Slunce začalo hřát, mrazíky už pravděpodobně nepřijdou a vy už plánujete sázení bylinek a rostlin na své zahrádce? V článku zjistíte, které byliny by u Vás rozhodně neměly chybět a jak je sázet vedle sebe, aby se dařilo celému záhonku.

Připravte jim půdu

Do času na přípravu půdy zahrňte úklid i pročištění okolí záhonku, značnou část času věnujte také samotné půdě. Snažte se jí zbavit veškerého plevele a drnů. Pokud jsou na záhonku staré uschlé rostliny, buď je odstraňte nebo je zakopejte alespoň 20 cm pod povrch. Nakonec byste ji měli pohnojit kompostem či hnojivem a nechat to chvíli vstřebat. Nejlepším hnojivem je samozřejmě to přírodní, tedy kompost. Jeho výroba ale může trvat i 2 roky, přečtěte si více o kompostu v našem předešlém článku zde. Využít ale můžete například kopřivy, které stačí nasekat, dát do nekovové nádoby a zalít dešťovou vodou a necháme kvasit 4 týdny. Poté získáme tekuté hnojivo s vysokým obsahem dusíku, který podporuje růst. Veškeré tyto přípravy by měly být splněny do konce března, ale pokud jste to nestihli, neznamená to, že už nemá smysl sázet.

Bylinky jsou zázrakem

Bylinky by na žádné zahrádce neměly chybět. Mají léčivé účinky a ještě k tomu se s nimi skvěle vaří a většinou jsou i snadné na pěstování. Nevadí jim být blízko sebe a konkurovat si, ačkoliv ne všechny by měly být vysazeny těsně vedle sebe. Většina vyžaduje spíše slunné prostředí, ale také vláhu, takže se připravte je častěji zalévat. Níže si přečtěte, jaké bylinky jsou základem pro každou zahrádku a které by neměly být vedle sebe.

Bazalka je přísadou do všeho

Jasnou klasikou bylinkové výsadby je bazalka. Ta je brána dokonce i jako odpuzovač některých škůdců a nejlépe se jí daří vedle rajčat nebo okurek a když ji vysázíte mezi saláty, bude odpuzovat jejich škůdce. Pokud ji plánujete pěstovat rovnou od semínka, raději ji zasejte uvnitř v květináči a až rostlinka povyroste, teprve potom ji můžete přesadit ven na záhon. Bazalka totiž v prvopočátku nemá ráda chladné a vlhké prostředí. Je známá také svými léčivými účinky, pomáhá správnému trávení, mírní bolesti hlavy a celkově stimuluje metabolismus. Je oblíbeným kořením při grilování, do těstovnin, ale také do salátu s rajčaty a mozzarellou známý jako Caprese.

Máta je letním osvěžením

Určitě by na vaší zahrádce neměla chybět i máta, která je naprosto snadná na údržbu a v podstatě je téměř nesmrtelná, také není divu, že je brána spíše jako plevel. Svým aromatem dokáže odpuzovat škůdce stejně jako bazalka. Ideální je zasadit ji těsně u brambor, zabrání totiž plísni dřepčíkům nebo běláskům. V horkých letních dnech je také osvěžující spolu s vodou a citronem a v zimě je skvělá jako na zahřátí. Navíc je to trvalka a je mrazuvzdorná. Máta podporuje činnost trávicího traktu a střev, posiluje imunitu a uvolňuje dýchací cesty.

Majoránka ochutí celou kuchyni

 

Při sázení majoránky jemná semínka nechte klíčit přímo na povrchu hlíny. Optimální teplota je pro ně 20 až 22 stupňů, takže ze začátku je lepší nejdříve vypěstovat rostlinku za oknem. Když většina rostlin kvete, majoránka má v tu chvíli nejvýraznější chuť. Optimální je ji sklízet dopoledne po uschnutí ranní rosy. První sběr udělejte v červnu až začátkem července a další pak na konci srpna. Majoránku doporučujeme sázet k cibuli. Chrání ji totiž před mravenci a prodlužuje její skladovatelnost. Přidávejte ji do tučných jídel a podpoříte díky tomu vylučování žaludečních šťáv a žluči. Je skvělá také do čaje, který pomáhá při střevních kolikách a průjmech. Zmírňuje migrény a zároveň povzbuzuje. 

Pažitka vylepší každý oběd

Úplně nejjednodušší bylina na udržování je pažitka. Zároveň je to opravdu vděčná rostlina, která přidá skvělou chuť jakémukoliv pokrmu, od pomazánky až po posypání přílohových brambor nebo do dipu k masu. Můžete ji vysadit téméř vedle čehokoliv, jen se pro jistotu vyhněte fazolím, hrachu, zelí, kapusty, květáku, brokolici a růžičkové kapustě. Nevýhodou je ale neskladnost této byliny. Nejlepší je prostě čerstvá, pokud ji zmrazíte, výrazně změní chuť a sušit ji nejde. Pěstovat ji ale můžete i bezstarostně za oknem. Pažitka zvyšuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv. Dokáže i snížit krevní tlak a bojuje proti střevním parazitům. Slouží i jako prevence proti rakovině jícnu, žaludku, tlustého střeva, prsu i plic. Má také účinky proti skleróze a podporuje imunitu.

Libeček patří do každého vývaru

To je vynikající tradiční koření, které všichni znají po chuti, ale ne všichni ví, jak se nazývá. Libeček je totiž tradiční české koření a nejlépe tím ochutíte vývar nebo nádivku. Tuhle bylinu ale oceníte nejen kvůli skvělé chuti, ale také kvůli zdraví.

Nejúčinnější jsou kořeny, ale do jídla se nejčastěji využívají listy. Využít se dají nejen listy, ale i semena. Vůbec nejúčinnější jsou kořeny. Nejvíce pomáhá při žaludečních obtíží, podporuje rozpouštění žlučníkových i ledvinových kamenů a čaj z čerstvých nebo sušených listů ulevuje při dně a revmatismu.

Toužíte po zahradě?

Bylinek není nikdy dost a tohle je souhrn pouze těch nejzákladnějších. Pokud nemáte zahradu, lze je všechny pěstovat i za oknem. Pokud ale toužíte po vlastní zahradě, právě teď jsou ještě volné řadové domy 3+kk se zahradou jen 20 minut od Chodova v projektu Forest Views. To je opravdu unikátní dispozice, která na trhu není dostupná. Navíc si můžete vybrat z více velikostí zahrady. Navštivte forestviews.cz a poznejte bydlení na čerstvém vzduchu, kde si můžete vytvořit vlastní zahrádku s bylinkama.

Chcete získávat informace o projektech jako první? Přihlašte se k odběru newsletteru tady na stránce a získejte exkluzivní informace o nových projektech, předprodejích a speciálních nabídkách.

Chci vědět o všem jako první