Přátelská komunita je jedním ze základů kvalitního bydlení. Život obklopený přáteli vyhovuje nejen lidem, ale také stromům. Vědci stále častěji zjišťují, že i stromy mají podobné potřeby jako lidé. A obdobně u nich fungují dokonce i vztahy.

 

Lidé si mohou v rámci komunity pomáhat všemi možnými způsoby. Vzájemně zvyšují bezpečnost bydlení, informují se o dění v okolí, pořádají společné akce nebo si třeba hlídají děti. Proč ale život v komunitě láká jiné tvory nebo dokonce rostliny? Stromy si samozřejmě nedají víkendový fotbálek, ale například malé stromky budou ve spřízněném porostu také prospívat lépe, než uprostřed vyprahlé louky či naopak v neprostupné „džungli“, kam se sotva kdy dostane sluníčko. Přátelské okolí znamená ideální podmínky pro život.

Nejdokonalejší seismický systém na světě

„Stromy jsou základem lesa. Ale les, to je mnohem víc, než vidíme,“ tvrdí kanadská vědkyně Suzanne Simard. Ta zjistila, že stromy mezi sebou umí velmi efektivně komunikovat a tvoří časem celá společenství, která v praxi fungují podobně jako lidská komunita. Chrání slabší jedince, informují ostatní o tom, co se děje kolem nebo varují před nebezpečím. Přírodovědkyně tvrdí, že pod povrchem je další svět nekonečných biologických cest, které spojují jednotlivé stromy a umožňují jim komunikovat mezi sebou.

Rostlina efektivnější než čidla

Japonské albízie (asijská rostlina zahrnující více než 120 druhů popínavek, keřů nebo stromů o výšce až 50 metrů) dokáží předpovědět tsunami nebo zemětřesení. Podobně jako zvířata, která se začnou schovávat nebo někam utečou. Rostliny ovšem nikam utéct nedokážou. To ale neznamená, že jsou bezbranné. Některé albízie umějí pomocí propojených systémů kořenů na seismické vlny reagovat. Stejně jako dokáží na noc nebo v dešti zavřít korunu, v oblastech s vyšší seismickou aktivitou dlouhodobě zpevňují kořeny. A možná i proto, že potřebují varování opravdu brzy, vycítí prý albízie zemětřesení dříve než jakýkoliv živočich nebo čidla.

Lesy mají perfektní logistiku

Komunikace mezi stromy je nejvíc patrná v přírodních lesích a pralesech, kde do křehkého ekosystému nezasahuje člověk. Tam mezi sebou stromy nesoupeří, ale pomáhají si. Mají své pevné místo na zemi a směrem nahoru do korun stromů jejich větve slábnou a rostou tak, aby měl prostor i jedinec vedle nich. Komunitu řídí tzv. mateřské stromy, které posílají ostatním instruktážní a varovné signály. Obstarávají výživu mladým semenáčkům, pomáhají jim překonat nemoci nebo se vyrovnat se škůdci. Skrze síť hub mohou zdravé stromy posílat vodu, cukr i živiny. Jeden mateřský strom může být v lese propojen se stovkou dalších stromů. Pozorování v deštných pralesích v Amazonii ukázalo, že pokácení mateřských stromů naruší vzájemnou síť. I když zdravý les sám o sobě přežije, zhroucení systému znamená, že stromy mnohem hůře prospívají a les se přestane obnovovat.

Lepší život začíná ve zdravém prostředí

Stromy bychom neměli brát jen jako materiál na výrobu nábytku nebo dřevo do kamen. Jsou nedílnou součástí našeho okolí a díky jejich blízké přítomnosti se i my cítíme zdravěji. Poskytují nám čerstvý vzduch, ochlazují nás v létě svým stínem a zadržují vodu v krajině. Vzpomeňte si, že pokaždé když vstoupíte do lesa, automaticky se zhluboka nadechnete. Je to tím, že se konečně pořádně nadechnout můžete. Když bydlíte blízko lesa, zlepší se vám fyzické zdraví, sníží se vám hladina stresu a budete se cítit prostě skvěle.

Bydlete v centru lesa

Přemýšlíte nad novým bydlením ve zdravějším prostředí? Právě teď je čas na to prozkoumat náš nový projekt Forest Views, který se nachází v naprosto jedinečné lokalitě v centru lesa. Zanechte nám svůj email a dozvíte se jako první o dalších nových projektech, neveřejných akčních nabídkách a o zahájení dalších etap prodeje. Neváhejte se nám ozvat na webu nebo na telefonu +420 220 873 614. Pomůžeme vám s výběrem osobně a společně najdeme to nejlepší pro vás.

Chci vědět o všem jako první