Kdybyste hledali aktuální trendy v ekologickém bydlení, nejspíš vás překvapí, že často nejde o žádné vesmírné technologie. Základem je selský rozum, pak úcta k přírodě, a teprve potom nějaké moderní vymoženosti.

 

Ekologickou úroveň bydlení totiž předurčují už mnohem základnější věci, než samotná energetická náročnost stavby nebo možnosti zpracování odpadu. Když začnete úplně „od podlahy“, rozhoduje například vybraná lokalita. Ptáte se proč? Protože s vaším bydlením souvisí i emise produkované tím, že jezdíte do práce v Praze. Nebo prostě jen na nákupy, za kulturou atd. Pokud budete bydlet na místě, odkud se do civilizace dostanete jedině autem, rovnou si pište mínus za dopravu.

Přírodu šetří už pravidelné využívání MHD 

Skvělý příklad ideální lokality jsou třeba East Gardens Strančice, náš nejnovější projekt rodinného bydlení. Už díky místu, kde bydlíte, totiž vaše uhlíková stopa klesne. A to i ve srovnání s bydlením v Praze samotné. 

  • Do centra Prahy se dostanete v rámci pražské integrované dopravy tím nejekologičtějším prostředkem – vlakem, bez přestupu až na Hlavní nádraží.
  • Díky skvělé vybavenosti obce máte všechno po ruce a pokud do metropole nutně nepotřebujete, vůbec tam nemusíte – nákupy, lékař, škola, všechno obstaráte pěšky. To je další velká úspora emisí.
  • Příroda vás mnohem víc motivuje k pohybu, takže si zvyknete i vzdálenější vyřizování obstarat na kole. Zvlášť, když skoro všude vede cyklostezka.

 

Ekologické bydlení stojí na kvalitě stavby a architektury

Velkou roli hraje samozřejmě i nemovitost samotná. Zase ale platí, že velkou část ekologického přístupu tvoří dávno známé a základní prvky:

  • Využití lokálních dodavatelů. 
  • Kvalitní a trvanlivé materiály. 
  • Architektonické řešení, které podporuje energetickou hospodárnost – například už v promyšleném rozložení dispozic. 

 

No a teprve ve třetím kroku se dostáváme k moderním technologiím a případně i cenově nákladnějším řešením. Současně je ale potřeba říct, že opravdu promyšlené ekologické prvky často znamenají zejména chytrou energetickou úspornost a buď se vyplácejí rovnou, nebo po relativně krátké době používání. Jak navíc upozorňuje majitel Getbergu Egor Khlebnikov, taková řešení zvyšují cenu nemovitosti: „Rozvoj technologií je ohromující. S jejich pomocí už dnes rozhodujete o tom, jestli bude vaše bydlení za nějakých 10–15 let zastaralé nebo moderní. Fotovoltaika byla před lety výjimečná, ale dneska si panely pořizuje kde kdo. V podstatě platí, že čím lépe řešíte ekologické nároky, tím vyšší budou standard a hodnota domu v budoucnu.“ 

Ekologické technologie šetří přírodu i peníze

Pokud si jako příklad zase vezmeme East Gardens Strančice, tak společně s domem nebo bytem noví majitelé získají hned celou řadu ekologických, a tím i energeticky nebo přímo finančně úsporných řešení. U většiny z nich se navíc mohou rozhodnout, jestli do nich investovat hned, nebo je instalovat časem:

  • Vlastní kontejnery na třídění – úspora za placený svoz odpadu.
  • Solární ohřev vody a příprava na fotovoltaické panely – úspora za elektřinu.
  • Podlahové vytápění s regulací pro každou místnost zvlášť a přípravy pro rekuperaci teplého vzduchu, klimatizaci i venkovní žaluzie – to všechno znamená úsporu za energie.
  • Koncept Smart Home Ready pro všechny domy i byty v East Gardens. 
  • Příprava na využívání tzv. šedé, odpadní vody – úspora za vodné a stočné.
  • Příprava pro nabíječku elektromobilů – úspora za palivo, nižší emise.

Jaká bude ekologická budoucnost? 

Pokud se naplní alespoň část vizí bydlení zítřka, bude to plus pro všechny. Getberg sleduje trendy v nejrozvinutějších zemích světa a snaží se je aplikovat v ČR. „Dneska už se majitelé nedrží rčení „můj dům, můj hrad“ a nestojí o dvoumetrový plot. Ještě ale nechtějí moc slyšet, že pro celistvý projekt je i z jejich pohledu lepší centrální vytápění,“ uvádí Kamil Dunaj, ředitel výstavby a designu. „Domy spolu mohou komunikovat a přeposílat si energie. Některé jsou přes den poloprázdné, zatímco jiné v plném vytížení, protože majitelé mají děti a/nebo pracují z domova. A podobně. V zahraničí už to není žádné sci-fi a my sami pracujeme na projektu, kde chceme podobná řešení použít,“ dodává.

„Chceme postavit plně ekologickou vesnici“

Ekologie a úspory za energie patří pro Getberg mezi hlavní priority. „Brzy bude až 30 % našich projektů ze dřeva, podobně jako dřívější Black Roofs. Dnes už existují technologie, které udělají ekologické bydlení i z víceméně běžného projektu. Ale my chceme jít ještě dál – začátek je najít obec, ve které půjdou takové technologie ideálně aplikovat, použít maximum recyklovaných materiálů a podobně. Pracovně tomu říkáme projekt Getberg Wood. V Česku zatím nedozrály podmínky. Ale až přijde čas a také najdeme dost lidí, pro které je ekologie skutečně na prvním místě, půjdeme do toho,“ uzavírá Egor Khlebnikov. 

Že to s ekologií myslíme vážně, se můžete přesvědčit v přehledu našich aktuálních projektů. Třeba vám některý padne do oka. Můžete se nám pak rovnou ozvat přes kontaktní formulář nebo na čísle 220 873 614.

Chci žít ekologicky