Stačí se pár minut dívat z okna na koruny stromů nebo se krátce projít parkem a člověku se prokazatelně sníží krevní tlak. Nejsou to žádné pohádky. Prokázali to vědci, opakovaně. A teď si představte, že v té zeleni žijete.

Cvrlikání ptáků, stromy, louky, zlátnoucí pole nebo pohled do proudu řeky… Stalo se vám někdy, že jste byli ve stresu a jakmile jste vyjeli do přírody, tak se vám ulevilo? Není to náhoda. Opakované výzkumy prokázaly, že většině lidí skutečně stačí chvíli koukat do korun strom nebo na louku vlnící se ve větru a je jim prostě dobře. Je vědecky dokázáno, že zeleň má na naši psychiku velmi pozitivní vliv. Přemýšleli jste někdy, proč jsou psychiatrické léčebny většinou doslova utopené ve vegetaci? Aha!

Stromy za oknem znamenají zdraví

Vědci z University of East Anglia zkombinovali výsledky několika vědeckých studií z posledních let a dokázali, že častý pobyt v zeleni nejen snižuje krevní tlak, ale také zlepšuje imunitní funkce organismu a snižuje riziko cévních mozkových příhod, stejně jako astmatu i kardiovaskulárních chorob. Stovkám vědeckých studií ale předcházel jeden zásadní objev. Jako první poukázal na vliv přírody na naše fyzické i duševní zdraví mladý psycholog Roger Ulrich. V 80. letech minulého století analyzoval záznamy pacientů po operaci žlučníku. Zjistil, že ti, kteří měli během rekonvalescence postel s výhledem na stromy, žádali po sestrách měně léků na bolest, těšili se lepší náladě a z nemocnice byli většinou propuštěni dřív.

Čím blíž máte zeleň, tím jste zdravější

A nejde jen o to, na co koukáte z okna, ale i v jaké čtvrti bydlíte. Nizozemská výzkumnice Jolanda Maas provedla analýzu zdravotních záznamů tisícovek respondentů a zjistila, že vzdálenost bydliště od zeleně přímo ovlivňuje zdraví u většiny z nich. Od té doby proběhlo mnoho dalších výzkumů, které potvrdily, že výhled do zeleně narozdíl od výhledu na beton, cihly nebo asfalt pozitivně ovlivňuje spoustu aspektů našeho života – od počtu dní na nemocenské, případů domácího násilí, produktivity práce, školního prospěchu nebo kvality sousedských vztahů. 

 

Přírodu zkrátka potřebujeme. Odjakživa.

Potřeba výhledu do krajiny není nic, co by se objevilo s moderním životem a touhou odpočinout si od zastavěných území. Evoluční psychologové vysvětlují, že právě dobrý výhled měl strategický význam už od pravěku. Naši předkové potřebovali mít přehled, prostě aby včas zaregistrovali nebezpečí. I proto nás výhled do dálky uklidňuje. A zkušenosti, které si neseme od pravěku, se projevují i v tom, jak máme rádi vůni půdy po dešti. To zase vychází z toho, že vnímáme organickou sloučeninu nazývanou geosmin. Vábivá vůně krajiny po dešti je pozůstatkem pragmatického mechanismu, který pomáhal pravěkým lidem najít v neznámém prostoru zdroj vody.

 

Člověk patří do přírody

Jediná procházka mezi stromy nejen snižuje míru stresu, ale zlepší soustředění a mentální výkonnost obecně. „Když jsme unavení, jednáme impulzivněji, máme sklon k závislostem, agresi nebo obezitě. Snížení únavy zlepšuje soustředění, posiluje vnímavost k vlastnímu tělu a zvyšuje názorovou otevřenost,“ říká Jan Krajhanzl, ekopsycholog z Masarykovy univerzity v Brně. Příroda zkrátka uzdravuje. A to i na dálku nebo v malém množství. Pomáhá už to, když si byt zaplníte pokojovými květinami nebo si vyvěsíte fotky přírody v obýváku. A teď si představte, že dokonce bydlíte pár desítek metrů od lesa nebo máte vlastní zahradu. Bydlet mimo město je jednoduše to první, co můžete pro psychické zdraví sebe i své rodiny udělat.

Bydlení na zeleném okraji Prahy je nej

Právě pozitivní vliv zeleně na zdraví je jeden z důvodů, proč se u rezidenčních projektů Getberg zaměřuje na lokality těsně za Prahou – Vysoký Újezd, Unhošť, Strančice… Ideálně s kompletní občanskou vybaveností a skvělým spojením s centrem metropole díky ekologicky příznivému příměstskému vlaku. Taky chcete bydlet zdravěji? Neváhejte se nám ozvat přes web nebo na telefonu 220 873 614. A nevadí, ani pokud si chcete jenom popovídat. Zůstaneme v kontaktu, takže získáte novinky a nejlepší cenové nabídky z první ruky. Na začátek si přímo tady na stránce objednejte náš newsletter. Akce pro omezený okruh zájemců už vás nikdy neminou.

Chci vědět o všem jako první