % produktivnější. Právě proto se ostatně stále častěji mluví o tzv. biofilním designu kanceláří, ve kterých mají přírodní prvky stále větší důležitost. A sebemodernější „office“ už dneska v každoročních oceněních nejlepších kancelářských prostor nemá šanci, pokud neobsahuje taky nadstandardní množství zeleně. Jak ale říkáme – pokud máte zahradu nebo balkon či terasu s výhledem do zeleně, žádného kancelářského designéra domů nepotřebujete. Stačí vzít počítač a jít ven.

Komu se zelení, tomu se nelení

Troufneme si dokonce tvrdit, že produktivnější budete o více než sedm procent. Zvlášť, když si venku vyhradíte místo, kde budete pouze pracovat. Uvidíte, že se váš mozek začne přepínat do profesního módu, už když tam půjdete. A pokud budete důslední a trpěliví ve vysvětlování, i děti si zvyknou, že tam a tam tatínka nebo maminka nemají rušit. Po čase poznají, kdy jste v práci a kdy si s vámi můžou hrát. Pokud máte šanci mít na zahradě i vlastní přístřešek, jednoduše ho „po práci“ zamknete a nenechavé prstíky se k prezentaci pro důležitého klienta nedostanou. 

I občasná práce venku šlechtí

Máte pocit, že být venku kvůli práci celý den, je na vás trochu moc? Může být. Ostatně nikdo přece neříká, že nemůžete svůj „zasedací pořádek“ obměňovat. Na zahradu můžete chodit třeba jen vyřizovat hovory, řešit problémy nebo přemýšlet. Uvidíte, že když vylezete z ulity sestávající ze stolu a počítače, budete kreativnější. Zahradu klidně také využijte třeba jen na obědy. Nic vás neosvěží více, než obědvání venku. Jíst u pracovního stolu není nejlepší nápad, poněvadž si oči neodpočinou od obrazovky, a tím se sníží vaše odpolední produktivita.

Jak si zařídit garden office

Asi nejpokročilejší jsou v úvahách o garden office Angličané. Ne nadarmo právě u nich vzniklo úsloví „můj dům, můj hrad“ – i ten nejmenší dům v Anglii má obvykle alespoň mini zahrádku. Proto tam také existují specializované firmy nabízející zahradní přístřešky uzpůsobené na kancelář. Na naše peníze stojí od 90 do 600 tisíc, ale s trochou české skromnosti se bez takové investice snadno obejdete. Stačí si dát malou rozcvičku, vynést ven stůl a natáhnout k němu prodlužovačku. Letošní deštivé počasí takovému řešení samozřejmě úplně nepřeje, ale pořízení malého party stanu je opravdu mizivá investice, která se vyplatí i pro jiné příležitosti.

Za Prahou se zelení

V našich rezidenčních projektech dlouhodobě myslíme nejen na práci z domova (dokonce s možností změnit dispozici bytu a zvětšit si pracovnu), ale i na dostatek možností pro práci ze zahrady – nebo alespoň s výhledem do zeleně. Přesně tak je projektovaná například drtivá většina jednotek našeho aktuálního a již téměř vyprodaného projektu East Gardens Strančice, který má zahradu přímo v názvu.

Přijeďte s námi Rozjet Strančice!

Hledáte lepší bydlení nebo se ještě rozhodujete? Máme pro vás „Den otevřených dveří“ pro celou rodinu přímo na místě vznikajícího projektu East Gardens. Mrkněte na pozvánku, zaregistrujte se a využijte možnost získat všechny informace z první ruky přímo od našeho ředitele výstavby a designu Kamila Dunaje a dalších kolegů. Na místě bude program pro děti, jídlo i pití zdarma a živá kapela.

 

Máte dotazy ohledně projektu nebo chcete vědět o dalších připravovaných projektech jako první? Kontaktujte nás zde nebo na telefonu 220 873 614 nebo si přímo tady objednejte náš newsletter: všechny novinky a výhodné prodejní akce se k vám dostanou dřív než k ostatním.

Chci vědět o všem jako první